Categorie: "fotocursus"

Gratis e-book productfotografie

Onze eerdere posts over productfotografie werden veelvuldig gelezen. Een reden te meer om blij te zijn dat ik de liefhebbers op een gratis e-book over deze materie mag attenderen. Het e-book Productfotografie is van de hand van industrieel en reclamefotograaf Eberhard Schuy, en wordt aangeboden door het eveneens van oorsprong Duitse Wenz. Het vormt een mooie inleiding tot zo’n beetje alle relevante aspecten van productfotografie in de thuisstudio. Ook een mooie reminder in deze dagen dat er niet alleen maar narigheid uit Duitsland komt (en Hitler was btw van oorsprong een Oostenrijker). Het e-book is trouwens netjes vertaald in het Nederlands, en kan worden gedownload door op het plaatje hiernaast te klikken. Met dank aan onze collega van NeoAvantgarde.de: een online magazine over en voor digitale cultuur.

Gratis tips voor ‘tethering’

Tethered shooting‘, zogezegd met de camera aan een kabeltje, is tegenwoordig makkelijker dan ooit. Temeer omdat dat ‘kabeltje’ anno nu vaak een draadloze Wi-Fi-verbinding is. Toch beseft lang niet iedereen wat de mogelijkheden zijn. Om je te helpen het onderste uit de kan te halen, publiceert specialist Tether Tools in samenwerking met online portfoliosite PhotoShelter een gratis Engelstalige Better When You Tether-gids, waarin bekende namen zoals Joe McNally vertellen wat en hoe.

Zoals vaker in dit wereldje is ‘gratis’ in zoverre relatief dat men graag je e-mailadres wil hebben. Aan jou te bepalen of de informatie die investering waard is. Klik op het plaatje om naar de downloadpagina te gaan.

Vragen over fotografie? Stel ze via deze site!

De lens is belangrijker dan de camera

Regelmatig krijg ik uiteenlopende vragen over fotografie en fotografiecursussen. Stel ze gerust: ik zal naar vermogen antwoorden.

Vandaag een vraag van iemand die een fotocursus gaat volgen.

Aangezien ik binnenkort aan een fotocursus ga beginnen, zou ik graag willen weten wat ik het beste zou kunnen doen. Het lijkt mij het fijnste om de cursus te beginnen met een eigen nieuwe digitale spiegelreflexcamera, al zal ik na de cursus wel meer weten wat ik nodig heb of wat goed is aan een nieuwe digitale spiegelreflexcamera. Wanneer je natuurlijk met je eigen camera aan de slag kunt gaan, dan leer je daar natuurlijk het beste mee omgaan. Dus wat lijkt u het handigste? Op dit moment heb ik een oude spiegelreflexcamera in mijn bezit. Dit is natuurlijk geen digitale. Ik zit er aan te denken om zelf een nieuwe digitale spiegelreflexcamera te kopen, maar ik weet dus niet goed waar ik op moet letten. Nu heb ik wel een leuke aanbieding gezien en vraag ik me af of dit iets is. Een Canon type: EOS1000D +18/55 en 75/300 mm objectief. Deze camera zou dan inclusief objectief op een bedrag van 560,- euro komen. Mijn vraag is dus eigenlijk wat belangrijk is aan de koop van een nieuwe camera. Zou u mij hiermee kunnen helpen?

Wildlife fotografie in Zuid-Afrika met begeleiding fotograaf

Een neushoorn in de zoeker...

Net als in de afgelopen jaren organiseer ik in 2010 weer een aantal wildlife fotosafari’s in Zuid-Afrika. Combineer een onvergetelijke vakantie met adembenemende fotografie dankzij de begeleiding van reportagefotograaf Willem Laros (ja, dat ben ik…).  Er zijn twee weken vastgelegd: één in het voorjaar, de ander in het najaar. Plaats van handeling en ‘uitvalsbasis’ is steeds Kololo Game Reserve, Nederlandse leiding en gelegen in het malariavrije Waterberggebied (Unesco biosfeer).

Reportagefoto 28: klassiek landschap

België en de taalgrens: reportage Moto73

Klassieke landschapsfoto

Een landschap wordt eenvoudiger te fotograferen als er wat hoogteverschil aanwezig is. Het hoeft niet veel te zijn, maar iets helpt wel. Zoals hier, ergens onder Brussel. Het paadje en de sporen van de landbouwvoertuigen zorgen voor aandacht en ‘begeleiding’ van de ogen. De polarisatiefilter maakt de lucht ‘opwindender’en het groen donkerder. Horizon uit het midden, bosje rechts sluit het daar af.

Canon 30D met EF 24mm f/1.4L USM 1/125s met f/8,0 ISO 100

Reportagefoto 27: standpunt

België en de taalgrens: reportage Moto73

Extreem standpunt

Het standpunt bepaalt voor een belangrijk deel het aanzien van een foto. Een ongewoon standpunt levert al snel een ongewone foto op – en over het algemeen levert dat meer aandacht op dan een gewoon standpunt en een gewone foto.

