Categorie: "Compactcamera"

Lumix TZ200: veel power in pocketformaat

Nog meer nieuws van Panasonic: de Traveller-Zoom-serie krijgt een nieuw topmodel: de Lumix TZ200. In vergelijking met het vorige model werd het zoombereik van de Leica-zoomlens vergroot van 10x naar 15x (omgerekend 24-360 mm), ten koste van een iets lagere lichtsterkte. De 1 inch sensor met ruim 20 megapixels en 4K-video is gebleven, en verder biedt de TZ200 beeldstabilisatie, een ultrasnelle AF dankzij Depth From Defocus, een verbeterde elektronische zoeker en natuurlijk een (vast uitgevoerd) aanraakscherm. Ook wifi en bluetooth ontbreken niet. Bij video zorgt Live Cropping voor een stabiel beeld. Dit alles in een compacte behuizing die inclusief accu en geheugenkaart nog geen 350 gram weegt. De Panasonic Lumix TZ200 gaat ongeveer 800 euro kosten.

Allweathercompact met bluetooth

Fujifilm brengt een nieuwe betaalbare allweather-compactcamera uit. Allweather is nog zachtjes uitgedrukt, want de FinePix XP130 kan een duik tot 20 meter diep aan, en een val van 1 meter 75 hoog. Verder een BSI-CMOS-sensor met ruim 16 megapixels en een 5x zoomlens met beeldstabilisatie. Het voornaamste verschil met het voorgangermodel XP120 zit hem in de energiezuinige bluetoothverbinding.

De Fujifilm FinePix XP130 wordt leverbaar in februari, in twee verschillende kleurstellingen. De Nederlandse prijs hebben we nog niet gehoord, maar in Duitsland gaat-ie 219 euro kosten.

PowerShot G1 X Mark III: DSLR-kwaliteit in zakformaat

Met de G1 X Mark III brengt Canon EOS-technologie naar de PowerShot-compactcameraserie. Onder de kap zit een 24-megapixelsensor van APS-C-formaat met Dual Pixel CMOS AF voor een snelle automatische scherpstelling. Filmen kan in Full HD, en verder beschikt het gebruiksklaar nog geen 400 gram lichte cameraatje onder meer over een verstelbaar aanraakscherm, een elektronische zoeker en ingebouwde beeldstabilisatie, plus natuurlijk een heel arsenaal aan draadloze functionaliteit. Een zoombereik van omgerekend 24 tot 72 mm en een lichtsterkte van F 2,8 in de groothoek- tot F 5,6 in de telestand is de prijs die je voor spiegelreflexkwaliteit in zakformaat betaalt, naast een bedrag van 1.199 euro. De PowerShot G1 X Mark III wordt volgende maand leverbaar.

Yashica Y35: ‘analoge’ camera met digiFilm

Een paar weken geleden beloofde Yashica een camera zoals nog nooit vertoond was. Inmiddels is het bijbehorende Kickstarter-project van start gegaan, en ik moet zeggen: dit zagen ik en velen met mij inderdaad niet aankomen. De Yashica Y35 ziet er op het eerste gezicht uit als een speelgoedversie van de analoge Electro 35, maar de transporthendel zit er niet voor niets, want de Y35 werkt met ‘digiFilm’. Een soort digitaal filmrolletje dus – eerdere aankondigingen bleken altijd een grap, maar Yashica lijkt het serieus te menen. Voorlopig vier soorten: 200 en 1600 ISO kleur voor respectievelijk extra scherpe en contrastrijke, korrelige beelden, 400 ISO zwart-wit en – als hommage aan de Yashica Mat – ’6×6′-formaat, ideaal voor Instagram. Er moet t.z.t. nog veel meer keus komen.

De ‘film’ is natuurlijk fake, want de Y35 heeft gewoon een kleine compactcamerasensor aan boord met 14 megapixels plus een SD-kaart (het objectief – omgerekend een 35 mm reportagegroothoek – lijkt echter verwisselbaar, dat biedt hoop).

