Categorie: "Reisfotografie"

Door het hart van China met Ruben Terlou


Ruben Terlou is terug. De fotograaf, die een paar jaar geleden furore maakte met Langs de oevers van de Yangtze, ging samen met regisseur Maaik Krijgsman opnieuw op ontdekkingsreis door China, van het uiterste noorden naar het zuidelijkste puntje. Dit resulteerde in de zevendelige VPRO-serie Door het hart van China. De eerste aflevering is vanavond om kwart over acht te zien op NPO 2.

Jimmy Nelson – ONLY NEW

Jimmy Nelson, Only New – 4. Courtesy Rademakers Gallery

Fotograaf Jimmy Nelson (1967) maakte furore met zijn ook in boekvorm verschenen project Before They Pass Away, over inheemse volkeren wier leefgebied, leefwijze en cultuur in rap tempo verdwijnen in het kielzog van de ‘vooruitgang’. Nu krijgt dit project een vervolg in ONLY NEW: het verslag van nieuwe ontmoetingen met 35 unieke volkeren, van de Amazone tot Siberië. Niet alleen in de vorm van foto’s, maar ook afgewisseld met films en interviews.

Over ongeveer een jaar moet Nelson’s nieuwe boek verschijnen. Van de tot nu toe gemaakte zeven reizen in het kader van dit nieuwe project zijn van 5 oktober tot en met 5 november alvast kleurrijke portretten te bewonderen bij Rademakers Gallery in Amsterdam. De galerie aan de KNSM-Laan is van donderdag tot en met zondag geopend van 12 tot 5 en daarbuiten op afspraak.

Lília Lobão jaar lang Canon Storyteller

Foto: Lília Lobão (@lilialobao)

Storytelling is het nieuwe toverwoord, en bij Canon hebben ze dat goed begrepen. Men schreef enkele maanden geleden een wedstrijd uit in het kader van het campagnethema Live For The Story. Uit meer dan 16.000 inzendingen koos de jury, onder voorzitterschap van Zoë Kravitz, uiteindelijk deze foto van de Portugese Lília Sofia Pereira Aleixo Lobão (34) als winnaar uit. De foto vertelt het verhaal van een inwoner van het kleine Portugese dorp Avieiros. Lília mag nu een jaar lang als Summer Storyteller de hele wereld afreizen, de zomer achterna, om iedere dag een nieuw verhaal te vertellen. Hou haar Instagram-account dus in de gaten!

Streets of the World strijkt neer in Zaandam

In 2009 ging de Nederlandse fotojournalist Jeroen Swolfs (1974) op wereldreis, met het ambitieuze doel om in alle hoofdsteden van de wereld het straatleven vast te leggen met zijn camera. Niet alleen vanwege de spectaculaire en exotische plaatjes, maar ook en juist om te laten zien wat ons als mensen verbindt, in een wereld die in meerdere opzichten steeds kleiner is geworden.

Uit Streets of the World. © Jeroen Swolfs

Zeven jaar en 195 hoofdsteden later is het project Streets of the World voltooid.Vanaf 16 juni tot 1 oktober is een speciale expositie ingericht op het Hembrugterrein in Zaandam, dat voor de gelegenheid is omgedoopt tot het Streets of the World Photo Museum. De metersgrote prints, die de bezoeker het gevoel geven dat hij of zij zich zo in het afgebeelde straatleven zou kunnen storten, zijn gemaakt met speciale Océ-printers. Océ is onderdeel van de Canon Group en Canon is weer partner van dit fotoproject, dus die link was gauw gelegd. Op de speciale Streets of the World-website kun je alvast kaarten bestellen, al dan niet in combinatie met de bootreis erheen. Er is ook een gelijknamig fotoboek, dat je eveneens via de site kunt bestellen.

In Egypte / Reizigers en fotografen, 1850-1900

Bonfils, Sfinx en piramides van Gizeh, ca. 1870 – ca. 1898. Collectie Rijksmuseum, RP-F-F00992-A

Al lang voordat Egypte een populaire vakantiebestemming werd – waar afgelopen jaren weer de klad in kwam door politieke instabiliteit en terrorisme -, oefende het land een grote fascinatie uit op de westerse wereld. Niet in de laatste plaats vanwege zijn oeroude beschaving: toen de grote piramides werden gebouwd, leefden wij letterlijk en figuurlijk nog in het Stenen Tijdperk. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Egypte al kort na de uitvinding van de min of meer draagbare camera fotograferende ontdekkingsreizigers in alle soorten en maten aantrok.

