Categorie: "Natuurfotografie"

Outdoor Event in de Biesbosch

De lente komt er eindelijk aan, en daarom organiseert Kamera Express net als vorig jaar een Outdoor Event in en rond het Biesboschcentrum in Dordrecht. Vanwege het succes van de vorige editie wordt er nog grootser uitgepakt, met allerlei uitprobeermogelijkheden en activiteiten. Het evenement vindt plaats op zondag 15 april van 10 uur ‘s ochtends tot 4 uur ‘s middags, en toegang is gratis. Klik op de banner voor meer informatie.

CameraNU.nl sponsort Het Flevo-landschap

CameraNU.nl laat trots weten de nieuwe gouden sponsor te zijn van stichting Het Flevo-landschap: de particuliere natuurbeschermingsorganisatie van Flevoland. In totaal bezit en beheert deze stichting meer dan vijftig natuurgebieden met ruim 6000 hectare natuur en cultureel erfgoed, waaronder ook het Werelderfgoed Schokland.

Dat de fotospeciaalzaak en de natuurbeschermingsorganisatie elkaar hebben gevonden, is niet zo vreemd, want onder de klanten van CameraNU.nl bevinden zich veel fervente natuurfotografen.

En de Nature Photographer of the Year is…

Jayaprakash Joghee Bojan, Face to face in a river in Borneo. National Geographic Nature Photographer of the Year 2017

De National Geographic Nature Photographer of the Year Contest zit er weer op. Nadat de jury meer dan elfduizend inzendingen had bekeken, mag Jayaprakash Joghee Bojan uit Singapore zich de Nature Photographer of the Year 2017 noemen. Zijn winnende foto toont een orang-oetan die half verscholen achter een boom op de uitkijk staat alvorens de rivier over te steken. Dit voor deze bedreigde apensoort ongewone gedrag – de rivier wemelt van de krokodillen – is gerelateerd aan de palmolie-industrie die steeds verder inbreuk op hun leefgebied maakt. Het kostte Jayaprakash Joghee Bojan een etmaal wachten onder zware omstandigheden om deze foto te maken. Zijn inzending levert hem behalve publicatie in National Geographic Magazine ook een geldprijs van 10.000 dollar op. Voor alle winnende foto’s in de diverse categorieën klik hier.

24e nummer Denatuurin! tevens laatste

Coverfoto: Erik van den Ham

Aan alle goede dingen komt een eind (aan bijna alle slechte dingen ook, maar dat valt minder op). Zojuist viel de link naar de 24e editie van het gratis digitale natuurfotografiemagazine Denatuurin! in de bus, en die 24e editie bleek tevens de laatste. Om diverse redenen vond de redactie het beter om ermee te stoppen op het hoogtepunt. En dat is op zich een lofwaardig besluit, al blijft het natuurlijk spijtig. De website blijft gelukkig in elk geval voorlopig in de lucht, zodat je ook de oude nummers kunt blijven lezen.

Door Het Oog van/met Humberto Tan

Foto: Frans Schepers / Rewilding Europe

Zondagavond wordt op de tv-zender National Geographic de documentaire Door Het Oog met Humberto Tan uitgezonden. Tan, die ook als fotograaf zijn sporen ruimschoots verdiend heeft, trekt er met zijn camera op uit om het werk van Rewilding Europe te illustreren. Deze organisatie zet zich in voor het herstel van de ‘wilde natuur’ in Europa, onder andere door verdwenen diersoorten te herintroduceren in hun oorspronkelijke leefgebied. Tan bezoekt in dit kader natuurgebieden in Kroatië en Italië op fotojacht naar onder meer beren, wolven en lynxen.

Op donderdag 23 november verschijnt een speciale, eenmalige editie van het magazine HUMBERTO, en ook CameraNU.nl doet een duit in het zakje, met speciale aanbiedingen waarbij je bij aanschaf korting, een waardebon of een gratis workshop ontvangt. Op vrijdag 24 november gaat de speciale webpagina met alle acties live.

