Categorie: "Fotoboeken"

Eindelijk een fotoboek dat netjes open blijft liggen

Weer eens wat nieuws van de fotoboekenbrigade van Blurb – niet dat ze niet scheutig waren met persberichten, maar we kunnen niet alles hier kwijt. Tot de grootste ergernissen bij fotoboeken behoren boeken die niet netjes open blijven liggen, en daar heeft Blurb wat op gevonden met het Layflat-papier – de naam zegt het al. Echt goedkoop is het niet: de prijzen beginnen bij ruim 47 euro voor een klein vierkant fotoboek, ruwweg het dubbele van een boek op standaardpapier. Maar een fotoboek dat niet meer spontaan dichtklapt of waarvan de pagina’s voortdurend opkrullen, is ook wat waard… Hier vind je meer informatie.

Unieke fotoboekenverzameling ‘live’ te zien


Naast de overzichtstentoonstelling van Bruce Davidson is momenteel in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam ook een selectie te zien uit de Collectie Wingender: met ruim 7000 exemplaren, waaronder zeldzame juweeltjes, een van de grootste verzamelingen Nederlandse fotoboeken ooit. Jan Wingender begon met verzamelen in 1956, toen het fenomeen fotoboek nog nauwelijks in de schijnwerpers stond. In 2011 werd zijn collectie aangekocht door het Nederlands Fotomuseum. Meer hierover in het binnenkort verschijnende oktobernummer van Focus.

De tentoonstelling is te bezoeken tot 7 januari. Het museum aan de Wilhelminakade is met uitzondering van maandag dagelijks geopend van 11 tot 5.

Vijf Nederlandse fotoboeken in de aanbieding

De Amsterdamse boekhandel MENDO heeft z’n webshop vernieuwd, en viert dat met een aantal leuke ‘openingsaanbiedingen’. Te beginnen met vijf fotoboeken van een vijftal gerenommeerde Nederlandse fotografen: Erwin Olaf, Ed van der Elsken, Carli Hermès, Anton Corbijn en Ferry van der Nat.

De aanbiedingen gelden alleen online en tot aanstaande zondag, dus wees er snel bij als je nog een lege plek in je boekenkast wilt opvullen voor een vriendelijke prijs.

A Passion for TASCHEN

Sharon Stone, Anjelica Huston en Diane Lane. Fotografie: Annie Leibovitz

Onder liefhebbers van kunst- en fotoboeken is uitgeverij TASCHEN een begrip. TASCHEN levert al decennialang fraai uitgevoerde boeken met werk van topkunstenaars (zoals Annie Leibovitz, Helmut Newton, Sebastião Salgado en onlangs nog Peter Lindbergh) voor een betaalbare prijs. Iets waar oprichter Benedikt Taschen vorig jaar de Photographic Publishing Award voor werd toegekend door The Royal Photographic Society.

Mede in het kader van de internationale kunstbeurs TEFAF is er van 5 maart tot en met 4 juni een tentoonstelling aan deze spraakmakende uitgeverij gewijd in Museum aan het Vrijthof in Maastricht.

Koopjesfestijn voor fotoboekenfans

Ook bij uitgeverij TASCHEN is het weer bijna uitverkoop. Vanaf woensdagmiddag 25 januari om vijf uur ‘s middags is het zover: dan vindt de aftrap plaats van de tweejaarlijkse TASCHEN Warehouse Sale, met kortingen tot wel 75 procent. Niet alleen fotografieliefhebbers komen aan hun trekken, maar ook fans van lekker eten, reizen, food, design en noem maar op. Behalve in de TASCHEN Store in de Amsterdamse P.C. Hooftstraat ben je natuurlijk ook op de website welkom.

De uitgeverij speelt trouwens dit jaar ook een glansrol tijdens en rond de kunstbeurs TEFAF, maar daarover te zijner tijd meer.

Simpel en goedkoop een fotoalbum met foto.editoo.nl

Tijdelijk 5 euro korting op je eerste bestelling!

Foto binnenwerk: Robbie Veldwijk – #macromania

We maken met z’n allen meer foto’s dan ooit, maar vaak raken die op den duur in de vergetelheid op je telefoon, op de harde schijf of in de cloud. Soms verlang je reikhalzend terug naar ‘ouderwetse’ fotoalbums, maar die zijn best prijzig. Om maar te zwijgen van de investering qua tijd. Dus in veel gevallen blijft het bij een goed voornemen.

