Categorie: "Algemeen"

The latest post ;-)

Blog.nl weet kennelijk van geen ophouden, en aangezien sommige oud-collegae naarstig bezig zijn in reservetijd, kan ik niet achterblijven. Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst, en dat geldt ook voor fotograferen. Op 14 april verschijnt een niet-technisch fotografiehandboek voor de aankomende generatie: Let’s focus. De auteur is de succesvolle jonge fotografe en visual designer Marit Hilarius, 23 jaar jong. Haar eigen website laat in elk geval zien dat er met haar fotografisch oog niks mis is, dus dat belooft veel. Prijs € 21,99, uitgeverij Blossom Books, en zoals gezegd vanaf de 14e in de (online)winkel verkrijgbaar.

Eveneens in navolging van diverse oud-collegae tevens de link naar m’n eigen nieuwe website (klik op de banner onderaan). Al vrees ik dat die voorlopig vooral in het teken staat van tekst – een eigen ‘Fotografie.blog 2.0′ zit er vooralsnog niet in. Maar wellicht maak ik af en toe dankbaar gebruik van de gastvrijheid van Elja en de zijnen op Photofacts.nl, want zoals ze zeggen: oude liefde roest niet… Nogmaals het allerbeste allemaal, en wellicht…!

The last post

Officieel is het m’n laatste dag vandaag en gaat Fotografie.blog om middernacht op zwart…   Misschien dat het niet zo’n vaart loopt met de paasdagen – ik zal af en toe een kijkje nemen en als alles nog draait, wie weet… Maar in principe is dit m’n laatste berichtje. Over en sluiten.

M’n 1 aprilgrap van dit jaar gaat dus niet door. Ik had graag een berichtje gewijd aan een Lomo-smartphone met ingebouwde analoge camera. Wat ook niet doorgaat, is een review van de Sony RX10 IV ‘edelbridgecamera’ met z’n relatief grote 1 inch sensor plus omgerekend 24-600 mm zoomlens. Ze kwamen er bij Sony zelf mee aanzetten, en het leek me een mooie afsluiter. Maar nadat ik had toegehapt, werd het opeens stil, dus die camera heb ik nooit in handen gekregen. Anders was die Sony meegegaan naar DierenPark Amersfoort in plaats van m’n ouwe maar trouwe Pentax K-3. Rare jongens…

Aangezien je in dit steeds kleinere wereldje al gauw te boek te staan als een lastpost bij de geringste kritische noot, heb ik besloten dat ik even iets compleet anders ga doen. Als het niet kan zoals het moet, dan maar liever helemaal niet. Misschien krijg ik dan vanzelf weer meer animo in fotograferen, want dat stond door diverse oorzaken (niet dit blog natuurlijk, integendeel) onder druk. En wellicht dat ik van tijd tot tijd nog iets van me laat horen via andere kanalen.

Nogmaals allemaal bedankt voor jullie trouwe bezoeken aan dit blog. Ik wens jullie een hele mooie toekomst toe, in algemene zin maar natuurlijk ook en vooral fotografisch!

Outdoor Event in de Biesbosch

De lente komt er eindelijk aan, en daarom organiseert Kamera Express net als vorig jaar een Outdoor Event in en rond het Biesboschcentrum in Dordrecht. Vanwege het succes van de vorige editie wordt er nog grootser uitgepakt, met allerlei uitprobeermogelijkheden en activiteiten. Het evenement vindt plaats op zondag 15 april van 10 uur ‘s ochtends tot 4 uur ‘s middags, en toegang is gratis. Klik op de banner voor meer informatie.

Aan alles komt een eind…

Clichématig maar daarom niet minder waar: aan alles komt een eind, aan goede en kwade dingen. Ook aan Fotografie.blog helaas. En trouwens niet alleen aan Fotografie.blog. Want zoals het er nu naar uitziet, gaat de opzet van Blog.nl over een paar weken op de schop. Dat is, hoe banaal het ook klinkt, in de eerste plaats een kwestie van bezoekersaantallen. Over de hele linie hebben we die de afgelopen jaren zien teruglopen. En fotografie is jammer genoeg niet zo hot meer als een jaar of tien terug. De zegetocht van de smartphone en zo.

Het was niet míjn beslissing maar ik heb er begrip voor.

