Categorie: "Fotowedstrijd"

Mirella Lukens wint National Award bij SWPA

© Mirella Lukens, Netherlands, Commended, Open Culture, and Winner, Netherlands National Award, 2018 Sony World Photography Awards

Bij de editie 2018 van de Sony World Photography Awards, die dit jaar een recordaantal van 320.000 inzendingen mochten noteren, zijn de winnaars van de National Awards alvast bekendgemaakt. In Nederland viel Mirella Lukens in de prijzen met de foto Nisha in a cornfield, van een 15-jarig hindoemeisje. Met haar foto wint ze fotoapparatuur van Sony. Ook de winnaars in de verschillende categorieën van de Open Competition zijn inmiddels bekend. Wie met de hoogste eer gaat strijken als de Open Photographer of the Year zal volgende maand blijken, tegelijk met de uitslag van de wedstrijd voor professionals.

Foto Hans Withoos wint internationale fotoprijs

Hans Withoos, Squid. Courtesy Eduard Planting Gallery

Met zijn campagnebeeld Squid voor het Westfries Museum heeft de Nederlandse fotokunstenaar Hans Withoos de eerste prijs gewonnen in de categorie Food bij de International Color Awards, die onlangs werden uitgereikt in Los Angeles.

Zelf vinden we deze inktvis eerlijk gezegd niet wat je noemt om op te vreten – in de letterlijke betekenis des woord dan. Maar dat is ook niet zo vreemd als je bedenkt dat de ‘fotoschilderijen’ van Hans Withoos zijn geïnspireerd op de stillevens van een zeventiende-eeuwse voorzaat: de fijnschilder Matthias Withoos. Die bracht de laatste decennia van zijn leven door in Hoorn, en daar zijn nu in het Westfries Museum tot en met 21 mei werken van beiden te zien. Hier vind je meer informatie over deze expositie.

Foam Paul Huf Award 2018 naar Daniel Shea

Lic 7, from the series 43-35 10th Street, 2017. © Daniel Shea

De Foam Paul Huf Award voor jonge fotografen tot 35 jaar is dit jaar gewonnen door Daniel Shea uit de VS. Shea (1985) won de aanmoedigingsprijs voor veelbelovend fotografisch talent uit een totaal van honderd genomineerden, afkomstig uit twintig landen. Volgens het juryrapport laat Shea’s meest recente fotoserie in zijn woonplaats New York “ons nadenken over hedendaags kapitalisme en de gevolgen daarvan voor een veranderend stadslandschap.”

Shea wint naast een geldprijs van 20.000 euro ook een tentoonstelling dit najaar in Foam. Eerder winnaars waren onder anderen Alex Prager en vorig jaar Romain Mader. De prijs is vernoemd naar topfotograaf Paul Huf, die in 2002 overleed.

En de winnaar van de Zilveren Camera 2017 is…

Chris Keulen ontvangt de Zilveren Camera. Op de achtergrond de winnende fotoserie. Foto: Canon Zilveren Camera

Chris Keulen dus, die op de foto in het zonnetje wordt gezet voor zijn serie Kwetsbare liefde, tevens eersteprijswinnaar in de categorie Documentair Nationaal. Behalve de bekende wisseltrofee ontving Chris ook een geldprijs van 7500 euro. Het vermelden waard is verder dat de Zilveren Camera de afgelopen jaren steeds verder is opgeschoven van het harde nieuwsmoment richting storytelling. Daarvan getuigt ook de nieuwe aparte wedstrijdcategorie.

Alle winnende foto’s zijn binnenkort behalve op de website te zien in Museum Hilversum (4 februari t/m 25 maart). Alle winnaars bij dezen van harte gefeliciteerd!

Zilveren Camera-uitreiking live

Chris Keulen wint Zilveren Camera met serie

Vanavond om 8 uur wordt in Museum Hilversum de Canon Zilveren Camera 2017 uitgereikt door presentator Humberto Tan. Helaas kan niet iedere belangstellende de uitreiking bijwonen, maar daar hebben ze wat op gevonden. Het ANP verzorgt een livestream, zodat je achter je computer of tablet de prijsuitreiking kunt volgen. Klik vanavond op het plaatje om naar de betreffende pagina van de Zilveren Camera-website te gaan.