Bij Editoo hebben ze daar iets op gevonden. Met foto.editoo.nl maak je een fotoalbum voor een habbekrats en in een mum van tijd. Je uploadt een zip-bestandje met maximaal 56 foto’s, en Editoo maakt daar dan in no time een fotoalbumpje van.

TASCHEN houdt fotoboeken-uitverkoop

Uitgeverij TASCHEN, onder kunstliefhebbers met een beperkt budget een begrip, doet binnenkort nog een schepje bovenop haar vanouds vriendelijke prijzen. Van woensdag 22 tot en met zondag 26 juni is het weer tijd voor de tweejaarlijkse TASCHEN Warehouse Sale, met kortingen van 50 tot maar liefst 75 procent op een groot deel van het assortiment. De kortingen gelden zowel online als in de TASCHEN store Amsterdam, gevestigd in de chique P.C. Hooftstraat. Als klap op de vuurpijl wordt dagelijks een Steal of the Day bekendgemaakt via Facebook, die alleen verkrijgbaar is in de fysieke winkel. Op het beeld dat we toegezonden kregen, prijken alvast wat grote namen: Mario Testino, Helmut Newton (binnenkort te zien in Foam), Bettina Rheims en onze ‘eigen’ meester-natuurfotograaf Frans Lanting. Dat belooft wat, dus fotoboekenliefhebbers in de startblokken!

Oude HEMA-albumsoftware tijdelijk weer in de lucht

Naast een grote update van Adobe voor Photoshop/Lightroom/Bridge ook een aankondiging van de HEMA. Die is begin dit jaar overgestapt op nieuwe albumsoftware en, naar blijkt, ook een nieuwe drukker. Een heleboel klanten schijnen niet bijtijds hun album-in-aanbouw te hebben aangeleverd en visten daardoor achter het net, want de nieuwe software kan niet uit de voeten met de oude albums.

Samen met de vorige huisleverancier Albelli heeft de HEMA nu een oplossing bedacht. Vanaf 5 april wordt de oude software voor Mac en Windows voor een periode van zes maanden gereactiveerd, zodat je je oude fotoboeken alsnog kunt afmaken of laten printen. Mocht je deze software hebben verwijderd, dan kun je het programma opnieuw downloaden. De verdere afwerking en bezorging wordt verzorgd door Albelli, met 20 procent korting als bonus. Na 4 oktober is de herkansing definitief voorbij. Als je liever met de online editor werkt, moet je er snel bij zijn, want die gaat begin april slechts voor één maand opnieuw in de lucht. Hier vind je meer informatie.

HEMA vernieuwt albumsoftware en geeft korting

Aan alle goede dingen komt een eind, ook aan de vertrouwde HEMA-fotoboekensoftware. Medio februari komt er nieuwe software, die het maken van een fotoboek ‘nog leuker en makkelijker’ zou moeten maken. Eén nadeel: als je nu met een fotoboek bezig bent, bijvoorbeeld van de wintersportvakantie, moet je dat voor 16 februari afmaken, want je kunt je project niet naar de nieuwe software meenemen. Om het leed te verzachten, geeft de HEMA 25 procent korting op elk zelfgemaakt fotoboek dat je tot en met 31 januari bestelt (da’s best kort dag, trouwens – in de aankondigingsmail stond 16 februari). Klik op de banner voor meer informatie.

 

Look A Book! in Huis Marseille

Liefhebbers van fotoboeken doen er goed aan het weekend van 16 en 17 januari alvast te noteren in hun agenda. Dan doen namelijk de PhotoBook Awards – een gezamenlijk initiatief van Paris Photo en de Aperture Foundation – Huis Marseille in Amsterdam aan. Deze prijzen voor de beste fotoboeken in verschillende categorieën worden sinds 2012 jaarlijks uitgereikt. Ter gelegenheid hiervan worden onder de noemer Look A Book! alle 35 boeken op de shortlist van 2015 tentoongesteld. Ook zijn er discussies over het fotoboekenvak en portfolioreviews, en vanzelfsprekend zou een dergelijk evenement niet compleet zijn zonder fotoboekenmarkt. Klik op de banner boven dit stukje voor meer informatie.