Het einde van de ijstijd

Het heeft even geduurd, maar we konden vandaag weer de deur uit zonder vrees voor bevriezingsverschijnselen. Al hield het ijs van het onverwachte staartje van deze winter op sommige plekken hardnekkig stand. Benieuwd of Facebook deze laat passeren

CameraNU.nl sponsort Het Flevo-landschap

CameraNU.nl laat trots weten de nieuwe gouden sponsor te zijn van stichting Het Flevo-landschap: de particuliere natuurbeschermingsorganisatie van Flevoland. In totaal bezit en beheert deze stichting meer dan vijftig natuurgebieden met ruim 6000 hectare natuur en cultureel erfgoed, waaronder ook het Werelderfgoed Schokland.

Dat de fotospeciaalzaak en de natuurbeschermingsorganisatie elkaar hebben gevonden, is niet zo vreemd, want onder de klanten van CameraNU.nl bevinden zich veel fervente natuurfotografen.

Ander fotonieuws van deze week

Lensbaby heeft een nieuw objectief aangekondigd: de Burnside 35. De karakteristieke weergave wordt bereikt door een combinatie van vignettering en hoekonscherpte (‘swirl’), die met een regelaar kan worden bijgesteld. Verkrijgbaar medio maart voor plusminus 500 euro.

En de eerder aangekondigde naamsverandering van Macphun, onder andere bekend van Luminar, is een feit. Vanaf heden heet het bedrijf Skylum.

Jacob Riis – The Other Half

Bandits’ Roost´, 1887-1888. © Jacob Riis / Museum of the City of New York

Onder de titel The Other Half – The Activist Photography of Jacob Riis presenteert fotografiemuseum Foam binnenkort een selectie uit het werk van deze pionier van de documentaire en sociale fotografie. Jacob Riis (1849-1914) was een Deense immigrant die op z’n eenentwintigste berooid in New York arriveerde. Omdat hij de schrijnende armoede die naast de grote rijkdom bestond in New York met eigen ogen kende, zette hij het nog jonge medium fotografie in om de leefomstandigheden in de slums te helpen verbeteren en hervormingen af te dwingen. Vaak dienden de foto’s ter illustratie van artikelen, boeken en lezingen, het laatste met behulp van een toverlantaarn.

Pas veel later kwamen de foto’s als zodanig in de belangstelling te staan. De tentoonstelling in Foam loopt van 16 februari tot half april. Het is de eerste maal dat Riis’ werk in Nederland wordt geëxposeerd. Het museum aan de Keizersgracht is dagelijks geopend van 10 tot 6, en op donderdag en vrijdag van 10 tot 9.

Instant Square en Fotofair

De eerder aangekondigde Lomo’Instant Square analoge multi-format directklaarcamera wordt komende week leverbaar in de Lomography Shop. De financiering via Kickstarter was in enkele uren geregeld, dus we vermoeden dat deze opvallende klapcamera met balg wel aftrek zal vinden. De Instant Square is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen en de prijzen beginnen bij 199 euro.

Verder is de voorverkoop begonnen van kaarten voor de Fotofair, het grootste foto- en videofestival van de Benelux dat dit jaar plaatsvindt in het weekend van 26/27 mei. Voor meer informatie klik je hier.

Ook Noord-Korea massaal aan de beauty app

Enthousiasme voor de Olympische Winterspelen is niet het enige wat beide Korea’s gemeen lijken te hebben. Wat de voorliefde voor slimme gadgets, selfies en cosmetische apps betreft, schijnt Zuid-Korea inmiddels Japan voorbijgestreefd te zijn. Maar ook Noord-Korea laat zich niet onbetuigd, getuige een leuk stukje dat we tegenkwamen bij de BBC.

Op DPRK Today, een gelikt ogende officiële nieuwswebsite van de Democratic People’s Republic of Korea, wordt een nieuwe app, Spring Scent geheten, aangeprezen. Daarmee krijgen de (zelf)portretjes uit je mobieltje een virtuele make-over. Volgens het medium zijn vrouwelijke gebruikers dolenthousiast, al zijn ze dat in die contreien wel vaker als dat gewenst is. In sommige opzichten is Noord-Korea minder ‘onderontwikkeld’ dan men denkt. En kennelijk weten moderne smartphones ondanks alle sancties nog steeds de grens over te steken.

Of de Grote Leider Kim Jong-un zelf al de proef op de som heeft genomen met Spring Scent (hint: nieuw kapsel), is niet bekend.