Categorie: "Modefotografie"

#MeToo: twee topfotografen voorlopig op non-actief

Na steeds meer beroemde acteurs en regisseurs worden nu ook fotografen van naam en faam beschuldigd van seksueel wangedrag. Dit weekend werd bekend dat de topmodefotografen Mario Testino en Bruce Weber door verschillende mannelijke modellen en assistenten van grensoverschrijdend gedrag zijn beticht. Hoewel beide fotografen de beschuldigingen als ongegrond en absurd van de hand wijzen, heeft hoofdredacteur Anna Wintour van Vogue Weber en Testino tot nader order op non-actief gesteld. Ook komt het blad met een Code of Conduct: een gedragscode bij fotoshoots die ervoor moet zorgen dat in de toekomst iedereen zich op de set professioneel gedraagt. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Vogue: The Covers

Bij het boekennieuws van (kunst)boekhandel MENDO in Amsterdam viel ons oog ditmaal op deze gloednieuwe editie van Vogue: The Covers. Met nóg meer eye candy voor liefhebbers van de absolute wereldtop in modefotografie. Het grootformaat hardcover fotoboek telt ruim 300 pagina’s en moet 60 euro kosten. Uiteraard ook te bestellen via je eigen boekhandel, als dat je voorkeur heeft.

Nog meer nieuws van het modefront: volgens DPReview accepteert Getty Images met ingang van 1 oktober geen foto’s meer van modellen die kunstmatig slanker o.i.d. zijn ‘geshopt’. En ook dat dunkt me goed nieuws voor modeliefhebbers én modellen.

Bart van Leeuwen (1950-2017)

Bart van Leeuwen, ook wel de Nederlandse Avedon gedoopt, is zaterdag de 17e overleden. In de jaren zeventig, tachtig en negentig, de hoogtijdagen van het genre, maakte hij iconisch geworden modefoto’s voor bladen als Avenue en Vogue, tot een zeldzame spierziekte begin 2000 voortijdig een eind maakte aan zijn carrière. Bart van Leeuwen werd 67 jaar. Op de site van de Nederlandse Vogue een mooie necrologie, geïllustreerd met zijn foto’s.

Twee winnaars Joke Veeze Award 2017

Ryan Oosterling (links) en Mireille Kniese (rechts) – winnaars Joke Veeze Award 2017

Op het Fotofestival Naarden, dat nog tot en met 18 juni duurt, zijn de winnaars bekendgemaakt van de derde editie van de Joke Veeze Award: een prijs voor jong modefotografietalent, vernoemd naar de in 2013 overleden oud-directeur van Akademie Vogue. Winnaars is juist, want de wedstrijd met als thema ‘Dare to be different’ leverde niet één maar twee winnaars op. Mireille Kniese (22) uit Leiden en Ryan Oosterling (23) uit Amsterdam delen de eer en de aan de award verbonden geldprijs. Volgens de jury vertolkten beide prijswinnende series ieder op hun eigen manier het best het thema en het onderliggende idee dat een moeilijke start toch tot een happy end kan leiden. Het werk van alle tien de genomineerden is nog tot en met zondag in Naarden te zien.

‘Dare to be different’ thema modefotowedstrijd

Sacha Goossens (winnares Joke Veeze Award 2015): De Kinderen van Neptunus 2

Voor de derde keer kun je komend jaar meedingen naar de Joke Veeze Award voor jong modetalent (t/m 25 jaar). Voor de winnaar is een geldprijs van 3500 euro beschikbaar, toegekend door de Joke Veeze Foundation. Het thema van deze editie is ‘Dare to be different‘. Deelnemers moeten een serie van twee tot vijf modefoto’s insturen, met als de doelgroep (de lezers van) een avant-gardistisch modemagazine. Inzenden kan tot 31 maart; hier lees je meer over de voorwaarden. De prijsuitreiking vindt plaats tijdens het FotoFestival Naarden (20 mei t/m 18 juni), dat komend jaar ‘Right here, right now‘ als overkoepelend thema heeft. Het thema van de wedstrijdopdracht is een van de subthema’s. Tijdens het festival zullen ook de foto’s van alle genomineerden te zien zijn.

Modefotograaf Lindbergh in Close Up

Wie niet in de gelegenheid is om de grote Peter Lindbergh-overzichtstentoonstelling in de Rotterdamse Kunsthal te bezoeken (je hebt nog de tijd tot begin februari), kan vanavond de Duitse modefotograaf aan het werk zien in AVROTROS’ Close Up. Vanaf kwart over zeven is op NPO 2 de documentaire Peter Lindbergh – Fotograaf te zien over de man wiens foto’s wereldwijd trendsettend zijn, maar die zelf altijd bescheiden op de achtergrond is gebleven.

