Categorie: "Agenda"

Het laatste fotonieuws

Nou ja, bijna… Want met nog een klein weekje te gaan, komt ‘the last post’ in zicht. Nog een paar aankondigingen die we nu of nooit moeten meenemen.

Athi-Patra Ruga, Miss Azania, Exile is waiting, 2015, nr 1. 190×150 cm.

Het Afrika Museum in Berg en Dal biedt vanaf 14 april tot begin september onderdak aan Afrotopia, de elfde editie van de Afrikaanse fotobiënnale. Het is voor het eerst dat deze Afrikaanse fotobiënnale buiten Afrika is te zien. In Afrotopia verbeelden veertig Afrikaanse fotokunstenaars hún visie op de toekomst van hun continent – een visie die heel divers blijkt te zijn. Tijdens de tentoonstelling worden tevens de eerste stappen gezet op weg naar een vernieuwd Afrika Museum.

Wat verder weg in de tijd maar wat dichterbij in de ruimte is het Fotofestival aan de Maas:

Een fotografische blik vooruit

Affiche IPFL. Campagnebeeld: Saskia Aukema, ‘Veiled’.

Vergeet niet dat de klok vannacht een uurtje vooruit moet – ook de klok in je camera! Verder alvast een vooruitblik naar de komende maanden:

Van 7 tot en met 15 april vindt in Leiden de vierde editie van het International Photo Festival Leiden (IPFL) plaats. Naast meerdere openluchtexposities staan er ook portfolioreviews, workshops en nog veel meer op het programma. Kijk op de website voor meer informatie.

Liefhebbers van Micky Hoogendijk kunnen haar werk, waaronder de nieuwe serie The Nudes, binnenkort bewonderen en aanschaffen op Domein Oogenlust in Eersel (Brabant). Van 19 april tot en met 19 mei.

En voor de fotografische doeners organiseert beroepsglobetrotter Thijs Heslenfeld weer een aantal fotoreizen, waaronder een rondreis door het Caraïbisch gebied met de Stad Amsterdam. Meer informatie op z’n website.

Outdoor Event in de Biesbosch

De lente komt er eindelijk aan, en daarom organiseert Kamera Express net als vorig jaar een Outdoor Event in en rond het Biesboschcentrum in Dordrecht. Vanwege het succes van de vorige editie wordt er nog grootser uitgepakt, met allerlei uitprobeermogelijkheden en activiteiten. Het evenement vindt plaats op zondag 15 april van 10 uur ‘s ochtends tot 4 uur ‘s middags, en toegang is gratis. Klik op de banner voor meer informatie.

Fujifilm Experience in Utrecht

De Fujifilm Roadshow doet Nederland aan. Op zondag 11 maart vindt in DeFabrique aan de rand van Utrecht de eerste Fujifilm Experience plaats. Een uitgelezen gelegenheid om kennis te maken met Fujifilm-apparatuur en diverse prominente Fujifilm-gebruikers onder wie Martin Hogeboom en Marcel van Balkom.

Kaarten Professional Imaging 2018 met korting

Op 24, 25 en 26 maart vindt weer de ‘vakbeurs voor iedere beeldmaker’, professional of liefhebber, plaats in De Loods in Nijkerk. Een dagkaart kost in de voorverkoop normaal 10 euro en een passe-partout voor drie dagen het dubbele, maar tot en met 31 januari betaal je slechts € 7,50 respectievelijk € 15,-. Klik op het logo om naar de website te gaan om kaarten te bestellen of alvast een kijkje te nemen in het voorlopige programma.

Rotterdam op analoge toer tijdens Museumnacht

Op 3 maart staat Rotterdam in het teken van Museumnacht. Het is nog lang geen 3 maart, maar we verklappen het nu alvast omdat vroege vogels tickets met korting kunnen kopen: € 12,50 in plaats van de gebruikelijke € 17,50. Tijdelijk en zolang de voorraad strekt!

Tijdens Museumnacht010 kun je onder meer in het Nederlands Fotomuseum Unwired van Jacqueline Hassink bezoeken. Schoenen uit en telefoon inleveren dus. Voor wie terugverlangt naar het pre-digitale tijdperk valt nog meer te genieten: die nacht vindt de kick-off plaats van de bouw van een gigantische LomoWall, opgebouwd uit analoge snapshots. Bijdragen van bezoekers zijn welkom!

Laatste kans op deelname aan BredaPhoto 2018

Als je wilt dat je foto’s op het grootste fotofestival van Nederland komen te hangen, heb je nog de tijd tot 1 februari. BredaPhoto nodigt professionele fotografen uit binnen- en buitenland uit om hun visie te geven op het thema van 2018: TO INFINITY AND BEYOND. Is de vooruitgang in wetenschap en technologie louter positief, of kleven er ook gevaren aan die we nog niet goed kunnen overzien…?

BredaPhoto duurt dit jaar van 5 september tot en met 21 oktober. Klik hier of op het logo om naar de betreffende webpagina te gaan.

Kerstactiviteiten in fotomusea

‘Kleuren maar!’ Foto: Nederlands Fotomuseum, Rotterdam

Voor wie zich verveelt tijdens de donkere dagen en geen zin heeft om de kerstboom gezelschap te houden, is een bezoek aan een fotomuseum misschien een goed idee. Fotografiemuseum Foam in Amsterdam is vandaag en morgen gewoon open; alleen op nieuwjaarsdag blijven de deuren tot 12 uur dicht. Het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam is op eerste kerstdag en nieuwjaarsdag, zoals iedere maandag, gesloten. Maar morgen zijn bezoekers weer welkom, en met name voor de kleintjes is er gedurende de kerstvakantie het nodige te beleven en te doen. Hier vind je het complete programma.

Frank van Driel – Celebrating Harvest

Frank van Driel: The Marriage – Just the Pearl II. Courtesy Eduard Planting Gallery

In de Amsterdamse RAI vindt vanaf zondag de 19e tot en met 26 november de kunstbeurs PAN Amsterdam plaats. Een van de deelnemende galeries is Eduard Planting Gallery met het nieuwste werk van kunstfotograaf Frank van Driel, onder de titel Celebrating Harvest. Vanuit zijn uit de late middeleeuwen daterende atelier in ‘s-Hertogenbosch creëert de uitsluitend met daglicht werkende fotograaf op de schilderkunst uit de zeventiende eeuw geïnspireerde stillevens met een hedendaagse onderhuidse boodschap. En voor wie geen gelegenheid heeft om de beurs te bezoeken, in december en januari zal Van Driels werk ook te zien en te koop zijn in de galerie.

Inzenden voor BredaPhoto 2018

Het duurt nog een klein jaartje voordat BredaPhoto 2018 plaatsvindt, maar de voorbereidingen voor de achtste editie van dit tweejaarlijkse internationale fotofestival zijn reeds in volle gang. De organisatie roept professionele fotografen uit alle landen en van alle niveaus, van studenten tot gevestigde namen, op om werk in te zenden dat past bij het thema TO INFINITY AND BEYOND. Meer concreet: dat gaat over de technologische en wetenschappelijke vooruitgang, zowel de positieve kanten daarvan als de keerzijde. Werk dat volgens de jury een goede en originele uitwerking van dit thema vormt, wordt tentoongesteld tijdens het festival, van begin september tot eind oktober. Inzenden kan tot 1 februari. Klik hier of op het plaatje voor meer informatie.