Categorie: "Praktijk"

Fotografen vogelvrij door rechterlijke uitspraak?

Ook bij fotodiefstal blijft voorkomen beter dan genezen

Een beetje ondergesneeuwd door de verscheurde Catalanen en de boze oliebollenbakkers vandaag in de NRC.next een interessant stuk over auteursrecht bij foto’s. Door een rechterlijke uitspraak zouden “de saaiste stockfoto’s” – lees: meest onpersoonlijke – niet langer onder het auteursrecht vallen. Het “niet langer” is enigszins discutabel, want juriste en fotografe Charlotte Meindersma – mij welbekend van een artikel dat ikzelf een paar jaar terug aan deze materie wijdde – was al eerder in een uitvoeriger stuk op deze uitspraak ingegaan.

Fujifilm Professional Service van start in Nederland

Fujifilm-Professional-ServiceVanaf heden kunnen professionele gebruikers van Fujifilm-fotoapparatuur gebruikmaken van de Fujifilm Professional Service (FPS). Die biedt voordelen zoals een snellere afwikkeling van reparaties, gratis vervangende leenapparatuur, kosteloze controles en korting op onderdelen. Deelname aan het FPS-programma is ten minste de komende twee jaar gratis, mits je beroepfotograaf bent en je qua Fujifilm-apparatuur voldoet aan de criteria. Als bezitter van een GFX middenformaatcamera zit je sowieso goed. Kijk hier voor meer informatie.

Herfstbok

HerfstbokDeze bok met verlaagd onderstel heb ik gisteren tijdens m’n eerste wat langere wandeling in weken tussen de stortbuien door gefotografeerd in de kinderboerderij van De tuin van de smid in Leiden. Door een grote diafragmaopening is alleen de kop echt scherp. Na een standaard raw-conversie in Adobe Camera Raw door een van de speciale Halloween-filtertjes van Luminar gehaald, namelijk Graveyard Glow (sorry beestje…). Geïnteresseerden die ook het betreffende mailtje van Macphun hebben ontvangen opgelet: slechts vijf filters zijn gratis, voor de rest moet je betalen.

Voor mensen die binnenkort Photoshop CC 2018 willen downloaden nog een waarschuwing. Bij de finishing touch kwam ik erachter dat bij de overstap van CC 2017 naar CC 2018 van alles en nog wat was overgezet, maar zo te zien niet m’n zelfgemaakte penselen, waaronder m’n naamstempeltje. Wel iets om op te letten voordat je de oude versie van het programma laat wissen – het veiligst is je eigen penselen en dergelijke apart op te slaan (via ‘tandwieltje’ rechtsboven in het paneel), dan kun je ze altijd weer importeren.

Herfstkleuren

ColorsOfTheFall

Op weg naar de Fujifilm-bijeenkomst woensdag in Putten was het weer ook al zeer veranderlijk. Onderweg kwam ik deze onbemande pompoenenkraam tegen: klanten worden geacht zelf het verschuldigde bedrag in het potje achter te laten. Dat soort ‘zelfbedieningswinkels’ heb je niet (meer) in de Randstad… Nog nooit zo’n mooie verzameling pompoenen bij elkaar gezien, trouwens.

De bleke lucht is wat doorgedrukt (ook weer niet te veel vanwege de elektriciteitskabels) en de kleuren zijn extra herfstig gemaakt met de Colors of the Fall-preset van Luminar (in de groep Outdoor). Een wat warmere witbalans kan eveneens wonderen doen.

Systeemcamera op MF-stand voor meeste lezers geen probleem

De resultaten van de vorige poll, met bijna vijftig deelnemers, wezen uit dat veel lezers minder moeite hebben met Poll_18-6-2017handmatig scherpstellen met een systeemcamera dan ik. Natuurlijk valt er in de praktijk gelukkig meestal wel een mouw aan te passen. Als je bijvoorbeeld moeite hebt om het lijnenpatroon van focus peaking te zien, biedt een andere kleur of desnoods een ander scherpstelhulpmiddel vaak uitkomst. Met wat voor brandpuntsafstand je fotografeert, speelt eveneens een rol, evenals de grootte en resolutie van scherm of elektronische zoeker. En voor gevallen dat je echt het spoor bijster bent, is er ook in de manual focus-modus altijd nog de AF-knop die redding kan brengen… tenzij je zo’n retro-objectief zonder automatische scherpstelling hebt gekocht.

