Categorie: "Fototijdschriften"

24e nummer Denatuurin! tevens laatste

Coverfoto: Erik van den Ham

Aan alle goede dingen komt een eind (aan bijna alle slechte dingen ook, maar dat valt minder op). Zojuist viel de link naar de 24e editie van het gratis digitale natuurfotografiemagazine Denatuurin! in de bus, en die 24e editie bleek tevens de laatste. Om diverse redenen vond de redactie het beter om ermee te stoppen op het hoogtepunt. En dat is op zich een lofwaardig besluit, al blijft het natuurlijk spijtig. De website blijft gelukkig in elk geval voorlopig in de lucht, zodat je ook de oude nummers kunt blijven lezen.

Foam Magazine ‘fotografiemagazine van het jaar’

Onlangs werden de Lucie Awards, een serie fotografieprijzen, uitgereikt in New York, en daarbij viel ook fotografiemuseum Foam in de prijzen: hun Foam Magazine werd uitgeroepen tot ‘fotografiemagazine van het jaar’.

Foam Magazine verschijnt driemaal per jaar, met inbegrip van het jaarlijkse Talent Issue. Zowel de inhoud als de vormgeving werd al vaker bekroond. Volgend jaar moet het 50e nummer van de drukpers rollen.

Denatuurin! 19 – op afroep ook op papier

Verplichte kost voor liefhebbers van natuurfotografie: het negentiende nummer van het gratis digitale tijdschrift Denatuurin! is net uit. Met daarin weer volop leerzame artikelen en mooie (lezers)foto’s, plus ook wat minder zonnig nieuws: redacteur Anno Smit stopt wegens tijdgebrek. Liefhebbers van papieren leesvoer kunnen trouwens ook een gedrukte versie bestellen: voor slechts twee euro, te voldoen via iDEAL of in Bitcoins (!), valt die binnen een paar dagen in de bus.

Komt analoog fotoblad in wording van de grond?

Onder de culturele incrowd is analoge fotografie weer helemaal terug, getuige alle hoofdstedelijke hipsters met hun Holga’s… die ze stiekem verwisselen voor hun iPhone 7 wanneer niemand kijkt Je zou verwachten dat een papieren tijdschrift over analoge fotografie, analoog in duplo zogezegd, zou lopen als een trein. Helaas blijkt de werkelijkheid weerbarstiger.

Foam Talent 2016 op tournee

Capital Growth, 2015, from the series Capital Growth. © Felicity Hammond

Nederlandse fotomusea gaan steeds internationaler te werk. Dat zie je niet alleen aan grote buitenlandse namen op exposities, maar ook aan het succes van initiatieven als de Foam Talent Call voor jong fotografietalent uit binnen- en buitenland. Bij de vorige editie leverde dat bijna 1500 inzendingen op uit maar liefst 75 landen. De 24 geselecteerde gelukkigen gaan op tournee in binnen- en buitenland én worden gepubliceerd in Foam Magazine.

De reizende tentoonstelling doet eerst eind maart Red Hook Labs in Brooklyn, New York aan gedurende de 37e editie van The Photography Show, om half mei haar opwachting te maken in de Britse hoofdstad tijdens Photo Londen. Wie nieuwsgierig is, kan natuurlijk ook gewoon het jaarlijkse Foam Magazine Talent Issue aanschaffen.

‘s Werelds grootste fotoblad ter ziele?

Het eerste nummer uit 1937. Bron: Wikipedia

In deze tijden van alternatieve feiten en bewuste fakes krab je toch achter je oren wanneer je leest dat ‘s werelds grootste fotoblad, het Amerikaanse Popular Photography (‘Pop Photo’), per direct uit de ether verdwijnt – als fysiek tijdschrift én online. Je hebt het wél over een fotoblad dat tachtig jaar bestaat en enkele jaren geleden nog een oplage van ruim 350.000 exemplaren had – aantallen waarvan we in Nederland niet eens durven te dromen. Maar Wikipedia zegt het, DPReview zegt het en misschien wel het belangrijkste: wanneer je op de website online een abonnement probeert af te sluiten, kom je op een pagina terecht die (zonder nadere toelichting) zegt dat ‘dit aanbod niet langer geldt’.

Foam Magazine #46 in teken identiteit

Coverbeeld: Laurie Simmons

Zojuist verschenen: nummer 46 van het driemaal per jaar verschijnende Foam Magazine. De titel Who we are geeft al aan dat dit nummer geheel in het teken staat van identiteit en onze zoektocht daarnaar, en niet te vergeten de kloof tussen wie we zijn en wie we zouden willen zijn.

Het op speciaal papier gedrukte blad bevat werk van onder anderen Izumi Miyazaki, Anouk Kruithof, Dana Lixenberg en Laurie Simmons. Het nummer telt maar liefst 240 pagina’s en kost € 22,50. Te bestellen via de Foam-website.

Eerste jaargang Denatuurin! compleet

Zojuist rolde het twaalfde nummer van de eerste jaargang van Denatuurin! van de pers. Bij wijze van spreken dan, want het gaat om een onlinetijdschrift over natuur en fotografie. Er verschijnen leuke en leerzame artikelen in – dit keer onder andere over mist en over het mooiste natuurgebied van Nederland – en lezersfoto’s zijn welkom. Misschien wel het mooiste: Denatuurin! is helemaal gratis. Je hoeft niet bang te zijn dat de redactie gekke dingen doet met de ingezonden foto’s of met je e-mailadres gaat leuren, dus schrijf je vooral in als je geen enkel nummer wilt missen!

World Press Photo komt met online ‘fotoblad’ Witness

Een fris geluid in de wereld van de fotojournalistiek en visual storytelling: onder die vlag kondigt World Press Photo het nieuwe wekelijkse online magazine Witness aan. De eerste editie bevat onder meer (beeld)verhalen over de Jungle van Calais, de toekomst van fotografie en fotojournalistiek als beroep en natuurlijk nieuws van het World Press Photo-front. Lezen en kijken is gratis, maar om alle mogelijkheden te benutten, moet je je wel even registreren.

Foam Magazine Talent Issue 2016 en buitenexpo

A Dream In Green, from the series The Honeymoon, 2015. © Juno Calypso

Het Foam Magazine Talent Issue komt er weer aan, in het verlengde van de jaarlijkse Talent Call om jong internationaal fotografietalent (onder de 35 jaar) op te sporen. Dit jaar leverde dat bijna 1500 inzendingen op uit 75 verschillende landen. 24 van de inzenders zien hun werk terug in het Talent Issue dat eind augustus verschijnt en een ereplaatsje krijgt op de Unseen Photo Fair eind september. Een voorproefje is alvast van 25 juli tot en met 29 augustus in de buitenlucht te bewonderen op het Mercatorplein in Amsterdam.