Categorie: "Cameranieuws"

GoPro lanceert HERO 2018

GoPro heeft een nieuw instapmodel in de HERO-serie actioncams gelanceerd. De HERO model 2018 beschikt over zo’n beetje alle technische verworvenheden van nu: wifi en bluetooth, beeldstabilisatie, een aanraakscherm en zelfs spraakbediening. Alleen 4K-video ontbreekt, maar 1080p of zelfs 1440p met 60 beelden per seconde is ook heel aardig. De maximale fotoresolutie bedraagt 10 megapixels, en uiteraard is de camera tot 10 meter waterdicht. De prijs van de nieuwe HERO is 220 euro.

Sony A7 III zet evolutie voort

Sony heeft z’n instapmodel in de full-frame A7-systeemcameraserie een flinke upgrade gegeven. De 24-megapixelsensor is nu van het Exmor R-type, en kan ook filmen in 4K. Het AF-systeem is ontleend aan de A9, en maakt snelle serieopnames met continu-AF mogelijk. De ingebouwde beeldstabilisatie is goed voor maximaal vijf stops winst, het scherm is aanraakgevoelig en de A7 III beschikt over twee geheugenkaartsleuven waarvan eentje UHS-II ondersteunt. Last but not least zet de accucapaciteit van maximaal ruim 700 opnames een nieuwe standaard in het systeemcamerasegment. De Sony A7 III wordt in april leverbaar voor een bodyprijs van zo’n 2300 euro.

Twee nieuwe instapreflexen van Canon

Nog meer cameranieuws van Canon: twee nieuwe instapspiegelreflexen, de EOS 2000D en de EOS 4000D. De 4000D heeft een APS-C-sensor met 18 megapixels, terwijl de 2000D 24 megapixels ophoest. Ook heeft de 2000D een wat groter scherm. Beide camera’s kunnen serieopnames maken met drie beelden per seconde, en ook Full HD-video staat op het menu. Veel aandacht is besteed aan het bedieningsgemak. Ook wifi ontbreekt niet, bij de 2000D aangevuld met NFC. De camera’s worden leverbaar in april en gaan inclusief kitzoom 410 (4000D) resp. 510 euro (2000D) kosten.

EOS M50 van alle markten thuis

De nieuwe Canon EOS M50 biedt veel waar voor z’n geld. Het is de eerste EOS-systeemcamera die in 4K kan filmen. Voor de 24-megapixelfoto’s uit de APS-C-sensor kun je desgewenst een nieuw C-RAW-formaat kiezen, wat kleinere bestanden oplevert zonder dat de resolutie eronder lijdt. Behalve een verstelbaar aanraakscherm heeft de EOS M50 ook een elektronische zoeker, de verbeterde Dual Pixel CMOS AF moet onder alle omstandigheden zorgen voor een snelle en nauwkeurige automatische scherpstelling, en ook wifi en bluetooth zijn aanwezig. De Canon EOS M50 wordt begin april leverbaar in zwart of wit voor een bodyprijs van 579 euro.

Vernieuwde versie Pentax-full-framereflex

Bij Pentax lost de K-1 Mark II full-framespiegelreflex de oorspronkelijke K-1 af. De 36-megapixelchip met virtueel laagdoorlaatfilter is gebleven, maar het ISO-bereik loopt nu helemaal tot ISO 819.200. Adoptie van de beeldprocessor uit de KP moet een verbetering van de beeldkwaliteit in de hogere ISO-regionen bewerkstelligen. Verder moet de hoge-resolutiemodus (‘Pixel Shift Resolution II’) nu ook uit de hand bruikbaar zijn, en is de AF verbeterd. Dit alles ging wel ten koste van het aantal opnamen per acculading.

Verder is het meeste bij het oude gebleven, inclusief de robuuste, weerbestendige body met z’n opmerkelijke verstelbare-schermconstructie. De Pentax K-1 Mark II wordt binnenkort leverbaar voor een bodyprijs van ongeveer 2000 euro. Bezitters van de oorspronkelijke K-1 kunnen t.z.t. hun camera tegen betaling hardwarematig laten upgraden. Inclusief nieuw logo, want het oog wil ook wat.

X-H1 nieuw topmodel Fujifilm-systeemcamera

De X-H1 is het nieuwe vlaggenschip van de Fujifilm-systeemcameravloot met APS-C-sensor. Net als bij de X-T2 telt die X-Trans-sensor 24 megapixels. Zoals verwacht is dit de eerste Fujifilm-systeemcamera met in de body ingebouwde 5-assige beeldstabilisatie. Fujifilm belooft een extra veiligheidsmarge van 5,5 stop zonder dat eventuele beeldstabilisatie in het objectief hoeft bij te springen. Verder kreeg de elektronische zoeker een hogere resolutie en is het verstelbare scherm toegerust met aanraakfunctionaliteit.

