Categorie: "Spiegelreflexcamera"

Twee nieuwe instapreflexen van Canon

Nog meer cameranieuws van Canon: twee nieuwe instapspiegelreflexen, de EOS 2000D en de EOS 4000D. De 4000D heeft een APS-C-sensor met 18 megapixels, terwijl de 2000D 24 megapixels ophoest. Ook heeft de 2000D een wat groter scherm. Beide camera’s kunnen serieopnames maken met drie beelden per seconde, en ook Full HD-video staat op het menu. Veel aandacht is besteed aan het bedieningsgemak. Ook wifi ontbreekt niet, bij de 2000D aangevuld met NFC. De camera’s worden leverbaar in april en gaan inclusief kitzoom 410 (4000D) resp. 510 euro (2000D) kosten.

Vernieuwde versie Pentax-full-framereflex

Bij Pentax lost de K-1 Mark II full-framespiegelreflex de oorspronkelijke K-1 af. De 36-megapixelchip met virtueel laagdoorlaatfilter is gebleven, maar het ISO-bereik loopt nu helemaal tot ISO 819.200. Adoptie van de beeldprocessor uit de KP moet een verbetering van de beeldkwaliteit in de hogere ISO-regionen bewerkstelligen. Verder moet de hoge-resolutiemodus (‘Pixel Shift Resolution II’) nu ook uit de hand bruikbaar zijn, en is de AF verbeterd. Dit alles ging wel ten koste van het aantal opnamen per acculading.

Verder is het meeste bij het oude gebleven, inclusief de robuuste, weerbestendige body met z’n opmerkelijke verstelbare-schermconstructie. De Pentax K-1 Mark II wordt binnenkort leverbaar voor een bodyprijs van ongeveer 2000 euro. Bezitters van de oorspronkelijke K-1 kunnen t.z.t. hun camera tegen betaling hardwarematig laten upgraden. Inclusief nieuw logo, want het oog wil ook wat.

Hands-on tijdens de Nikon D850 Road Tour

Een van de meest spraakmakende nieuwe camera’s van het afgelopen jaar was toch zeker de Nikon D850. Tijdens de Nikon D850 Road Tour krijgt iedereen de kans om deze nieuwe full-frame DSLR uit te proberen. De gratis workshops gevolgd door een Touch & Try worden verzorgd door diverse trainers van de Nikon School en verschillende Nikon-ambassadeurs, onder wie Gemmy Woud-Binnendijk en Nico Alsemgeest. De D850 Road Tour loopt van 17 december tot en met 24 februari, en met maar liefst 17 workshops op verschillende locaties is er altijd wel een goede gelegenheid. Aanmelden kan hier.

Twee nieuwe spiegelreflexen van Canon

B ij Canon maakten vandaag twee nieuwe spiegelreflexmodellen hun debuut: de EOS 77D en de EOS 800D. De EOS 77D is kort door de bocht een wat simpelere versie van de 80D, met een eenvoudigere optische zoeker en zonder spatwaterdichte behuizing, maar mét een 24-megapixelsensor (APS-C-formaat), Dual Pixel CMOS AF, wifi/bluetooth en een verstelbaar aanraakscherm. De 800D volgt de 77D op de hielen qua specificaties, maar is qua bediening bedoeld voor minder gevorderde gebruikers. Beide camera’s komen in april op de markt en gaan respectievelijk 870 (800D) en 920 euro kosten.

Canon brengt tevens een nieuwe kitzoom uit voor z’n APS-C-spiegelreflexlijn. De EF-S 18-55 mm F 4-5,6 IS STM beschikt over beeldstabilisatie en moet de kleinste niet-uitschuifbare kitzoom in z’n soort zijn. Canon introduceerde vandaag ook een nieuwe systeemcamera: de EOS M6. Daarover binnenkort meer.

Pentax KP: een nadere kennismaking

Pentax hield vandaag een bijeenkomst om de nieuwe KP spiegelreflex nader te introduceren. Na de bloeitijd in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw heeft het merk, dat begin jaren vijftig z’n eerste kleinbeeldreflex lanceerde, moeilijke tijden gekend. Maar na de overname door Ricoh ziet men de toekomst weer vol vertrouwen tegemoet. Enerzijds door de trouwe klantengroep van spiegelreflexfotografen te blijven bedienen (de DSLR heeft veel minder te lijden onder de opmars van de smartphone dan de compactcamera), en anderzijds door te investeren in nieuwe technieken, zoals 360 graden fotografie en video.

Europees marketingtopman Thijs Ekelschot legde uit dat Pentax met de full-frame K-1 “een fantastische camera” in huis heeft, “die alles in z’n prijsklasse én daarboven overtreft”. Of de KP dat huzarenstukje gaat herhalen, is naar mijn persoonlijke mening nog een open vraag.

