Luminar 2018: een eerste kennismaking – 3

Onze conclusie

Voorlopig kan Macphun/Skylum van de beloofde Digital Asset Manager alleen een ‘sneak peak’ laten zien. Beeld: Macphun

Ruim een jaar geleden lanceerde Macphun Luminar als hét programma dat Lightroom overbodig zou maken – een claim die niet helemaal werd waargemaakt. Op zich brengt Luminar 2018 daar niet zo heel veel verandering in. Alleen al door het ontbreken van die bestandenbrowser of Digital Asset Manager, die ons al eind 2016 werd beloofd en er nu nog steeds niet is – volgens de laatste berichten wordt het letterlijk 2018. Mocht je dat geen onoverkomelijk bezwaar vinden, dan krijg je als veeleisende gebruiker te maken met manco’s als de zeer rudimentaire lenscorrecties (alles moet met de hand op het oog, geen dedicated lensprofielen zoals bij Adobe) en de achter de muziek aanhobbelende cameraondersteuning. Ook de zojuist uitgebrachte versie 1.0.1 kan met de raw-bestanden van de toch niet meer zo supernieuwe Fujifilm X-E3 niet helemaal uit de voeten. En reken maar dat er nog veel van zulke tussentijdse updates zullen volgen: met name de Windows-versie werd uitgebracht voordat die helemaal af was, getuige de hiaten in de functionaliteit en blijkens sommige boze gebruikers talrijke bugs.

Voor Photoshop-gebruikers is Luminar 2018 al helemaal geen alternatief, alleen al vanwege de beperkte compatibiliteit en het bescheiden scala aan gereedschappen. Voor serieuze fotografen en beeldbewerkers is Luminar meer een programma ‘voor erbij’, dat met name als Photoshop- of Lightroom-plug-in goede diensten kan bewijzen om je foto’s met niet al te veel moeite een flinke oppepper te geven. Voor minder veeleisende fotografen en ‘gelegenheidsgebruikers’ kan Luminar wel een goed alternatief zijn, ook dankzij de diverse gebruiksmodi en de overzichtelijke interface. Al denk ik persoonlijk toch dat zulke gebruikers met Photoshop Elements – eveneens een ‘koopprogramma’, en niet eens zo heel veel duurder – een flexibelere alleskunner in huis halen.

Tot slot nog de vraag of het zinvol is om als gebruiker van het oude Luminar over te stappen op de 2018-versie. Zeker als je Luminar louter als Photoshop-plug-in inzet voor de oogverblindende effecten, lijkt me dat geen must. Luminar 2018 doet over de hele linie wat ingetogener aan dan z’n voorganger. Pluspunten zijn dat je de nieuwe versie vrijblijvend kunt uitproberen én dat je de oude versie naast de nieuwe kunt behouden. Al is het maar vanwege je favoriete Preset die stilzwijgend is verdwenen van het repertoire. Want je kunt wél je eigen Presets overhevelen naar de 2018-versie, maar niet de standaard-Presets. Tenzij iemand een workaround weet…

Lees ook:Luminar Neptune past zich nog meer aan gebruiker aan
Lees ook:Luminar 2018: een eerste kennismaking – 2
Lees ook:Luminar en Aurora HDR binnenkort ook voor Windows
Lees ook:Tip van de week: Adobe or not Adobe?
Lees ook:Luminar Pluto: nu ook batchbewerking en verticale crops

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.