Categorie: "Printen"

Nieuwe Epson A3+-fotoprinter voor thuis

Epson brengt volgende maand een nieuwe A3+-fotoprinter voor fotohobbyisten op de markt: de Expression Photo HD XP-15000. In vergelijking met de voorgaande modellen, de Photo 1400 en 1500W, springen de modernere uitvoering en interface (met lcd-schermpje) in het oog. Maar de grootste verandering is dat zich onder de kap een ander zeskleurensysteem bevindt, met in plaats van de traditionele tinten lichtcyaan en lichtmagenta ditmaal naast geel, magenta, cyaan en zwart ook grijze en rode inkt. Dit moet onder andere garant staan voor neutralere zwart-witprints, terwijl de Claria Photo HD-inkt goed moet zijn voor eeuwen levensduur. Uiteraard ontbreekt draadloze functionaliteit niet. De Epson Expression Photo HD XP-15000 krijgt een adviesprijs van 389 euro.

Zelf foto’s printen voor iedereen

Er zit natuurlijk ook gezond eigenbelang bij, maar het blijft sympathiek dat ze bij Canon de (gelegenheid)fotograaf die ook af en toe een mooie foto wil printen niet vergeten. De PIXMA TS205 en TS305 zijn compacte printers voor een kleine prijs (39 resp. 49 euro) die behalve allerlei documenten ook foto’s kunnen printen. De twee cartridges kunnen desgewenst worden vervangen door XL-versies om kosten te sparen. Voor z’n meerprijs heeft de TS305 ook wifi en bluetooth aan boord, en met de Smartphone Capture & Copy-functie maak je er zelfs een geïmproviseerde scanner/kopieerapparaat van. Verkrijgbaar vanaf januari.

Van een geprinte foto word je gelukkiger

Aldus Canon. Enig gezond eigenbelang is hier natuurlijk niet vreemd aan, aangezien Canon behalve digitale camera’s ook (foto)printers produceert. Maar het bedrijf heeft onderzoek laten doen onder ruim tienduizend Europeanen, onder wie meer dan tweeduizend Nederlanders, en twee van de drie ondervraagden blijken zich daadwerkelijk ‘gelukkiger’ te voelen bij het bekijken van fysieke foto’s. Nog daargelaten dat een ander daar niet zo snel narigheid mee kan uithalen op het wereldwijde web. Zo bezien is het jammer dat er tegenwoordig nog maar weinig foto’s geprint worden, en al bijna helemaal niet met de printer thuis. En daar wil Canon uiteraard best verandering in helpen brengen in deze donkere dagen…

Canon vernieuwt PIXMA-printerlijn

Canon gelooft gelukkig nog steeds in de toekomst van de (foto)printer, getuige een half dozijn nieuwe modellen die volgende maand leverbaar worden. Van de nieuwe printers zijn de PIXMA TS8150 (179 euro) en TS9150 (249 euro) all-in-ones het interessantst voor fotografen, niet in de laatste plaats dankzij hun nieuwe 6-kleuren inktsysteem waarbij naast een speciale Pigment Black-inkt ook een nieuwe Photo Blue-inkt is toegevoegd aan het gebruikelijke kwartet. Deze zou het korreleffect in bijvoorbeeld een luchtpartij moeten verminderen.

Verder zijn natuurlijk de bekende draadloze en algemene Canon-functies aanwezig, en de bediening verloopt bij de duurdere modellen via een groot aanraakscherm.

Nieuwe SELPHY fotolab in meeneemformaat

Volgende maand wordt de Canon SELPHY CP1300 leverbaar: Canon’s nieuwste compacte fotoprinter. De CP1300 werkt met zogenaamde dye-sub-techniek en produceert foto’s van briefkaartformaat in minder dan 60 seconden. Die foto’s zijn bovendien bestand tegen vochtvlekken en vieze vingerafdrukken. Uiteraard is de printer uitgerust met een groot verstelbaar lcd-scherm en zowel wifi als een SD-kaartsleuf om vanaf je camera, je tablet en/of je smartphone simpel te kunnen printen op allerlei media en in diverse formaten (waaronder het vierkante ‘Instagram-formaat’). Dankzij de bescheiden afmetingen en de oplaadbare accu kan de printer bijna overal mee naartoe. De SELPHY CP1300 wordt verkrijgbaar in zwart, wit en roze en gaat 139 euro kosten.

Foto’s printen van anderhalve meter breed…

Uitgekeken op dat pietepeuterige all-in-one-fotoprintertje, en is een A3+-printer ook niet helemaal wat je zoekt? Dan zou je eens naar de Canon imagePROGRAF PRO-6000 kunnen kijken, zodra die rond 1 september leverbaar wordt. De PRO-6000, die de 6000S aflost, kan prints van maar liefst anderhalve meter (60 inch) breed produceren. Met papier op de rol behoren zelfs panoramaprints tot de mogelijkheden, en dat allemaal in absolute fotokwaliteit, mede dankzij de twaalf kleuren pigmentinkt.