D3400: een verrassende opvolger in de instaplijn

1569_D3400_frontDe D3000-serie van Nikon gaat terug tot de zomer van 2009 en heeft dus al een ruime geschiedenis achter zich. Als we terug in de tijd gaan, zien we een camera met een CCD-sensor, 10 megapixel foto’s, ISO 1600 en minder dan een opname per seconde. Zet daar de D3400 tegenover en we hebben het over een spiegelreflexcamera met een CMOS-sensor, 24 megapixel foto’s, ISO 25.600 en vijf opnames per seconde.

Sony A99 II laat zien dat A-vatting springlevend is

Het leek er de laatste jaren op alsof Sony de Translucent Mirror-techniek (spiegelreflexcamera’s met een niet-bewegende spiegel plus een elektronische zoeker) had afgeschreven. Er verscheen nog een enkel model, maar alle aandacht leek gericht op de systeemcamera’s met E-vatting, zoals de A7-serie en de A6300. En nu is daar opeens de A99 II… De resolutie van de full-framesensor ging in één klap omhoog van 24 naar 42 megapixels, zodat deze camera zich weer helemaal kan meten met de topmodellen uit de A7-lijn. Verder beschikt de A99 II onder andere over 5-assige beeldstabilisatie in de body, 4D FOCUS-AF, een maximale burstrate van 12 beelden per seconde mét AF-tracking (8 bps met live-zoeker/schermbeeld), interne 4K-video-opname met full pixel readout en een ISO-bereik dat maximaal tot ISO 102.400 loopt. Vergeleken met de oorspronkelijke A99 is de body nog wat kleiner geworden, terwijl de weerbestendigheid en de duurzaamheid verder zijn verbeterd. Het meervoudig verstelbare scherm beschikt níét over aanraakfunctionaliteit, maar wifi/NFC én bluetooth zijn present. Aan al dit moois hangt wel een prijskaartje: de A99 II, die in november in de winkel arriveert, moet plusminus 3600 euro opbrengen – praktisch hetzelfde als de A7R II (tussen haakjes: zijn de recente prijsverhogingen meer mensen opgevallen?).

Canon EOS 5D Mark IV met 4K-video

Canon kondigde zojuist de EOS 5D Mark IV aan. De opvolger van de populaire EOS 5D Mark III spiegelreflex beschikt onder andere over een full-framesensor met 30,4 megapixels, die ook in staat is om 4K-video vast te leggen. Verder heeft de Canon EOS 5D Mark IV wifi en gps aan boord, maar het meest opvallende is wellicht de nieuwe Dual Pixel RAW-bestandsindeling. Daarmee zou je tijdens de nabewerking de scherpte kunnen corrigeren of verleggen.

Later vandaag hopelijk meer over de 5D Mark IV, want we gaan ‘m zelf bekijken. De Canon EOS 5D Mark IV gaat ruim 4100 euro kosten en wordt volgende maand leverbaar. In de loop van het jaar verder twee nieuwe Canon-objectieven: de EF 16-35 mm F 2,8L III USM (€ 2670) en de EF 24-105 mm F 4L IS II USM (€ 1280).

Nikon spiegelreflexen: voor ieder wat wils

Als je fotograferen leuk vindt, komt er een moment dat je bent uitgekeken op je compactcameraatje of de ingebouwde camera in je mobieltje. Ben je op zoek naar een nieuwe camera, dan kan het geen kwaad om eens te kijken naar de populairste modellen van dit moment. Die zijn immers niet voor niets zo populair.

Als je hogere eisen stelt aan de beeldkwaliteit en de mogelijkheden, komt een digitale spiegelreflex of DSLR al snel in beeld. In de top tien van meest verkochte spiegelreflexen treffen we drie Nikon camera’s aan: de D3300, de D5300 en de D750. Alle drie puike camera’s, maar bestemd voor verschillende doelgroepen.

logo

Nikon D3400 en twee nieuwe telezooms

Nikon heeft zojuist een nieuwe instap-DSLR aangekondigd. Op het eerste gezicht lijkt de D3400 als twee druppels water op z’n voorganger, de D3300. Hij heeft ook hetzelfde AF-systeem en dezelfde 24-megapixelsensor van APS-C-formaat onder de kap, maar de D3400 is ook met draadloze verbindingstechniek in de vorm van Nikon’s eigen SnapBridge uitgerust. Ook opmerkelijk: uit één acculading moet de D3400 maximaal 1200 opnames peuren, wat voor een instap-DSLR erg veel is. De Nikon D3400 wordt medio volgende maand leverbaar in zwart of rood voor een kleine 600 euro, inclusief VR-kitzoom.

Verder kondigt Nikon twee compacte en lichte telezoomobjectieven met snelle en stille stappenmotor voor de scherpstelling aan: de AF-P DX Nikkor 70-300 mm F 4,5-6,3G ED en z’n broertje de 70-300 mm F 4,5-6,3G ED VR. Het verschil tussen beide varianten zit ‘m in geen/wel beeldstabilisatie. Beide worden eveneens half september leverbaar voor 349 resp. 399 euro.