 

Update: na een “lange en intense discussie” over twee kandidaten kwam uiteindelijk Chris Keulen met zijn serie ‘Kwetsbare liefde’ als winnaar van de Zilveren Camera 2017 uit de bus. Selma van der Bijl won de Paul Peters Fotoprijs, terwijl de Prijs voor Storytelling ging naar Sanne de Wilde. Canon blijft ten minste de komende drie jaar hoofdsponsor. Later wellicht meer.

Foam Talent Call 2018

Foam Talent Call 2018 from Foam Magazine on Vimeo.

Fotografiemuseum Foam heeft zojuist de jaarlijkse Talent Call geopend voor jong fotografietalent tussen de 18 en de 35 jaar. Tot 18 maart kun je je werk indienen via Foamtalent.com. Voor de gelukkige geselecteerden liggen publicatie in Foam Magazine en deelname aan een rondreizende expositie in het verschiet, met in het verlengde daarvan wellicht eeuwige roem.

Sony RX0 Video Challenge

De Sony RX0 is een vreemde eend in de bijt in compactcameraland. Een piepklein maar serieus geprijsd cameraatje met een vaste groothoeklens, dat echter dingen kan die bijna geen andere camera kan, op plaatsen waar andere camera’s doorgaans niet kunnen komen. Alleen of in groepsverband.

Om te laten zien waartoe de RX0 allemaal in staat is, is Sony een Europese competitie gestart: de RX0 Video Challenge.

Jaap Scheeren wint Somfy Photography Award 2018

Afgebeelde foto: Jaap Scheeren. Beeld: Somfy

De eerste editie van de Somfy Photography Award, een nieuwe fotografieprijs voor professionele fotografen, is gewonnen door Jaap Scheeren uit Amsterdam. De jury was van mening dat zijn inzending, In Memoriam, het beste het thema ‘My Space, My Place‘ verbeeldde. Behalve de Award mocht Scheeren ook een cheque van 10.000 euro in ontvangst nemen. De tweede prijs was voor Thomas Kuijpers uit Aarle-Rixtel.

Met deze prijs wil licht- en klimaatbeheersingsspecialist Somfy het belang van comfort- en welbevinden in de woon-, werk- en leefomgeving onderstrepen. De inzendingen van alle tien de genomineerde fotografen zijn nog tot en met 28 januari te bewonderen in de hal van station Utrecht Centraal.

Update: de expositie is vanwege de grote belangstelling en de positieve reacties van het publiek verlengd tot eind februari. 

Estelle Cruijff wint 2e editie Het Perfecte Plaatje

De tweede editie van het RTL 4-programma Het Perfecte Plaatje is gewonnen door Estelle Cruijff, die tijdens de spannende finale met een half punt verschil medefinalist Giel de Winter versloeg. Later waarschijnlijk meer hierover – in de tussentijd vind je het laatste nieuws én de winnende foto’s op de Facebookpagina van het programma. Proficiat: de winnende foto’s zien er prachtig uit!

Een tentoonstelling met de mooiste foto’s uit het programma is t/m 1 januari dagelijks te bezichtigen in Museum Hilversum.

Nog één maand inzenden voor Sony World Photography Awards

© Martin Schubert, Czech Republic. Open Competition, Street Photography, Sony World Photography Awards 2018

Wie nog wil meedingen naar een prijs in de 2018 Sony World Photography Awards, moet niet te lang wachten. Inzenden in de categorieën Open en Youth kan nog tot 4 januari; professionele deelnemers hebben een week langer de tijd. In maart respectievelijk april worden de winnaars bekendgemaakt.

De Sony World Photography Awards, waarvan dit de elfde editie is, zijn in relatief korte tijd uitgegroeid tot een van de meest spraakmakende fotowedstrijden ter wereld. Voor iedere fotograaf is wel een categorie van zijn of haar gading, deelname is gratis en de prijzenpot is als vanouds goed gevuld. Kijk op de website als je nog een gooi wilt doen naar eeuwige roem!