Peter Lindbergh zet Rotterdam op z’n kop

Dit weekend was Rotterdam even dé modehoofdstad van de wereld. Ter gelegenheid van de opening van de grote Peter Lindbergh-tentoonstelling (A Different Vision on Fashion Photography) maakte een groot aantal supermodellen van toen en nu hun opwachting op de catwalk. Cindy Crawford, Tatjana Patitz, Karen Alexander, maar ook Lara Stone en Nederlands jongste ontdekking Elisa Hupkes… ze waren er bijna allemaal weer bij en de oude meester genoot zichtbaar.

Peter Lindbergh – A Different Vision on Fashion Photography

Kate Moss, Paris, 2015 -
Vogue Italia. © Peter Lindbergh (Courtesy of Peter Lindbergh, Paris / Gagosian Gallery). Giorgio Armani, S/S 2015

Peter Lindbergh (1944) is een van de meest invloedrijke modefotografen van de afgelopen veertig jaar. De Kunsthal in Rotterdam wijdt onder de titel A Different Vision on Fashion Photography een overzichtstentoonstelling aan zijn werk. Lindbergh moest niets hebben van de overgestileerde beelden die in de jaren tachtig populair waren, en fotografeerde zijn modellen bij voorkeur quasi-ongeposeerd, in nonchalante houdingen, met een minimum aan make-up en steevast in zwart-wit. Lindbergh gelooft namelijk niet in “de terreur van jeugd en perfectie”, zoals hij de uitwassen van de schoonheids- en mode-industrie noemt. Ook introduceerde hij storytelling in de modefotografie. Zijn foto’s van de eerste echte generatie supermodellen, zoals Naomi Campbell en Linda Evangelista, later onder anderen gevolgd door Kate Moss, werden iconisch.

De tentoonstelling A Different Vision on Fashion Photography is te bezichtigen van 10 september t/m 12 februari.

Helmut Newton – A Retrospective

Yves Saint Laurent, French Vogue, Rue Aubriot, Paris 1975. © Helmut Newton / Helmut Newton Estate

Na dit weekend sluit fotografiemuseum Foam in Amsterdam even de deuren, en dat heeft alles te maken met de aanloop naar de grote klapper van het zomerseizoen. Van 17 juni t/m 4 september is de expositie Helmut Newton – A Retrospective te bezichtigen: een overzichtstentoonstelling met meer dan 200 foto’s van de van oorsprong Duits-Joodse mode- en portretfotograaf Helmut Newton (1920-2004). Met zijn onverhuld erotische foto’s, vaak ogenschijnlijk voyeuristisch maar tot in de puntjes gestileerd en in een gruizig zwart-wit, maakte hij sinds de jaren zeventig furore. Zijn ‘vrouwbeeld’ gaf aanleiding tot veel discussies in feministische kringen – waren zijn foto’s nou seksistisch of niet? Evengoed kon je in zijn dominante femmes fatales de visualisering zien van de nieuwe, in alle opzichten geëmancipeerde vrouw.

Op de tentoonstelling is ook de film Helmut by June te zien, gemaakt door zijn vrouw. Met ingang van 17 juni is het museum aan de Amsterdamse Keizersgracht weer dagelijks geopend van 10 tot 6, en op donderdag en vrijdag van 10 tot 9.

Horst P. Horst – Photographer of Style

Horst P. Horst: Muriel Maxwell, Amerikaanse Vogue-cover, 1 juli 1939. Courtesy Condé Nast / Horst Estate

In de wereld van de modefotografie is Horst P. Horst een klinkende naam. Horst P. Horst werd in 1906 in Duitsland geboren als Horst Paul Albert Bohrmann. Hij begon zijn fotografische loopbaan als assistent van een andere grootheid in het genre: baron Hoyningen-Huene. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verbleef hij in Amerika, en nam behalve een nieuwe nationaliteit ook een nieuwe naam aan. Rond deze periode verwierf hij ook snel een reputatie als maker van perfect uitgelichte en gestileerde beelden die getuigden van een sterk gevoel voor vorm en stijl, en vaak te zien waren in bladen als Vogue. In 1999 overleed hij na een lange en vruchtbare carrière.

Het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam wijdt, na een interne verbouwing, binnenkort een grote expositie aan Horsts leven en bovenal aan zijn werk, waarbij naast de fotografie als zodanig ook mode en geschiedenis uitgebreid aan bod komen. Horst P. Horst – Photographer of Style is vanaf 26 september tot begin januari te bezichtigen in het museum aan de Wilhelminakade. Het museum is dagelijks geopend van 10 tot 5; op maandag is het museum gesloten en in het weekend gaan de deuren een uurtje later open.