Categorie: "Fotoboek"

The latest post ;-)

Blog.nl weet kennelijk van geen ophouden, en aangezien sommige oud-collegae naarstig bezig zijn in reservetijd, kan ik niet achterblijven. Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst, en dat geldt ook voor fotograferen. Op 14 april verschijnt een niet-technisch fotografiehandboek voor de aankomende generatie: Let’s focus. De auteur is de succesvolle jonge fotografe en visual designer Marit Hilarius, 23 jaar jong. Haar eigen website laat in elk geval zien dat er met haar fotografisch oog niks mis is, dus dat belooft veel. Prijs € 21,99, uitgeverij Blossom Books, en zoals gezegd vanaf de 14e in de (online)winkel verkrijgbaar.

Eveneens in navolging van diverse oud-collegae tevens de link naar m’n eigen nieuwe website (klik op de banner onderaan). Al vrees ik dat die voorlopig vooral in het teken staat van tekst – een eigen ‘Fotografie.blog 2.0′ zit er vooralsnog niet in. Maar wellicht maak ik af en toe dankbaar gebruik van de gastvrijheid van Elja en de zijnen op Photofacts.nl, want zoals ze zeggen: oude liefde roest niet… Nogmaals het allerbeste allemaal, en wellicht…!

Robin de Puy – Randy

Een paar jaar geleden maakte Robin de Puy furore met haar fotoboek If this is true, een in al zijn onopgesmukt realisme genadeloos mooi fotoverslag van een roadtrip langs de minder toeristische plekjes van Amerika. Speciaal voor een van haar onderwerpen ging Robin weer terug, drie keer zelfs. Randy uit Nevada is een jongen die we misschien bij de eerste blik ‘iemand met een vlekje’ zouden noemen. Robin de Puy keek verder en wijdde een compleet fotoboek aan hem. Onder andere op de website van boekhandel MENDO kun je een voorproefje zien, en uiteraard ook het boek bestellen (€ 40). En nee: we hebben geen aandelen of ander belang. Maar we zijn blij met een boekwinkel waar ze nog weten wat mooie boeken zijn, én hoe je die moet promoten.

Fotoboeken met korting bij MENDO

Boekhandel MENDO staat weer in het teken van de B%k Deals. En daar zitten deze maand een paar fotografische prachtstukken bij – niks winkeldochters of beschadigde exemplaren. Wat dacht je van Annie Leibovitz’ Portraits 2005-2016, dat nu in plaats van 80 euro maar 60 euro kost? Of Mr. van Ferry van der Nat voor de halve prijs (30 euro)? Of Sportret van sportfotograaf Klaas Jan van der Weij, reeds toe aan z’n tweede druk, met een tientje korting? De hele maand februari en zowel in de winkel in de Amsterdamse Berenstraat als online, maar op is op.

Matthew Murray – Saddleworth

Adobe heeft niet alleen Lightroom onder handen genomen, maar ook Photoshop en diverse andere apps geüpdatet. Zo zijn er diverse verbeteringen doorgevoerd in de gereedschapskist én is de integratie met Lightroom verbeterd – jawel… Ondertussen zaagt Macphun met het nieuwe Luminar steeds openlijker aan de poten van de stoel van de reus Adobe. In het weekend komen we op een en ander terug.

And now for something completely different: Gallery Vassie in Amsterdam is sinds kort ook actief als uitgever. Onder de Gallery Vassie Editions bijt Saddleworth van Matthew Murray het spits af. Een fotografisch verslag van vijf jaar Britse landschapsfotografie in de moorlands. Het boek verschijnt in een gelimiteerde oplage van 200 door de auteur gesigneerde exemplaren met vijf verschillende omslagen – van elke cover 40 stuks. De prijs bedraagt 50 euro. Om een exemplaar met een cover naar keus te reserveren, kun je het beste een mailtje – in English if possible - sturen aan [email protected].

Bitter Chocolate Stories

Chocolade is een product met een bijsmaakje. Nog niet zo heel lang geleden werd veel cacao op een soortement slavenplantages geproduceerd. En hoewel consumenten zich daar tegenwoordig beter van bewust zijn en de verantwoorde keurmerken over elkaar heen buitelen, behoren alle misstanden helaas nog lang niet tot het verleden.