Je moet er wel rekening mee houden dat de inkt er bijna per liter in gaat, en verder weegt de imagePROGRAF PRO-6000 compleet met standaard ruim 150 kilo en is-ie zo’n twee meter breed. O ja: de prijs nog… die zal minstens twaalf mille bedragen, en dat is vermoedelijk nog exclusief btw.

Simpel en goedkoop een fotoalbum met foto.editoo.nl

Tijdelijk 5 euro korting op je eerste bestelling!

Foto binnenwerk: Robbie Veldwijk – #macromania

We maken met z’n allen meer foto’s dan ooit, maar vaak raken die op den duur in de vergetelheid op je telefoon, op de harde schijf of in de cloud. Soms verlang je reikhalzend terug naar ‘ouderwetse’ fotoalbums, maar die zijn best prijzig. Om maar te zwijgen van de investering qua tijd. Dus in veel gevallen blijft het bij een goed voornemen.

Bij Editoo hebben ze daar iets op gevonden. Met foto.editoo.nl maak je een fotoalbum voor een habbekrats en in een mum van tijd. Je uploadt een zip-bestandje met maximaal 56 foto’s, en Editoo maakt daar dan in no time een fotoalbumpje van.

Steelprint maakt leus ‘Haarscherp op metaal’ waar

Iedereen kent inmiddels de alomtegenwoordige prints op canvas. Een paar geleden kwam Timberprint met iets nieuws: foto’s op hout. Dat werd een groot succes, onder meer bekroond met de Thuiswinkel Award voor beste startende webwinkel. Onlangs kreeg Timberprint er een nieuw broertje bij: Steelprint, gespecialiseerd in afdrukken op aluminium en zink.

Afdrukken op canvas en hout moeten het meer hebben van hun uitstraling dan van hun technische kwaliteiten. Door de onregelmatige structuur van het materiaal kunnen de kleurweergave en de scherpte nooit tippen aan die van een print op glanzend fotopapier. De slogan van Steelprint is ‘Haarscherp op metaal’. We kregen het aanbod om een keer op hun kosten de proef op de som te nemen.

Twee betaalbare (foto)printers van Canon

Canon lanceert twee nieuwe all-in-ones voor de smallere beurs, die ook als A4-fotoprinter dienst kunnen doen. Een combinatie van dye- en pigmentinkt moet garant staan voor scherpe prints met sprankelende kleuren. Beide printers gebruiken slechts twee cartridges, één voor kleur en één voor zwart-wit, wat op de lange duur vaak duurder en minder milieuvriendelijk is aangezien de kleurencartridge moet worden vervangen zodra één kleur op is. Daar staat echter tegenover dat de cartridges ook in XL-uitvoering leverbaar zijn. Bovendien weet ik uit eigen ervaring met m’n antieke Canon-’noodfotoprinter’ dat die zelfs na maanden stilstand direct weer paraat is, terwijl m’n veel nieuwere en duurdere printer van dat andere merk zelfs na een paar weken vakantie al aan een grote schoonmaakbeurt (die óók inkt vreet) toe is wegens chronische constipatie.

De Pixma MG2550S moet volgens Canon Nederland 44 euro gaan kosten, terwijl de in verschillende kleurstellingen verkrijgbare MG3050 als voornaamste extra’s draadloze wififunctionaliteit en de optie om vierkante (Instagram-)prints te maken op speciaal papier biedt voor vijf euro extra

Fotolijst op maat bij de HEMA

Sinds ik een A3+-printer heb, kan ik foto’s op 30 x 45 centimeter printen. Maar vind maar eens een leuke en niet te gek dure lijst waar zo’n foto in past. Meestal kom je uit op een lijst van 30 bij 40 centimeter, en dan moet er dus aan de lange kant een stukje van de foto af. Als je panoramafoto’s maakt, wordt het nóg lastiger.

Het gewoonste warenhuis van Nederland biedt uitkomst. Bij de HEMA kun je nu een fotolijst compleet met (acryl)glas exact op maat laten maken. Na anderhalve week kun je ‘m ophalen bij een filiaal naar keuze of – tegen meerprijs – thuis laten bezorgen. Je hebt keus uit een kleine vijftien verschillende uitvoeringen. Natuurlijk betaal je wat meer dan voor een ‘confectielijst’, maar de prijzen zijn nog alleszins redelijk. Klik op de banner hierboven voor meer informatie. Ook voor schilderijlijsten en spiegels op maat kun je bij de HEMA terecht.