Adobe gooit Lightroom op de schop

Wat er precies staat te gebeuren, is me nog niet helemaal duidelijk, en mijn Creative Cloud-desktopicoontje houdt zich vooralsnog koest. Maar zeker is dat Lightroom, voor veel fotografen hét workflowprogramma, een heel andere richting inslaat. Naast het ‘klassieke’ Lightroom, dat dan ook voortaan als Lightroom Classic door het leven gaat, komt er een cloud-based en op synchronisatie van allerlei apparaten (computer, tablet, smartphone) gerichte versie die de naam Lightroom CC krijgt en – volgens Adobe althans – in de toekomst steeds belangrijker zal worden. Het huidige voordelige fotografenabonnement à € 12,09 per maand blijft bestaan en omvat beide versies plus Photoshop, maar dan moet je het met enkele tientallen gigabytes onlineopslag doen, en da’s in de cloud een beetje krap… Wil je upgraden naar 1 TB, dan betaal je het dubbele, met een overgangsperiode van een jaar voor bestaande klanten waarin Adobe het prijsverschil deelt. Je kunt voor die 12 euro ook kiezen voor een abonnement dat alleen Lightroom CC (en Spark plus Portfolio) omvat, maar dan met 1 TB. Hoe meer opslagruimte je nodig hebt, hoe meer geld, en hoe het met de koopversie zit, weten we nog niet, maar we vrezen het ergste. Onze vrienden van Photofacts, die veel meer met Lightroom hebben dan wij, zijn dan ook vooralsnog niet onverdeeld enthousiast. Op de speciale Adobe-pagina vind je meer informatie – wordt vervolgd…

Update: inmiddels geeft m’n CC-desktopapp aan dat ik alles kan downloaden, maar ik wacht nog even tot het weekend. Wat de koopversie betreft, lijkt het erop dat Adobe terugkomt op eerdere toezeggingen…

Lees ook:Tip van de week: Adobe or not Adobe?
Lees ook:Maak je online portfolio met Adobe Portfolio
Lees ook:Lightroom mobile voor iPad
Lees ook:Lightroom 6.14 allerlaatste ‘standaloneversie’
Lees ook:Lightroom 6 en mobile voor Android

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.