Categorie: "Sportfotografie"

Pim Ras signeert Handboek sportfotografie

image001-1Als sportfotograaf behoort Pim Ras tot de top van de eredivisie. Voor aspirant-sportfotografen die graag in zijn voetsporen willen treden, publiceerde hij eind vorig jaar samen met Pieter Dhaeze het Handboek sportfotografie (€ 34,99). Op zaterdag 25 maart zullen Pim Ras en Pieter Dhaeze ‘s ochtends tussen tien en elf aanwezig zijn in de vestiging van Kamera Express aan de Rietbaan in Capelle a/d IJssel, om een aantal foto’s te bespreken, vragen te beantwoorden én natuurlijk om het boek te signeren.

Belgisch voetbalduel: hoe ver reikt portretrecht?

Dat profvoetballer een lucratieve baan kan zijn, wisten we al. Maar bij onze zuiderburen doen ze er nu een schepje bovenop. De Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) eist een dwangsom van 1000 euro voor ieder exemplaar van het Jaarboek Voetbal 2012-2013 dat nog in de winkel ligt, JaarboekVoetbal_Uitg_Halewyckomdat het portretrecht van de op de cover afgebeelde ‘Rode Duivels’ zou zijn geschonden. Het gewraakte Jaarboek is geschreven door Koen van Wichelen, en uitgegeven door Uitgeverij Van Halewyck. De zaak dient binnenkort bij de rechtbank, maar de uitgever lijkt blijkens diverse Belgische media vooralsnog niet onder de indruk van de dreigementen.

In Nederland deed zich enige tijd geleden een soortgelijke kwestie voor, waarbij voetbalicoon Johan Cruijff een boek met ‘zijn’ foto’s tevergeefs uit de handel probeerde te laten halen. Pikant detail is dat de maker van de bewuste foto’s, Guus de Jong, zelf nogal een reputatie heeft opgebouwd door rechtszaken wegens inbreuken op zijn auteursrecht.

Update: de KBVB heeft de rechtszaak in eerste instantie verloren, maar laat weten in beroep te zullen gaan.

Nieuwe actiecamera’s voor waaghalzen

Voor echte durfallen die graag de actie van binnenuit vastleggen, brengt Transcontinenta een aantal nieuwe actiecamera’s van het merk iON op de markt. De iON The Game is een draadloze sportcamera met ingebouwde Wi-Fi en uploadfunctie naar YouTube en Facebook, die desgewenst wordt geleverd met helm- en fietskit. Voor volbloed snelheidsduivels is er de Air Pro Speed, inclusief zuignapbevestiging en 12 volts lader. Met een stuurbevestiging kan deze waterdichte camera ook op de motor worden gebruikt. Zowel ‘Full HD’-video, 5-megapixelfoto’s als stop-motionfilmpjes behoren tot de mogelijkheden, terwijl het groothoekobjectief zorgt voor een dynamisch perspectief. Met de Remote PODZ kun je maximaal acht Air Pro-camera’s op afstand bedienen. Elke camera komt inclusief 8 gigabyte gratis opslagruimte op de iON CLOUD.

Paal en perk aan portretrecht

Voetballegende Johan Cruijff heeft bij het gerechtshof in Amsterdam een zaak tegen fotograaf Guus de Jong en diens uitgever Tirion verloren. Inzet was het fotoboek Johan Cruijff – De Ajacied, dat over Cruijffs loopbaan als voetballer bij Ajax ging. Cruijff wilde het boek uit de handel laten halen, omdat de foto’s zijn privacy en portretrecht zouden schenden.

Nadat Cruijff een eerdere rechtszaak had verloren, ging hij in hoger beroep. Maar ook ditmaal kreeg hij nul op het rekest. Volgens het gerechtshof bevat het boek uitsluitend foto’s die werden gemaakt toen Cruijff in het openbaar in actie was – op het veld of anderszins. Schending van privacy is dus niet aan de orde. Wat het portretrecht betreft: volgens de rechters geeft dat Cruijff nog niet het recht om te dicteren welke foto’s van hem gepubliceerd worden, tegen welke voorwaarden en waar.

