Nikon spiegelreflexen: voor ieder wat wils

Als je fotograferen leuk vindt, komt er een moment dat je bent uitgekeken op je compactcameraatje of de ingebouwde camera in je mobieltje. Ben je op zoek naar een nieuwe camera, dan kan het geen kwaad om eens te kijken naar de populairste modellen van dit moment. Die zijn immers niet voor niets zo populair.

Als je hogere eisen stelt aan de beeldkwaliteit en de mogelijkheden, komt een digitale spiegelreflex of DSLR al snel in beeld. In de top tien van meest verkochte spiegelreflexen treffen we drie Nikon camera’s aan: de D3300, de D5300 en de D750. Alle drie puike camera’s, maar bestemd voor verschillende doelgroepen.

logo

D3300

Voor nieuwkomers in spiegelreflexland is de D3300 een prima ‘instapper’. Zeker als je – bijvoorbeeld als ambitieuze jonge fotograaf – beschikt over een bescheiden budget. Voor ruim 300 euro (of iets meer dan 400 inclusief met beeldstabilisatie uitgeruste zoomlens) krijg je een licht en compact maar degelijk toestel met veel opties en mogelijkheden. De 24-megapixelsensor zit ook in veel duurdere camera’s. Je kunt ook filmen in Full HD, en in de ‘Hulpstand’ helpt de D3300 je waar nodig op weg.

D5300

Heb je meer noten op je zang of wil je een camera die met je kan meegroeien, dan is de D5300 wellicht iets voor jou. Voor een bodyprijs van een kleine 550 euro beschik je onder andere over een groter en bovendien kantelbaar scherm, een geavanceerdere automatische scherpstelling plus ingebouwde wifi en gps. Handig als je je vakantie- of reisfoto’s binnen de kortste keren online wilt kunnen zetten. En je kunt achteraf precies (laten) zien waar je allemaal bent geweest!

D750

Voor fotografen met serieuze ambities is er de D750. De camerabody kost weliswaar meer dan twee mille, maar dan haal je ook een spiegelreflexcamera die in alle opzichten voor professioneel gebruik geschikt is in huis. De duurzame body is niet bang voor nattigheid en kan tegen een stootje. Maar de grootste troef van de D750 zit binnenin. De ‘full-frame’ beeldsensor is ruim tweemaal zo groot als die in de goedkopere modellen. Dat betekent scherpere en meer gedetailleerde opnames, en vooral bij de hogere ISO-standen zichtbaar minder ruis. Ook helpt de grote, heldere optische zoeker je bij het nauwkeurig kadreren van het beeld. Kortom: of je nu beginner bent, (ver)gevorderde of zelfs beroepsfotograaf, er is altijd een Nikon spiegelreflexcamera die bij je past!