Dit voorjaar wijdt Huis Marseille in Amsterdam een grote expositie aan de negentiende-eeuwse fotografen van Egypte.

Noorderlichtdag en -workshops bij Voigt Travel

Foto: Voigt Travel

Het is een beetje kort dag – maar dat hoort bij het fenomeen – maar morgen (zondag de 20e dus) houdt reisorganisatie Voigt Travel een speciale noorderlichtdag in designhotel Stayokay Soest. Handig als je van plan bent om naar het hoge noorden af te reizen teneinde dit unieke schouwspel vast te leggen. Deelname is gratis; je moet je alleen even van tevoren aanmelden via de website. Mocht het té kort dag zijn, dan organiseert Voigt Travel op 24 november en 26 januari een tweetal fotografieworkshops rond het thema noorderlicht in Naarden onder leiding van natuurfotograaf Joost van der Maarel. Wederom gratis bij te wonen, maar vol is vol.

Canon zoekt avonturiers voor Noordkaap Challenge

Foto: Canon

Hou je van avontuur en ben je niet bang voor een ‘beetje’ kou? Canon zoekt drie fotografen en/of videomakers die de jaarlijkse Noordkaap Challenge willen vastleggen. Op 7 december vertrekken ruim 130 deelnemers in 55 teams richting de Noordkaap in Noorwegen, waarbij ze geld proberen in te zamelen voor 3FM Serious Request. Je kunt je opgeven voor de Canon Camera Crew door je beste werk plus je motivatie via WeTransfer te sturen naar [email protected]. Enige haast is natuurlijk geboden, want op 20 november worden de winnaars bekendgemaakt.

Verre Reizen Event: ook interessant voor fotografen

Machu Picchu, Peru. © Luis Gamero / PROMPERÚ

Wie verre reizen maakt, heeft veel te vertellen… én veel te laten zien. Op 22 en 23 oktober staat de Fokker Terminal aan de Binckhorstlaan in Den Haag in het teken van het Verre Reizen Event voor de ware globetrotter, die Europa zoetjesaan wel heeft gezien. Ook de fotograaf komt op deze beurs alvast aan zijn/haar trekken: speciaal voor deze gelegenheid verzorgt Getaway Travel diverse fotoworkshops. Aan de kassa kost een kaartje een tientje (kinderen t/m 17 jaar gratis), maar wie online boekt, krijgt niet alleen € 2,50 korting maar bovendien een gratis jaarabonnement op Travelbook Magazine, vóór en dóór reizigers. Parkeren is gratis, net als de shuttlebus vanaf Den Haag CS. Hier vind je meer informatie en kun je je alvast aanmelden.

Tips voor vakantiefotografie met je smartphone

Steeds meer mensen gebruiken hun smartphone als voornaamste of enige camera, zelfs op vakantie. Mobiele telecomprovider Simyo heeft klanttevredenheid hoog in het vaandel staan en probeert zijn achterban daarom te behoeden voor dure miskopen. Op het Simyo Blog vind je gratis tips over wat een goede smartphonecamera van de minder goede onderscheidt en hoe je het meeste uit de mogelijkheden haalt. Als sim only/prepaid-specialist is Simyo niet gebonden aan specifieke hardwarefabrikanten, dus je hoeft niet bang te zijn dat je om commerciële redenen op het verkeerde spoor wordt gezet. En aangezien men toch bezig was en het vakantieseizoen in volle gang is, volgde enkele dagen geleden een serie handige tips hoe je vanuit je vakantiebestemming het beste je verse vakantiefoto’s kunt versturen en delen met familie en vrienden zonder dat je onverwachts voor hoge kosten komt te staan. Wij zouden zeggen: doe er je voordeel mee!

Reisfotografie – Explore Discover Capture

Laura Vink van Vink Academy timmert aardig aan de weg. Na zich in korte tijd te hebben ontpopt als een autoriteit op het gebied van portret- en vooral kinderfotografie, laat zij nu haar licht schijnen over de ins en outs van het fenomeen reisfotografie in al zijn facetten. En laten we eerlijk zijn: we fotograferen bijna allemaal meer dan ooit terwijl we op vakantie zijn, maar het resultaat doet niet altijd recht aan onze verwachtingen. En als we de foto’s aan anderen laten zien, volgt niet zelden een pijnlijke stilte.

In Reisfotografie – Explore Discover Capture neemt Laura, die het afgelopen decennium zelf meer dan dertig landen aandeed – de aspirant-reisfotograaf bij de hand.