Seydou Keïta – Bamako Portraits

Untitled, 1949/51. © Seydou Keïta / SKPEAC / courtesy CAAC – The Pigozzi Collection, Geneva

Ook fotografiemuseum Foam zet een Afrikaanse fotograaf in de spotlights. Seydou Keïta (1921-2001) was een Malinese fotograaf die in zijn studio in de hoofdstad Bamako een bonte dwarsdoorsnede van de plaatselijke bevolking ontving. Bijna iedereen wilde op z’n mooist vereeuwigd worden, met traditionele hoofdtooi of juist in een westers pak. Ook de motorfiets moest natuurlijk op de foto. Dit alles in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw, de periode dat Mali onafhankelijk werd. Vandaar dat Keïta’s foto’s een uniek tijdsbeeld geven van een samenleving in transitie: van een kosmopolitische stad in een Franse kolonie tot de hoofdstad van een jonge Afrikaanse natie.

Eind vorige eeuw werd Keïta’s archief van ruim 10.000 negatieven ontsloten, waardoor de maker alsnog internationale roem verwierf. De tentoonstelling Bamako Portraits is van 6 april tot en met 20 juni te zien in Foam. Het museum aan de Amsterdamse Keizersgracht is dagelijks open van 10 tot 6, en op donderdag en vrijdag zelfs van 10 tot 9.

Lees ook:Blikvangers: de grootste fotocollectie van Nederland
Lees ook:Winnaar Paul Huf Award in Foam
Lees ook:Vivian Maier – Street Photographer
Lees ook:Nationaal Archief digitaliseert beelden
Lees ook:In memoriam Lucien Clergue

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.