Portretrecht in de praktijk

Door Bas van Voorst (Van Voorst Juristen)

Ditmaal een gastbijdrage over een lastig onderwerp, zowel voor beroepsfotografen als voor ‘amateurs’. Specialist Bas van Voorst, die regelmatig fotografen juridisch bijstaat, laat zijn licht schijnen over het portretrecht.

Wanneer je een foto maakt, verkrijg je hierop het auteursrecht. Wat dit inhoudt, en welke rechten een op de foto afgebeelde persoon heeft, weten de meeste fotografen echter niet. Om te voorkomen dat je tegen onverwachte schadeclaims aanloopt (of dat er een foto waar jij zelf op staat wordt gepubliceerd terwijl je dit niet wenst), zal hieronder zo concreet en praktisch mogelijk worden uiteengezet welk recht de afgebeelde persoon heeft.

Het auteursrecht van de fotograaf houdt in dat deze als enige het recht verkrijgt om de foto te publiceren of verveelvoudigen. Onder dit laatste wordt zowel het maken van een exacte kopie als bijvoorbeeld een bewerking verstaan. Dit recht ontstaat van rechtswege: je hoeft de foto nergens te registreren of er ‘copyright’ bij te vermelden.

Degene die staat afgebeeld op de foto wordt in het recht de geportretteerde genoemd, en heeft enkele rechten die het auteursrecht van de fotograaf beperken.

Sneeuw in grafisch zwart-wit

Sneeuw_1kl

Dit weekend eindelijk sneeuw. Vandaag was echter een grijze dag – hopelijk morgen beter -, dus een sprookjesachtig (stads)landschap zat er niet in. Voor een grafisch effect heb ik deze sneeuwfoto-uit-de-losse-pols door Tonality gehaald. Nee, ik krijg geen commissie ;-) maar voor 5 euro is dit echt een koopje voor Mac-gebruikers, al loopt de ingebouwde raw-converter wat achter, werkt de interface wat grillig en is het programma vergeleken met het nieuwere Luminar (net een nieuwe versie verschenen trouwens) nogal traag. Eerst de Preset High Contrast gebruikt met Gesplitste tinten en een laagdekking van 75 procent, en toen nog een keertje de Preset Selenium in een aparte laag met een dekking van 50 procent. Nabewerking, verkleining en verscherping in Photoshop. Koud hè?

Het wordt weer wintertijd (en vroeger donker)

KerkklokDelftVannacht, in de nacht van zaterdag op zondag, gaat de klok weer een uurtje terug. Dat levert één keer een uurtje langer uitslapen op, én niet vergeten de cameraklokken gelijk te zetten (ik vergeet het zelf ook altijd ;-) Een en ander betekent het dat het ‘s avonds eerder donker wordt, al staat daar tegenover dat het ‘s ochtends ook vroeger licht wordt – allemaal dingen om rekening mee te houden bij buitenfotografie, en niet alleen maar als je een zonsopkomst of zonsondergang wilt fotograferen.

Fotoclouddienst na paar jaar uit de lucht

200 miljoen foto’s en video’s van de ene dag op de andere dakloos

Voor wie de cloud als de heilige graal voor permanente foto-opslag en -back-ups ziet, geeft het volgende stof tot nadenken. Clouddienst Picturelife, een jaar of vier in de lucht, trok onaangekondigd de stekker eruit, naar eigen zeggen wegens ‘a challenging economic environment‘ (vrij vertaald: omdat de tent verlies bleef draaien). Picturelife logoGelukkig zijn de gebruikers niet in één klap al hun foto’s en video’s kwijt. SmugMug stelt iedere Picturelife-klant in staat om met een gratis proefaccount twee weken lang zijn of haar Picturelife-spullen (voor zover nog aanwezig) te downloaden. Daarna kun je, met 50 procent korting in het eerste jaar, een SmugMug-account nemen, maar dat hoeft niet. Abonnementsgeld betaald aan Picturelife ben je kwijt.

De vraag is trouwens of SmugMug voor elke voormalige Picturelife-gebruiker het ideale alternatief is.