Categorie: "Fotobewerking"

Simpel onderwerp selecteren in Photoshop

Photoshop CC heeft weer een nieuwe functie: Selecteren > Onderwerp. Nou zijn we over die nieuwe functies niet altijd even enthousiast. Maar we hebben deze sinds de betreffende update zich vanochtend aandiende even uitgeprobeerd, en we moeten zeggen dat we best onder de indruk zijn.

Apple iMac Pro: heel veel computer voor heel veel geld

De al bij voorbaat legendarische Apple iMac Pro is momenteel bestelbaar. Ook het prijskaartje is van epische proporties: voor het ‘basismodel’ betaal je al bijna 5500 euro – ruim tweemaal zoveel als voor de duurste ‘gewone’ iMac. Nu moeten we onmiddellijk toegeven dat dit basismodel beschikt over indrukwekkende specs, zoals 32 GB intern geheugen, een SSD van één TB en een prachtig 5K Retina-scherm van 27 inch. Wil je echt de ultieme iMac Pro met alle opties (meer geheugen, grotere SSD, enzovoort) dan moet je ruim 15 mille ophoesten. Voor de modale fotograaf en/of beeldbewerker is die meerprijs niet te rechtvaardigen, maar we zijn heel benieuwd naar de eerste praktijktests!

Luminar 2018: een eerste kennismaking – 3

Onze conclusie

Voorlopig kan Macphun/Skylum van de beloofde Digital Asset Manager alleen een ‘sneak peak’ laten zien. Beeld: Macphun

Ruim een jaar geleden lanceerde Macphun Luminar als hét programma dat Lightroom overbodig zou maken – een claim die niet helemaal werd waargemaakt. Op zich brengt Luminar 2018 daar niet zo heel veel verandering in. Alleen al door het ontbreken van die bestandenbrowser of Digital Asset Manager, die ons al eind 2016 werd beloofd en er nu nog steeds niet is – volgens de laatste berichten wordt het letterlijk 2018.

Luminar 2018: een eerste kennismaking – 2

De praktijk

Het hart van Luminar 2018 zijn als vanouds de Presets. Hierbij valt op dat er niet alleen nieuwe Presets zijn bij gekomen (zoals Tonal Compressor onder Basic), maar dat er ook hier en daar is gewied. ‘Custom Presets’, al dan niet van eigen makelij, uit het oorspronkelijke Luminar werken ook in Luminar 2018.

Bij de Filters valt op dat die nu standaard zijn onderverdeeld in categorieën, wat het geheel een stuk overzichtelijker maakt.

Luminar 2018: een eerste kennismaking

1. Raw-conversie

Wat zijn de voornaamste verschillen met het oorspronkelijke Luminar en is Luminar nu wel een volwaardig alternatief voor Lightroom? De komende tijd zullen we af en toe verslag doen van onze bevindingen met dit programma.

Als raw-converter was ‘Luminar 2017’ niet ideaal, met name door de nogal ludieke, zwaar op de meegeleverde presets leunende insteek.

Nik Collection werkt ook als plug-in Photoshop 2018

Zoals jullie hier eerder hebben kunnen lezen, heeft DxO de Nik Collection overgenomen van Google. Er komt dus een nieuwe (hoogstwaarschijnlijk betaalde) versie aan, maar in de tussentijd is de oude versie nog steeds te downloaden. Zelf was ik benieuwd of e.e.a. nog zou werken als plug-in van Photoshop CC 2018, want Google deed al tijden niets meer aan de ondersteuning.

Voor zover ik kan nagaan doet alles het prima, althans op mijn MacBook Pro met macOS Sierra. Aangezien ik de oorspronkelijke Google-download nog had, hoefde ik zelfs niet mijn personalia aan DxO te overhandigen. Let er bij het (opnieuw) installeren alleen op dat de filterverzameling in de juiste Photoshop-map – Plug-ins – terechtkomt.

Luminar 2018 in de voorverkoop

Vanaf vandaag kun je bij Macphun, dat binnenkort als Skylum verder door het leven gaat, de nieuwe versie van Luminar, Luminar 2018, vooruitbestellen. Dat levert je dan naast een bonuspakket een tientje korting op: 59 respectievelijk 39 euro voor upgraders. De interface is compleet op de schop gegaan, met onder andere een beter afgescheiden én snellere raw-converter. Verder talloze nieuwe filters, lenscorrecties en nog veel meer. Hier vind je meer informatie, inclusief de systeemeisen – dat Luminar 2018 ook voor Windows verkrijgbaar wordt, hadden we al verklapt. Geïnteresseerden moeten alleen niet te lang aarzelen, want de speciale aanbieding is slechts ruim twee weken geldig.

DxO neemt Nik Collection over van Google

Goed nieuws voor fotobewerkers: DxO, bekend van software als OpticsPro (dat overigens PhotoLab gaat heten), heeft de Nik Collection overgenomen van Google. Google had deze verzameling filters en andere beeldbewerkingsplug-ins weliswaar gratis gemaakt, maar de ontwikkeling stopgezet, zodat het een kwestie van tijd was vooraleer een en ander praktisch onbruikbaar zou worden.

DxO is naar eigen zeggen van zins om de draad weer op te pakken. Medio volgend jaar moet een nieuwe versie uitkomen; in de tussentijd is de bestaande versie nog steeds gratis verkrijgbaar, al moet je daarvoor wel je e-mailadres opgeven. Meer informatie hier.

Adobe gooit Lightroom op de schop

Wat er precies staat te gebeuren, is me nog niet helemaal duidelijk, en mijn Creative Cloud-desktopicoontje houdt zich vooralsnog koest. Maar zeker is dat Lightroom, voor veel fotografen hét workflowprogramma, een heel andere richting inslaat. Naast het ‘klassieke’ Lightroom, dat dan ook voortaan als Lightroom Classic door het leven gaat, komt er een cloud-based en op synchronisatie van allerlei apparaten (computer, tablet, smartphone) gerichte versie die de naam Lightroom CC krijgt en – volgens Adobe althans – in de toekomst steeds belangrijker zal worden.

Macphun kondigt Luminar 2018 (‘Supernova’) aan

Nog dit jaar moet de opvolger van het huidige Luminar, dat krap een jaar geleden verscheen, op de markt komen. De 2018-versie van het populaire beeldbewerkingsprogramma wordt volgens maker Macphun krachtiger, sneller en intuïtiever. Er komt eindelijk een bestandenbrowser/bibliotheek (‘Digital Asset Manager’), ook lenscorrecties zitten in de pijplijn, en het programma verschijnt zoals aangekondigd ook voor Windows, en niet alleen voor de Mac. De prijs blijft hetzelfde (69 euro), maar upgraders van de eerdere versie krijgen twee tientjes korting. In de aanloopperiode geldt zelfs tijdelijk een speciale introductieprijs van 59 resp. 39 euro.