In het boek Bitter Chocolate Stories heeft fotografe Joana Choumali uit Ivoorkust een aantal voormalige kindarbeiders op dergelijke plantages geportretteerd. Hun verhalen werden opgetekend door journalist Marijn Heemskerk, en er staan ook dronefoto’s van zulke plantages bij. Het boek is verschenen met steun van chocolademerk Tony’s Chocolonely, dat naar 100% slaafvrije chocola streeft. Het boek kost € 29,50. Er is ook een expositie in de Beurs van Berlage in Amsterdam (t/m 22 november). Hier vind je meer informatie

Binnenkort verschijnt nieuw fotoboek Annie Leibovitz

In oktober verschijnt van de levende fotografische legende Annie Leibovitz het nieuwe fotoboek Portraits 2005-2016 bij uitgeverij Phaidon. Het boek bevat zowel bekende foto’s van minstens even bekende mensen, tot en met oud-president Obama in het Witte Huis aan toe, als niet eerder gepubliceerd werk. Het lijvige fotoboek telt ruim 300 pagina’s en kost 80 euro. Je kunt Portraits 2005-2016 nu alvast bestellen bij de Amsterdamse kunstboekhandel MENDO, waar je op de website ook een virtueel voorproefje doorbladeren kunt.

Amsterdam in WO II

Morgenavond is het weer Dodenherdenking, en vrijdag 5 mei Bevrijdingsdag. Bij uitgeverij WBOOKS is het fotoboek Stad in oorlog. Amsterdam 1940-1945 in foto’s verschenen, met veel materiaal uit het Amsterdams Stadsarchief en het NIOD. Omdat begin mei bij uitstek de periode is waarin de Tweede Wereldoorlog in deze contreien wordt herdacht, is het boek tot en met 16 mei verkrijgbaar voor de introductieprijs van € 29,95 (normaal € 34,95). Tot en met 14 mei is in het Stadsarchief Amsterdam ook een gelijknamige tentoonstelling te zien in de centrale hal (vrij entree).

Fotograferen – Van opname tot afdruk

Bij uitgeverij Van Duuren Media is zojuist Fotograferen – Van opname tot afdruk verschenen van fotograaf/fotografiedocent Eduard de Kam. Zo’n beetje alle technische aspecten van digitale fotografie komen aan bod, van camera en objectieven via belichting en scherpstelling tot bewerking, afdrukken, archivering en back-ups. De prijs bedraagt € 34,99 en het boek is behalve in de boekhandel ook verkrijgbaar via de webshop. Bij aanschaf is ook toegang tot de webversie inbegrepen, met een aantal extra’s zoals videotutorials.

Jacquie Maria Wessels: Cityscapes en Birdmen

Birdman #21. Paramaribo, Suriname 2008. © Jacquie Maria Wessels

Toegegeven: Paramaribo is niet naast de deur, maar sommige exposities zijn te leuk om niet mee te nemen. Bovendien hebben Suriname en Nederland natuurlijk een historische band, wat sommige *zelfcensuur* patriotten ook beweren. In het Surinaams Museum in Fort Zeelandia in Paramaribo is van 23 april tot en met 28 mei een dubbeltentoonstelling van de Nederlandse fotografe Jacquie Maria Wessels te zien. Voor de serie Birdmen (2006-2009) richtte zij haar camera op Surinaamse en Surinaams-Nederlandse mannen die, alle uiterlijk machovertoon ten spijt, letterlijk en figuurlijk onafscheidelijk zijn van hun zangvogeltje. Zangvogelwedstrijden zijn ook zo’n beetje de nationale volkssport in Suriname – een rage die na de onafhankelijkheid ook naar ons kikkerlandje is ‘overgewaaid’. In Cityscapes staan de typisch Surinaamse muurschilderingen centraal, vaak hyperrealistisch en niet zelden vervreemdend aandoend in hun omgeving.

De deuren van het Surinaams Museum staan op dinsdag t/m vrijdag open van 9 tot 2, en op zondag van 10 tot 2. En mocht een bezoek geen optie zijn, dan kun je nog altijd het gelijknamige fotoboek Cityscapes + Birdmen (€ 29,-) met 160 foto’s aanschaffen in de (online) boekwinkel of via de website van de fotografe.

Luchtspoor Rotterdam – Otto Snoek

Net als de metro ging het spoor in Rotterdam grotendeels ondergronds, met als laatste huzarenstukje de lightrailverbinding met Den Haag die in de plaats kwam van de oude Hofpleinlijn. Het oude Luchtspoor was al eerder gesneuveld voor de komst van nieuwe ondergrondse spoorlijnen, zoals bij station Blaak. Rotterdams stadsfotograaf in hart en nieren Otto Snoek legde de overbodig geworden spoorbruggen vast voordat ze voorgoed het veld ruimden, in de jaren negentig van de vorige eeuw. Deze foto’s zijn nu in boekvorm verschenen bij Van Zoetendaal Publishers, met meer dan honderd panoramafoto’s in duotoon. De prijs van Luchtspoor Rotterdam bedraagt 27 euro en de oplage 600 exemplaren, dus als je belangstelling hebt, wacht niet te lang met de aanschaf van dit collector’s item met nostalgisch cachet.