Op video- en AF-gebied werd eveneens het een en ander verbeterd, en net als de GFX 50S is de X-H1 voorzien van een statusschermpje bovenop. Daarvoor moest de draaiknop voor de belichtingscorrectie wijken. Uiteraard is de body weerbestendig uitgevoerd. In vergelijking met de andere modellen in de serie is dit trouwens echt een forse en zware jongen. De Fujifilm X-H1 komt in maart op de markt en gaat 1899 euro kosten (bodyprijs). In combinatie met de speciale grip komt daar 300 euro bij.

Lumix TZ200: veel power in pocketformaat

Nog meer nieuws van Panasonic: de Traveller-Zoom-serie krijgt een nieuw topmodel: de Lumix TZ200. In vergelijking met het vorige model werd het zoombereik van de Leica-zoomlens vergroot van 10x naar 15x (omgerekend 24-360 mm), ten koste van een iets lagere lichtsterkte. De 1 inch sensor met ruim 20 megapixels en 4K-video is gebleven, en verder biedt de TZ200 beeldstabilisatie, een ultrasnelle AF dankzij Depth From Defocus, een verbeterde elektronische zoeker en natuurlijk een (vast uitgevoerd) aanraakscherm. Ook wifi en bluetooth ontbreken niet. Bij video zorgt Live Cropping voor een stabiel beeld. Dit alles in een compacte behuizing die inclusief accu en geheugenkaart nog geen 350 gram weegt. De Panasonic Lumix TZ200 gaat ongeveer 800 euro kosten.

Panasonic Lumix GX9: hightech voor modale prijs

Met de Lumix GX9 brengt Panasonic de techniek uit z’n topmodellen systeemcamera’s binnen het bereik van de hobbyfotograaf. De GX9 beschikt over een Micro Four Thirds-sensor zonder laagdoorlaatfilter met 20 megapixels, en biedt verder onder andere Dual I.S.-beeldstabilisatie, 4K-video én 4K Photo en een razendsnelle AF. Naast een verstelbaar aanraakscherm met hoge resolutie heeft de GX9 ook een omhoog kantelbare elektronische zoeker. Wifi en bluetooth ontbreken evenmin. De Panasonic Lumix GX9 wordt binnenkort leverbaar voor een adviesprijs van ongeveer 800 euro.

Olympus PEN E-PL9 stijlvol en creatief ineen

Olympus brengt een nieuwe systeemcamera uit in de iconische PEN-serie. In vergelijking met z’n voorganger heeft de PEN E-PL9 er onder meer 4K-video, bluetooth en een ingebouwde flitser bij gekregen. Er is ook een snellere beeldprocessor aan boord, de bediening werd bijgeschaafd en het aantal AF-punten ging van 81 naar 121. Je kunt scherpstellen door het gewenste punt aan te tikken op het verstelbare aanraakscherm. De Olympus PEN E-PL9 wordt medio maart leverbaar in drie kleuren voor 549 euro, of 699 euro inclusief platte pancakezoom.

Fujifilm brengt X-A5 en compacte kitzoom uit

Door menigeen werd betwijfeld of Fujifilm nog heil zag in de instapmodellen systeemcamera’s uit de X-A-lijn. Ten onrechte, want zojuist kondigde het merk de X-A5 aan: de kleinste en lichtste systeemcamera met kitzoom binnen de reeks. Behalve de conventionele 24-megapixelsensor van APS-C-formaat en het verstelbare aanraakscherm met selfie-stand biedt de X-A5 ook bluetooth én hybride-AF. Vooral met dat laatste zullen veel gebruikers blij zijn, want de contrastdetectie-AF waarmee z’n voorgangers waren uitgerust, was weliswaar heel nauwkeurig maar niet zo goed opgewassen tegen bewegende onderwerpen. De X-A5 kan zelfs in 4K/UHD filmen, zij het slechts met 15 beelden per seconde en maximaal vijf minuten achtereen.

De X-A5 wordt geleverd met een nieuw objectief: de compacte XC 15-45 mm F 3,5-5,6 OIS PZ. Behalve beeldstabilisatie is ook elektronische zoom present. Het bereik is omgerekend naar full-frame 23 tot 69 mm, en de combinatie van body en objectief blijft op de weegschaal net onder de 500 gram steken. De X-A5 wordt volgende maand leverbaar voor een kitprijs van net onder de 600 euro.