In het artikel voor Moto73 wil ik aangeven dat in de route die ik rijd flink wat kasseienstroken voorkomen. En natuurlijk wil ik die ook laten zien. Dus door de knieeën, plat op de buik. Op de camera nu de Sigma 12 – 24 mm (op 15mm). Rechts ‘verdwijnt’ de horizon, op de voorgrond zijn de kinderhoofdjes goed te zien.

Canon 30D met Sigma 12-24 op 15 mm. 1/60s met f/7.1, ISO 100

Tips voor beter fotograferen | 13/25 Flitsen: ook buiten

Ingeflitst bij laat middaglicht

13. Flitsen alleen iets voor binnen? Nee hoor, er zijn talloze andere momenten waarbij het creatief gebruik van een flits tot een beter resultaat leidt. Zoals bij een goed gedoseerde invulflits, en met lange sluitertijden bij bewegende beelden.

Ook kan een flitser behulpzaam zijn bij het verkrijgen van een lichtje in de ogen bij een portretfoto. De losse flitser omhoog richten, het groothoekschermpje half uit en flitsen maar. Het schermpje wordt nu een soort spiegeltje, dat voor een ooglichtje zorgt.

Bij de foto: inflitsen (iets te veel hier?) zorgt voor kleur, waar anders slechts een silhouet te zien zou zijn.

Nikon D90: gidsje voor onderweg

Technische toelichtingen in een heldere taal en praktische tips en trucs van een professionele fotograaf, die put uit zijn jarenlange ervaring. De Foto Pocket Nikon D90 is de ideale aanvulling op de handleiding van uw camera. De auteur put uit zijn jarenlange ervaring als professionele fotograaf en geeft u een hoop waardevolle en praktische tips mee zodat u de beste opnames leert maken met uw toestel. De technische toelichtingen zijn volledig op maat van de gebruiker geschreven. Dankzij de checklisten en voorbeeldafbeeldingen raakt u vertrouwd met de belangrijkste parameters, waaronder de belichtingstijd, optimale belichtingstijd en de ISO-gevoeligheid. Dit boekje heeft een compact en handig formaat. De plastic beschermkaft zorgt voor extra bescherming tijdens uw vele excursies. De Foto Pocket past trouwens makkelijk in uw tas! Uit de inhoud: • Het Nikon D90 cameramenu • Essentiële opnameparameters en camera-opties • RAW Digitale Workflow: stap voor stap • De witbalans manueel fijnstellen • Beeldruis reduceren dankzij de optimale ISO-instellingen • Hoe een flits optimaal gebruiken • Nuttige toebehoren voor uw camera • …en veel meer! Doelgroep: Deze pocket is ideaal voor iedereen die meer wil halen uit de Nikon D90 en tijdens uitstappen nog snel iets opzoeken of nakijken wil.

Auteur: Klaus Kindermann
Reeks: DIGITALE FOTOGRAFIE
Pagina’s: 128 – Volledig in kleur
Adviesprijs: € 14,95
Verpakking: Book 128×200
ISBN/EAN: 978-90-456-4638-1

Prachtig instructieboek voor Canon 50D

De Canon EOS 50D is de opvolger van de EOS 40D. Snelheid, betrouwbaarheid en gebruiksgemak zijn de trefwoorden die passen bij deze semi-professionele spiegelreflexcamera. Maar ach, wat is nou professioneel? De echte fotograaf weet ook met de kleinste compact nog raad…

Dit prachtige boek over de Canon EOS 50D, bijna A4-formaat en vertaald uit het Duits, gaat uitgebreid in op de vele functies die de EOS 50D aan boord heeft. Het staat bol van de menuschermen en voorbeeldfoto’s. Besproken wordt ook de software die met de camera wordt meegeleverd. Er is zelfs een hoofdstuk gewijd aan een ander RAW-programma: Silkypix Developer Studio. Ik ken dat programma niet: ik raad mijn cursisten – met een Canon – de Canonsoftware aan, of Photoshop Elements dan wel Lightroom.

Boek: officiële Adobe training Photoshop CS4

Officiële training van Adobe in boekvorm

Hoewel de (onder)titel anders doet  vermoeden hebben we hier te maken met een Nederlandstalig boek. Het betreft hier een uitgave van Pearson Education en het boek bevat ‘de officiële training van Adobe’. Hetgeen alle andere uitgaven onmiddellijk ‘devalueert’ tot niet officiële trainingen, die daardoor niet automatisch minder behoeven te zijn. Bij het boek is een CD gevoegd met lessen, tips en trucs in Community Help, gratis te gebruiken voorbeeldfoto’s en Adobe TV, met een link naar honderden instructiefilmpjes over de Create Suite-4 producten.

Om met het boek aan de slag te gaan is basiskennis van computer (Windows of Mac) noodzakelijk.

Het boek is overzichtelijk ingedeeld in veertien logische hoofdstukken. Het is een echt lesboek, met vragen (en antwoorden) om uw eigen kennis te testen. De pagina’s zijn voorzien van veel illustraties, teksten met een kleuraccent, puntsgewijze handelingen en een aangename indeling. Achterin een duidelijk register en een woordenlijst met Photoshop termen van Nederlands naar Engels.