Categorie: "Camera’s en lenzen"

Canon voor 15e opeenvolgende keer nummer één

Een klein feestje vandaag bij Canon. De Japanse camera- en objectievenfabrikant maakte bekend dat het bedrijf vorig jaar voor de vijftiende keer op rij de grootste speler op de markt voor camera’s met verwisselbare objectieven is gebleken. De zegetocht begon in 2003 met de legendarische EOS 300D. Als een van de weinige camerafabrikanten ontwikkelt Canon zelf z’n eigen beeldsensoren. Vanouds was Canon een echt spiegelreflexmerk, maar de laatste jaren is de systeemcamera een steeds belangrijkere rol binnen de line-up gaan spelen.

Korte macrotele van Sigma

Ook voor de liefhebber van macrofotografie heeft Sigma een nieuw objectief op stapel staan in de Art-serie. De Sigma 70 mm F 2,8 DG Macro is een volledig vernieuwde versie van een oude bekende. Om maximale optische prestaties op iedere afstand te garanderen, is het objectief uitgerust met een floating focus-systeem. Bij handmatig scherpstellen zorgt focus by wire, zonder mechanische verbinding tussen scherpstelring en scherpstelmechanisme dus, voor de benodigde precisie. Ook dit full-frameobjectief komt behalve met Sigma- en Canon-vatting (geen Nikon…?) met een Sony E-bajonet uit. Prijs en levertermijn worden later bekendgemaakt.

Lichtsterke portrettele in Sigma Art-serie

Sigma brengt een nieuw ultralichtsterk teleobjectief uit in de prestigieuze Art-serie. De Sigma 105 mm F 1,4 DG HSM moet met z’n ontwerp bestaande uit zeventien lenselementen in twaalf groepen, waaronder veel speciaal glas, al bij volle opening topprestaties neerzetten. De hoge lichtsterkte en de ronde diafragmaopening staan daarbij borg voor een fraaie bokeh. Uiteraard is het full-frameobjectief spatwaterdicht. Met een gewicht van bijna 1650 gram en een filtermaat van 105 mm is de afneembare statiefgondel geen overbodige luxe. Het zal ook geen koopje zijn, maar prijs en levertermijn zijn nog niet bekend.

Behalve met Canon-, Nikon- en Sigma-bajonet komt de Sigma 105 mm ook uit met Sony E-vatting. De komende tijd worden meer vaste brandpunten uit de Art-lijn ook voor Sony-systeemcamera’s uitgebracht.

Tamron-telezoom voor full-frame en APS-C

Het Tamron-objectief uit de teaser eerder deze week blijkt inderdaad een telezoom. De 70-200 mm F 4 Di VC USD vormt een mooi compromis tussen bereik, hanteerbaarheid en lichtsterkte. Het gewicht bedraagt een schappelijke 850 gram, en de kortste instelafstand is slechts 95 centimeter. Dankzij inwendige zoom veranderen lengte en balans ook bij inzoomen nauwelijks, en de VC-beeldstabilisatie belooft een extra marge van vier stops bij werken uit de hand. Een weerbestendige behuizing en fluorinecoating ontbreken evenmin, en ook de Nikon-versie heeft een elektromagnetisch diafragma. Verkrijgbaar vanaf april met Canon- of Nikon-vatting; op dit moment is nog geen adviesprijs bekend.

Tamron werkt ook aan een 28-75 mm F2,8 met Sony E-vatting, die medio dit jaar moet verschijnen.

Superlichtsterke standaardlens van Samyang

Het Koreaanse Samyang veroverde aanvankelijk een marktaandeel met aantrekkelijk geprijsde MF-objectieven. De laatste tijd kwamen daar ook AF- en filmobjectieven bij. De ambities reiken echter verder, getuige de introductie van een nieuw manual focus-objectief in de XP-serie (eXcellence in Performance): de XP 50 mm F 1,2. Met een gewicht van 1200 gram en een prijs van bijna 1000 euro is dit lichtkanon geen allemansvriend. Maar de optische kwaliteit moet zelfs de grootste scherptefanaten tevredenstellen, mede dankzij een constructie met elf lenselementen in acht groepen, waarvan diverse van speciaal glas. Een diafragma met negen lamellen staat garant voor een vloeiende bokeh. De Samyang XP 50 mm F 1,2 wordt begin maart verkrijgbaar met Canon EF-vatting.