Reportagefoto 30: Sport in beeld

Krap kader, dicht op het onderwerp

Krap kader, dicht op het onderwerp

Eén van de wegsporten die je niet dagelijks tegenkomt is het snelfietsen voor mensen met een lichamelijke handicap. Indrukwekkend hoe snel dat gaat, indrukwekkend hoeveel doorzettingsvermogen die mensen tonen door zo met hun handicap om te gaan.

Enige maanden geleden was er zo’n wedstrijd bij mij in de buurt. Van de vele foto’s die ik toen maakte is dit wel een van mijn favoriete. Met 200 mm, een relatief laag standpunt (gehurkt).

Canon 30D met EF70-200 f/4L IS USM, 1/200s met f/4, ISO 125, RAW.

Tour de France: de fietsen

Fietsen Tour de France gefotografeerd

Fietsen Tour de France gefotografeerd

Een evenement als de Tour de France is smullen voor de fotograaf. De idioot die levensgevaarlijk met zijn klik-klak op het parcours (in de weg) gaat staan, maar ook de echte liefhebber en professional die de link weet te leggen tussen beeld, verhaal en visuele schoonheid.

De fietsen waarop de mannen rijden zijn een verhaal apart. Ik vond een site met beelden juist van die fietsen. Kijk hier maar eens.

Canon: veel informatie voor de fotograaf

Canon nieuwsbrief

Canon nieuwsbrief

Behalve mooie camera’s en objectieven levert Canon de geïnteresseerde fotograaf ook heel veel informatie. Kijk maar eens hier.

Met een mooie camera ben je er namelijk niet. Sterker nog: geef een prof een compactje mee en hij komt nog steeds met goede beelden thuis. Het klinkt als een cliché, maar het is en blijft heus waar: het is de fotograaf die de foto maakt.

In de laatste Canon nieuwsbrief extra veel aandacht voor het fotograferen van de zon.

Reportagefoto 17: meisjes en paarden

Sfeer, zorg, een dagje manege!

Sfeer, zorg, een dagje manege!

Het is een heerlijk fotomotief: een dagje in een manege. Paarden, meisjes (vooral), ouders. De paarden worden bereden, verzorgd, vertroeteld. Na het rijden wassen, drogen.

Een dagje in de manege levert al snel vele tientallen foto’s op. Er is meestal weinig licht: de statief, eventueel een éénpoot, komt zeker van pas. Als je met de mensen van de manege een praatje maakt mag je overal vrij in en uit lopen. En wie weet, heeft er iemand belangstelling voor je foto’s.

Reportagefoto 16: wielrennen

Laag standpunt, krap kader.

Laag standpunt, krap kader.

In de zomermaanden wordt er heel wat afgewielrend (lelijk woord…) in Nederland. De profwedstrijden, maar minstens zo leuk – en handig om te oefenen met je camera – zijn de talloze amateurwedstrijden. Er is er haast elke dag wel een ergens in Nederland.

Sportfotografie is een hele aparte discipline, waar een aantal fotografen zich in heeft gespecialiseerd. Binnen de sportfotografie zie je opnieuw specialisaties: iemand die Formule I doet zie je niet snel bij de atletiek, en de motorracespecialisten zijn weer andere dan de Tour de France fotografen.

Tips voor betere fotografie: 3/25

Onscherp - maar niet onbedoeld!

Onscherp - maar niet onbedoeld!

3. Weinig is erger dan een onbedoeld onscherpe foto. Dus: hanteren we altijd ten minste 1/60s, op een enkel na experiment met 1/30s of zelfs 1/15s en 1/4s. Jammer, want de camera kan ook belichtingstijden tot wel enkele seconden aan. Laat maar open staan die camera… op een stevig statief natuurlijk, aangestuurd door draadontspanner of afstandbediening en met de spiegel vooraf opgeklapt (tegen trillingen, veroorzaakt door de bewegende spiegel). Stabilisator in lens of camera? Aanzetten: het werkt heus! Op statief is het aan laten staan van de stabilisator niet altijd verstandig: raadpleeg de gebruiksaanwijzing van camera of objectief.

De bijgaande foto dient als illustratie voor het drukke en niet ongevaarlijke (motor)verkeer in Madrid. De onscherpte dient hier als versterking van de snelheid.