Vivian Maier – Street Photographer

New York, zonder jaar en datum. © Vivian Maier / Maloof Collection. Courtesy Howard Greenberg Gallery New York.

Toen John Maloof in 2007 op een veiling een grote hoeveelheid negatieven en volle filmrolletjes uit een opslagbox kocht, had hij nog geen idee wat een vondst hij had gedaan. Het fotomateriaal bleek afkomstig van een zekere Vivian Maier: een bejaarde dame die vroeger als nanny had gewerkt in New York en Chicago. In haar vrije tijd maakte ze straatfoto’s – en hoe… Het is misschien nog wat vroeg om te spreken van dé fotografische ontdekking van de eeuw, maar Vivian Maier komt in elk geval dicht in de buurt. Maloof slaagde erin het grootste deel van haar fotografische archief in handen te krijgen en te behoeden voor de vergetelheid. Het resultaat van zijn inspanningen valt binnenkort – van 7 november tot eind januari – te bewonderen in Foam.

Hoe Vivian Maier (1926-2009) zelf over al die aandacht zou hebben gedacht, blijft gissen. Toen Maloof er eindelijk in was geslaagd haar te traceren, bleek ze kort tevoren overleden. Ze was erg gesteld op haar privacy, en tijdens haar leven liet ze haar foto’s voor zover bekend aan vrijwel niemand zien. Maar ze ging tientallen jaren nooit de deur uit zonder camera. Vanaf de jaren tachtig ging het bergafwaarts met haar fotografie en haarzelf. Uiteindelijk belandden haar negatieven dus in de openbare verkoop, en vanuit het standpunt van de fotokunst bezien is dat een blessing in disguise geweest.

Vivian Maier – Street Photographer: van 7 november tot 28 januari in Foam. Het fotografiemuseum aan de Amsterdamse Keizersgracht is dagelijks geopend van 10 tot 6 en op donderdag en vrijdag tot 9 uur ‘s avonds.

Lees ook:Vivian Maier grote trekpleister Foam
Lees ook:Vivian Maier in AVRO’s Close Up
Lees ook:Op visite bij Vivian Maier
Lees ook:Succesvol jaar voor Foam
Lees ook:Foam kijkt terug op uitstekend jaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.