Categorie: "Trends en technieken"

Samsung grote winnaar BesteProductAwards 2017

De Panasonic GH5, de enige camera in de top tien van de BesteProductAwards, op de achtste plaats.

Voor de derde maal op rij is een Samsung Galaxy-smartphone uitgeroepen tot beste product van het jaar. Was het in 2015 de Galaxy S6 en vorig jaar de S7, ditmaal is de Galaxy S8/S8+ goed voor goud. De Apple iPhone X bemachtigde de tweede plaats. Samsung kreeg trouwens ook een veeg uit de pan voor de bemoeial-app Bixby. Beste merk werd Nintendo, en een duidelijk slechtste merk was er afgelopen jaar volgens de jury niet.

Eerste volbloed-camera in de ranglijst is de Panasonic GH5, op een eervolle achtste plaats. Hier vind je alle uitslagen.

90 miljoen Canon EOS-camera’s

Camerafabrikant Canon heeft weer twee mijlpalen bereikt. Inmiddels zijn er 90 miljoen EOS-spiegelreflexcamera’s geproduceerd en maar liefst 130 miljoen verwisselbare EF-objectieven (met inbegrip van de EF Cinema-lijn). Het EOS-verhaal begon in 1987 met de analoge EOS 650. Met de legendarische EOS 300D uit 2003 verwierf Canon een leidende positie in het snelgroeiende digitale segment, én kwam de digitale spiegelreflex ook binnen het bereik van de amateurfotograaf.

Kickstarter-project om je oude analoge camera te digitaliseren

Terwijl het Yashica Y35-project op Kickstarter loopt als een Thalys (in een paar dagen tijd haalde men bijna het tienvoudige van het benodigde bedrag op, met nog vijf weken te gaan), wil het met een vergelijkbaar project niet echt vlotten. Terwijl het op zich zo’n mooi, zij het geen nieuw, idee is: een digitale achterwand voor op je analoge spiegelreflex.

Na achteraf scherpstellen ook achteraf zoomen


Kun je straks behalve achteraf het gewenste scherpstelpunt ook het gewenste perspectief en de gewenste compositie kiezen? Als het aan onderzoekers van de Universiteit van Californië en NVIDIA ligt wel. Ze hebben een techniek ontwikkeld, Computational Zoom genaamd, waarmee het mogelijk is achteraf opnames met een verschillend perspectief samen te voegen voor een optimaal resultaat.

Voorzichtig herstel cameramarkt houdt aan

De Camera & Imaging Products Association oftewel CIPA heeft de cijfers over het eerste halfjaar van 2017 bekendgemaakt. Het voorzichtige herstel van de cameramarkt lijkt aan te houden: het totaalaantal geleverde camera’s in de eerste maanden van 2017 (oranje) ligt blijkens de grafiek boven dat van vorig jaar (zwart), al worden de aantallen van 2015 (blauw) voorlopig niet geëvenaard.

Opmerkelijk is dat de compactcamera het de afgelopen tijd verhoudingsgewijs beter doet dan camera’s met verwisselbare lezen (spiegelreflexen en systeemcamera’s). Ook bij de objectieven is er een lichte toename zichtbaar in vergelijking met vorig jaar. De aantallen uit de toptijd van voor de kredietcrisis en de opmars van de smartphone zijn nog bij lange na niet in zicht: in 2007 werden ruim viermaal zo veel camera’s verkocht als vorig jaar…

Portretfotografe Robin de Puy gebruikt waterdruppel als lens

Heb je net twee mille in een nieuwe lens geïnvesteerd, krijg je te horen dat het net zo goed met een waterdruppel kan. Nou ja… niet zomaar een waterdruppel, een Spa-waterdruppel welteverstaan… Portretfotografe Robin de Puy speelt de hoofdrol in de nieuwe Spa-commercial die we nog niet op tv hadden gezien, maar die al een heuse hit is op YouTube. Het geheim zit ‘m, als ik het goed begrijp, in de regeling van de oppervlaktespanning van het water – wie het verhaal erachter nog eens wil nalezen, kan terecht op DPReview.

Photokina voortaan elk jaar

Met ingang van komend jaar (2018 dus) wordt de Keulse Photokina een jaarlijkse in plaats van een tweejaarlijkse aangelegenheid. Dit om de snelle innovaties in de digitale-fotografiewereld beter te kunnen bijbenen. Daar staat tegenover dat het evenement slechts vier dagen duurt, in plaats van bijna een week. Vanaf 2019 zal de Photokina bovendien in mei plaatsvinden, in plaats van in het najaar. Zo moet de fotobeurs in de toekomst nog aantrekkelijker worden voor iedereen die op enigerlei wijze betrokken is bij imaging, aldus de organisatie.

Dalende cameraverkoop (voorlopig) tot staan gebracht

Na een ietwat vaag rapport van een trendwatchersbureau ziet nu ook de boven elke verdenking verheven Japanse CIPA (Camera and Imaging Products Association) de toekomst wat zonniger in. De cameraverkopen, die jaar na jaar op rij waren gedaald, lijken zich te stabiliseren, met bij de camera’s met verwisselbare lenzen zelfs wat voorzichtige groei. Al moeten we op dat punt vooralsnog een slag om de arm houden, omdat er ook een na-ijleffect van de verstoring van de sensorproductie bij zit door de aardbeving van dik een jaar terug.

Niet alleen bij de aantallen geproduceerde camera’s is een lichte groei te bespeuren, maar ook en vooral bij de omzet in geld. Al spelen ook daar andere factoren mee, zoals de recente prijsverhogingen en niet in de laatste plaats het stilaan verdwijnen van de goedkopere compactcameramodellen die door de smartphone uit de markt worden gedrukt. Hopelijk is de heropleving ditmaal niet van korte duur!

Middenformaatsensoren met 100/150 megapixels

Megapixelfetisjisten die op het punt staan om hun eerste middenformaatcamera aan te schaffen, doen er misschien goed aan om nog even geduld te oefenen. Komend jaar wil Sony beeldsensoren uitbrengen met 100 en zelfs 150 megapixels! De 100-megapixelsensor is van hetzelfde formaat als de 50-megapixelchip die in camera’s als de Hasselblad X1D-50c en Fujifilm GFX 50S zit – camera’s waarvan de typeaanduidingen al laten doorschemeren dat er méér zit aan te komen. De nieuwe beeldsensoren zijn overigens niet alleen bedoeld voor reguliere fotografie, maar ook voor luchtfotografie, bewakingscamera’s en dergelijke – toch een geruststellend idee voor onschuldige jongelui die tijdens een avondje stappen met zwaar gereedschap op zak onverhoeds door homostellen worden aangevallen en hun advocaten… Voor surveillancedoeleinden brengt Sony t.z.t. ook zwart-witversies van de nieuwe sensoren uit.

CES 2017 gaat deze week van start

Over enkele dagen begint weer de CES (Consumer Electronics Show) in Las Vegas, die dit jaar op de kop af vijftig jaar bestaat. De eerste editie vond plaats in de hoogtijdagen van het hippietijdperk: 1967. In die halve eeuw is er veel veranderd, en dat geldt natuurlijk niet in de laatste plaats voor de (digitale) fotografie. Hoewel een Business Class-ticket namens Blog.nl er ook ditmaal helaas niet in zat, houden we jullie vanaf de zijlijn trouw op de hoogte over het fotografische nieuws.