Sony RX10 IV nog sneller dan voorganger

Sony lanceert een nieuwe versie van zijn superzoomcamera met 1 inch sensor. De RX10 IV beschikt over eenzelfde type sensor en eenzelfde zoombereik (omgerekend naar full-frame 24-600 mm, bij een lichtsterkte van F2,4-4) als zijn voorganger de RX10 III, maar de automatische scherpstelling moet merkbaar sneller zijn geworden dankzij Fast Hybrid AF met 315 fasedetectiepunten. Ook de burstrate ging omhoog tot maar liefst 24 serieopnames per seconde, en de elektronische-zoekervertraging en het rolling shutter effect (vertekening van snel bewegende onderwerpen) zijn verminderd. Aan deze verbeteringen kleeft wel een prijskaartje: de adviesprijs van de Sony RX10 IV, die volgende maand leverbaar wordt, is 2000 euro.

Geen zee te hoog voor Nikon Coolpix W300

Ook Nikon lanceert met de zomervakantie in aantocht een nieuwe ‘allweathercompact’. De Coolpix W300 kan zonder duikpak tot maar liefst 30 meter diep. Temperaturen tot 10 graden onder nul en een val van ruim 2 meter hoog mogen evenmin een probleem zijn. De W300 beschikt over een 16-megapixelsensor en 5x optische zoom, en kan ook filmen in 4K/UHD. Ook gps, wifi en SnapBridge zijn aan boord. Eind juni verkrijgbaar in diverse stoere kleuren waaronder ook een camouflageprint voor een adviesprijs van zo’n 450 euro.

Verder ook diverse nieuwe Nikon-objectieven; daarover later meer.

Ricoh WG-50 kan tegen stootje

Net op tijd voor de zomer brengt Ricoh de WG-50 allweathercompact uit. De WG-50 is niet bang voor kou, een diepe duik of een flinke smak en beschikt over een 16-megapixelsensor gekoppeld aan een (omgerekend) 28-140 mm zoomlens, die is uitgerust met een cirkelvormige ledlamp om close-ups bij te lichten. Ook een gewone flitser en beeldstabilisatie zijn aanwezig, en filmen kan in Full HD. Geen wifi op het eerste gezicht, maar wel sensoren voor infraroodafstandsbediening. De Ricoh WG-50 wordt eind juni verkrijgbaar in oranje of zwart voor zo’n 250 euro.

Olympus Tough! TG-5 tougher dan ooit

De Tough! TG-5 is Olympus’ nieuwste ‘allweathercompact’: een van de weinige compactcamerasegmenten die zich staande weten te houden tegenover de smartphone. ‘Allweather’ is zwak uitgedrukt, want de TG-5 kan tegen een val van ruim twee meter hoog, temperaturen tot 10 graden onder nul en een duik van vijftien meter diep, zonder extra beschermende behuizing. De zoomlens heeft een bereik van omgerekend 25 tot 100 mm, en een nieuwe ‘backlit’ sensor met ‘maar’ 12 megapixels (voorheen 16) zorgt per saldo voor een betere beeldkwaliteit, vooral bij weinig licht. Een raw-optie en 4K-video zijn aanwezig en er zijn legio accessoires leverbaar, waaronder voorzetlenzen en flitsdiffusers, om je TG-5 nog universeler inzetbaar te maken. De Olympus Tough! TG-5 wordt in juni leverbaar in rood of zwart voor 479 euro.

Groothoekzoom en reiscompact van Panasonic

Ook Panasonic zit niet stil. De Leica DG Vario-Elmarit 8-18 mm F 2,8-4 ASPH. is een nieuwe groothoekzoom voor de Micro Four Thirds-systeemcameralijn (16-36 mm omgerekend naar full-frame). Het weerbestendige objectief biedt naar verluidt een fantastische beeldkwaliteit en gaat een kleine 1200 euro kosten. Er zit ook nog een 50-200 mm telezoom (omgerekend 100-400 mm) in de pijplijn.

De Panasonic Lumix TZ90 is een ‘travellerzoomcompact’ met 30x zoom en 4K-video in zakformaat en naast een verstelbaar aanraakscherm met selfie-stand ook een elektronische zoeker. In vergelijking met het vorige model is de sensorresolutie verhoogd van 18 naar 20 megapixels. Adviesprijs 429 euro.

Nikon trekt stekker uit DL-compactcameraserie

Een jaar na de eerste aankondiging laat Nikon weten dat de geplande DL-serie van edelcompactcamera’s met 1 inch sensor helaas niet doorgaat. Deze serie had oorspronkelijk drie modellen moeten omvatten: een standaard-, een groothoek- en een superzoommodel. De daadwerkelijke introductie was al uitgesteld, en uiteindelijk deed een combinatie van stijgende ontwikkelingskosten en dalende verkoopprognoses de DL-lijn de das om.