Nieuwe ZEISS-groothoek en Tamron-teaser

Op de Facebookpagina van importeur Transcontinenta staat sinds vanochtend een teaser voor een nieuwe Tamron-lens. Vermoedelijk een telezoom, die later deze week wordt gelanceerd. We houden jullie op de hoogte!

Wel al officieel aangekondigd is een nieuwe ZEISS Loxia-groothoek voor Sony-fullframecamera’s met E-vatting. De Loxia 25 mm F 2,4 is een handmatig scherp te stellen objectief dat optisch en mechanisch tot de top in z’n klasse moet behoren. Zeker vergeleken met sommige andere ZEISS-objectieven is deze Loxia compact en licht van gewicht. Doordat je het klikstopdiafragma op traploos kunt omschakelen, is het objectief ook erg geschikt voor video. Vanaf half maart leverbaar voor 1320 euro.

Lichtsterke groothoekzoom in Sigma Art-serie

Objectievenfabrikant Sigma kondigt een nieuwe lichtsterke groothoekzoom aan in de Art-serie. De 14-24 mm F 2,8 DG HSM Art moet het beste halen uit de huidige en toekomstige full-framecamera’s met 50 megapixels en meer. Het optische ontwerp is royaal voorzien van speciale glassoorten , en uiteraard is het 1150 gram wegende objectief spatwaterdicht. Ook de Nikon-versie heeft een elektronische diafragma-aansturing. De Sigma 14-24 mm F 2,8 DG HSM Art wordt leverbaar voor Nikon, Canon en Sigma zelf, en past via een Mount Converter ook op Sony-systeemcamera’s. Wanneer het objectief op de markt komt en hoeveel het gaat kosten, is nog onbekend.

Fujifilm brengt X-A5 en compacte kitzoom uit

Door menigeen werd betwijfeld of Fujifilm nog heil zag in de instapmodellen systeemcamera’s uit de X-A-lijn. Ten onrechte, want zojuist kondigde het merk de X-A5 aan: de kleinste en lichtste systeemcamera met kitzoom binnen de reeks. Behalve de conventionele 24-megapixelsensor van APS-C-formaat en het verstelbare aanraakscherm met selfie-stand biedt de X-A5 ook bluetooth én hybride-AF. Vooral met dat laatste zullen veel gebruikers blij zijn, want de contrastdetectie-AF waarmee z’n voorgangers waren uitgerust, was weliswaar heel nauwkeurig maar niet zo goed opgewassen tegen bewegende onderwerpen. De X-A5 kan zelfs in 4K/UHD filmen, zij het slechts met 15 beelden per seconde en maximaal vijf minuten achtereen.

De X-A5 wordt geleverd met een nieuw objectief: de compacte XC 15-45 mm F 3,5-5,6 OIS PZ. Behalve beeldstabilisatie is ook elektronische zoom present. Het bereik is omgerekend naar full-frame 23 tot 69 mm, en de combinatie van body en objectief blijft op de weegschaal net onder de 500 gram steken. De X-A5 wordt volgende maand leverbaar voor een kitprijs van net onder de 600 euro.

Twee korte teles voor Leica SL

Het was geruime tijd nogal stil rondom de Leica SL full-frame systeemcamera. Die camera dateerde al uit eind 2015, maar het objectievenassortiment was nogal beperkt (als je tenminste van de volledige sensor gebruik wilde maken). Maar daar komt zoetjesaan verandering in. Vandaag kondigde Leica maar liefst twee korte teles tegelijk aan: de APO-Summicron-SL 75 mm F 2 ASPH. en de APO-Summicron-SL 90 mm F 2 ASPH. Beide objectieven moeten uiteraard aan de hoogste kwaliteitseisen voldoen en kunnen voor hun brandpuntsafstand lekker dichtbij (en volgens Leica ook lekker vlot) worden scherpgesteld.

De 75 mm wordt eind januari leverbaar en gaat 4475 euro kosten, terwijl voor de begin februari verschijnende 90 mm 4880 euro moet worden neergeteld. Voor later dit jaar staan nog een 35 mm F 2 en een 50 mm F 2 op het programma.