Categorie: "Fotoaccessoires"

15 stops grijsfilter in Irix Edge-serie

Nu het water weer is gaan stromen, kunnen liefhebbers van lange belichtingstijden hun grijsfilters weer uit de kast halen. Lenzenfabrikant Irix brengt binnenkort een ND32000 filter uit, dat maar liefst 15 stops licht tegenhoudt. Daarmee bevindt dit filter zich in dezelfde klasse als de befaamde LEE Super Stopper. Een normale belichtingstijd van 1/1000 seconde wordt met dit filter voor je objectief een halve minuut! Het met een nanocoating beschermde filter gaat 159 euro kosten – helaas weten we nog niet voor welke filtermaat.

Slimme flitser en supersnelle geheugenkaart

Nog wat productnieuws van de afgelopen dagen. Flitsers met automatische zoomkoppen kenden we al, maar Canon gaat een stap verder met AI Bounce. Hierbij wordt de horizontale en/of verticale verstelling van de flitskop automatisch ingesteld aan de hand van een testflits – dat scheelt een hoop geklungel bij bijvoorbeeld een huwelijksreportage. De AI Bounce-modus van de krachtige nieuwe Canon Speedlite 470EX-AI werkt alleen met EOS-camera’s van na 2014, en bij de instapmodellen werkt de functie evenmin. De Speedlite 470EX-AI wordt leverbaar in april en gaat 510 euro kosten.

Met de SanDisk Extreme UHS-I microSDXC-kaart met een schrijfsnelheid van 90 MB/s en een leessnelheid van maar liefst 160 MB/s zet SanDisk een nieuwe standaard neer in dit segment. Met een opslagcapaciteit van 400 GB zit je ook niet zo gauw meer om ruimte verlegen. Geen overbodige luxe in een tijd dat zelfs sommige smartphones kunnen filmen in 4K.

Fotograferen en filmen tegelijk

Zoals eerder aangekondigd heeft Sony een kabel uitgebracht waarmee je twee RX0 camera’s aan elkaar kunt koppelen (draadloos zijn de mogelijkheden praktisch onbeperkt). Deze kabel, de VMC-MM2 (55 euro, leverbaar vanaf april), brengt echter nog meer handige mogelijkheden binnen bereik. Op bijgaande foto is een RX0 met een A7-systeemcamera verbonden, waarbij de RX0 op de flitsschoen is gemonteerd. Zo kun je bijvoorbeeld fotograferen en filmen tegelijk op een bruiloft of tijdens een evenement. Moet je alleen een ander stekkie voor je flitser zien te vinden…

MicroSD-kaart van halve terabyte

In de digitale oertijd was een CompactFlash-geheugenkaart al heel compact. Maar zeker sinds de opkomst van de smartphone is de trend klein, kleiner, kleinst – wat de omvang betreft dan, want de capaciteit zit nog steeds in de lift. Integral kondigt nu ‘s werelds ‘grootste’ microSD-kaart aan, met een opslagcapaciteit van maar liefst 512 GB. Qua snelheid scoort deze UHS-I/V10-kaart met een leessnelheid van maximaal 90 MB per seconde ook niet slecht, en met de meegeleverde adapter past-ie ook in een reguliere SD-sleuf. Leverbaar vanaf februari; de prijs is nog niet bekend.

LaCie lanceert DJI Copilot

Ook LaCie doet een duit in het imagetank-zakje met de Copilot, ontwikkeld in samenwerking met dronefabrikant DJI. In de door huisontwerper Neil Poulton geboetseerde spatwaterdichte en schokbestendige behuizing zit een 2 TB harde schijf. Mocht er toch wat misgaan, dan kun je tot drie jaar na aankoop aanspraak maken op gegevensherstel. De LaCie DJI Copilot is zeker niet alleen bedoeld voor dronebezitters: er zijn allerlei aansluitingen, waaronder SD en USB, en je kunt er zelfs onderweg je telefoon mee opladen. De DJI Copilot wordt binnen enkele maanden leverbaar en gaat hier vermoedelijk ruim 350 euro kosten, inclusief één maand een volledig Adobe CC-abonnement.

Imagetank met SSD van Western Digital

Ook met de supergrote geheugenkaarten en cloudopslagmogelijkheden van tegenwoordig heeft de aloude imagetank nog bestaansrecht. Getuige de introductie van de My Passport Wireless SSD door Western Digital. Het grootste verschil met de oudere Wireless Pro is dat het nieuwe model, zoals al blijkt uit de naam, een Solid State Drive in plaats van een harde schijf gebruikt voor de beeldopslag. Dit staat garant voor een grotere schok- en valbestendigheid. Behalve wifi is een SD-kaartsleuf present, en via USB kun je ook een losse kaartlezer aansluiten en de beelden doorsluizen naar een laptop. De Western Digital My Passport Wireless SSD komt medio februari op de markt, met capaciteiten van 250 GB tot 2 TB. De prijzen beginnen bij zo’n 250 euro.

Twee nieuwe camerastabilisatoren van DJI

DJI heeft op de elektronicabeurs CES twee nieuwe filmcamerastabilisatoren – zogenaamde gimbals – laten zien. De eerste, de Osmo Mobile 2, is speciaal bedoeld voor smartphones, en is behalve voor video ook geschikt voor onder andere panoramafoto’s en lange belichtingstijden. In vergelijking met het oorspronkelijke model is de accucapaciteit sterk toegenomen. Desondanks bedraagt de prijs (129 dollar) maar een fractie van die van het origineel. Verkrijgbaar vanaf eind deze maand.

Voor serieus gebruik is vooral de Ronin-S interessant. Deze variant is bedoeld om te worden gecombineerd met een spiegelreflex of systeemcamera, en moet zich onderscheiden door het gebruiksgemak. Ook is de Ronin-S speciaal ontworpen voor eenhandig gebruik. Er is tevens een aparte Sport-modus voor snel bewegende onderwerpen. De DJI Ronin-S moet in het tweede kwartaal leverbaar worden; de prijs moet nog worden bekendgemaakt.

Mobile Rig voor vloggers en smartphonefilmers

Vloggers zoals Monica Geuze zijn de anchor(wo)men van nu. JOBY speelt daarop in met de GorillaPod Mobile Rig, op maat gemaakt voor smartphonefilmers die het wat professioneler willen aanpakken. De pootjes zorgen voor meer stabiliteit of een stevigere grip, en de zijarmpjes en de kop met accessoireschoen bieden onderdak aan bijvoorbeeld twee ledlampen plus een losse microfoon. Het geheel weegt slechts iets meer dan 350 gram. De GorillaPod Mobile Rig moet binnenkort leverbaar worden voor pakweg 100 euro.

Samsung opent met eUFS nieuwe opslagperspectieven

Samsung is helaas al enkele jaren niet meer actief als fabrikant van fotoapparatuur, maar als smartphonefabrikant gooien ze hoge ogen. Smartphones leveren foto’s en video’s in steeds hogere resoluties af, en dat vreet natuurlijk geheugen. Omdat het met microSD-kaartjes behelpen blijft, zoekt Samsung het in ingebouwde NAND-chips. De maximale opslagcapaciteit is nu opgekrikt tot een respectabele 512 GB – een halve terabyte dus. Uiteraard houden de toepassingsmogelijkheden van deze zogenaamde eUFS (embedded Universal Flash Storage) daar niet op: voor bijvoorbeeld de SSD opent dit ook nieuwe perspectieven.