Ellen van Eck wint IVN fotowedstrijd

Foto: Ellen van Eck

IVN Natuureducatie zet zich in voor een groen, gezond en duurzaam Nederland voor jong én oud. Vooral bij ouderen komt dat nogal eens in de knel. De fotowedstrijd Grijs, Groen & Gelukkig voor hobbyfotografen moest daar verandering in helpen brengen. Deze leverde meer dan duizend inzendingen op, en vandaag werd Ellen van Eck met haar oer-Hollandse foto van opspattend water met op de achtergrond de vuurtoren van Marken tot winnaar uitgeroepen. Het toeval wil dat Ellen in het dagelijks leven zelf werkzaam is in de zorg. Maar ook andere inzenders krijgen hun portie eeuwige roem: met logistieke steun van HEMA komen op 40 zorglocaties foto’s op groot formaat te hangen. Zo halen bewoners die nauwelijks meer buiten komen, toch nog een vleugje natuur over de vloer.

Alvast in agenda: Veluwse Fotodag

Nog een paar weekjes en dan vindt op zondag 3 september weer de Veluwse Fotodag plaats – een must voor natuurfotografen. Tijd: van 10 tot 17 uur; locatie: in en om het bezoekerscentrum van Nationaal Park De Hoge Veluwe. Het evenement als zodanig is gratis, alleen heb je wel een entreekaart voor het park nodig. Behalve allerlei stands, demonstraties, lezingen en excursies zijn er ook diverse workshops, waaraan je voor een natuurvriendenprijsje (€ 7,50!) kunt deelnemen. Het aantal beschikbare plaatsen is beperkt, dus meld je tijdig aan. Klik hier of op het logo voor meer informatie.

Denatuurin! 19 – op afroep ook op papier

Verplichte kost voor liefhebbers van natuurfotografie: het negentiende nummer van het gratis digitale tijdschrift Denatuurin! is net uit. Met daarin weer volop leerzame artikelen en mooie (lezers)foto’s, plus ook wat minder zonnig nieuws: redacteur Anno Smit stopt wegens tijdgebrek. Liefhebbers van papieren leesvoer kunnen trouwens ook een gedrukte versie bestellen: voor slechts twee euro, te voldoen via iDEAL of in Bitcoins (!), valt die binnen een paar dagen in de bus.

Verrekijker- & telelenzendag in de Biesbosch

Natuurfotografen van allerlei pluimage komen aanstaande zaterdag aan hun trekken in de Biesbosch. In en om het Biesboschcentrum Dordrecht organiseren Kamera Express en Foka namelijk een verrekijker- & telelenzendag. Je kunt spullen vrijblijvend uitproberen, er zijn merkambassadeurs en productspecialisten aanwezig om vragen te beantwoorden, en je kunt ook een mooie natuurwandeling of rondvaart maken. Verder zijn er speciale aanbiedingen en kortingsacties. Het evenement duurt van 11 tot 4, en de toegang is gratis. Klik op het plaatje voor meer informatie.

Sebastião Salgado – Genesis

Sebastião Salgado / Amazonas images: Upper Xingu. Mato Grosso State, Brazil, 2005.

De Braziliaanse fotograaf Sebastião Salgado (1944) behoort tot de allergrootste namen in het vak. Zijn fotoproject Genesis is zogezegd zijn magnum opus, zijn levenswerk. Ruim acht jaar lang reisde Salgado de hele aardbol over om wilde dieren en volkeren te fotograferen die ver van de moderne maatschappij leven: een wereld zoals die ooit was, maar die steeds meer uit het zicht is geraakt. Het resultaat is een serie van ruim tweehonderd indrukwekkende zwart-witfoto’s uit meer dan veertig verschillende landen – een project van werkelijk bijbelse proporties.

Na New York, Londen en Parijs doet Genesis binnenkort Rotterdam aan. Van 15 juni tot en met 17 september zijn de foto’s te bewonderen in het Nederlands Fotomuseum aan de Wilhelminakade. Het Nederlands Fotomuseum is van dinsdag tot en met vrijdag geopend van 10 tot 5, en op zaterdag en zondag van 11 tot 5.