Yashica Y35: ‘analoge’ camera met digiFilm

Een paar weken geleden beloofde Yashica een camera zoals nog nooit vertoond was. Inmiddels is het bijbehorende Kickstarter-project van start gegaan, en ik moet zeggen: dit zagen ik en velen met mij inderdaad niet aankomen. De Yashica Y35 ziet er op het eerste gezicht uit als een speelgoedversie van de analoge Electro 35, maar de transporthendel zit er niet voor niets, want de Y35 werkt met ‘digiFilm’. Een soort digitaal filmrolletje dus – eerdere aankondigingen bleken altijd een grap, maar Yashica lijkt het serieus te menen. Voorlopig vier soorten: 200 en 1600 ISO kleur voor respectievelijk extra scherpe en contrastrijke, korrelige beelden, 400 ISO zwart-wit en – als hommage aan de Yashica Mat – ’6×6′-formaat, ideaal voor Instagram. Er moet t.z.t. nog veel meer keus komen.

De ‘film’ is natuurlijk fake, want de Y35 heeft gewoon een kleine compactcamerasensor aan boord met 14 megapixels plus een SD-kaart (het objectief – omgerekend een 35 mm reportagegroothoek – lijkt echter verwisselbaar, dat biedt hoop). Het gaat meer om het gevoel: zelf de sluitertijd instellen, na elke opname ‘transporteren’ zodat je niet gedachteloos enorme series schiet, en alleen een optische zoeker – geen scherm. Je kunt je opnames dus niet direct bekijken, hoewel je wel kunt valsspelen met een wifi-kaart en je mobiele telefoon. De stroom komt van twee gewone penlites. En de prijzen? Die beginnen al bij omgerekend zo’n 120 euro voor de camera met één film tot dik 300 dollar voor een gelimiteerde, met leer beklede oplage in speciale verpakking. Het is dus niet iets waar je je een enorme buil aan kunt vallen. Als het goed is, rollen in april de eerste Yashica Y35′s van de band. Het benodigde startkapitaal was in elk geval na luttele uren al binnen.

Lees ook:Oudgediende Yashica belooft ‘nog nooit vertoonde camera’
Lees ook:Fujifilm X30: elektronische zoeker en verstelbaar scherm
Lees ook:Nieuwe APS-C-compact… van Ricoh!
Lees ook:Ander fotonieuws van de week
Lees ook:Nieuwe Leica D-Lux en X

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.