Categorie: "Fotografie"

De populairste vakantiecamera’s

De vakantietijd is dé tijd om foto’s te maken. Niet alleen gaan we eropuit naar mooie gebieden, ook is er eindelijk wat meer tijd om aan onze fotografiehobby te besteden. Hét moment dus ook om te kijken naar een nieuwe camera. Wij hebben voor jou de populairste camera’s van dit moment bij dé grootste foto- en videospecialist van Nederland op een rij gezet, onderverdeeld naar type.

Foto’s maken met je smartphone: welke specificaties zijn belangrijk?

Smartphonefotografie. Je hoort het steeds vaker. De smartphones van nu worden voorzien van de nieuwste cameraspecificaties. En hoewel foto’s geschoten met een telefoon kwalitatief gezien bij lange na niet in de buurt komen van foto’s gemaakt met een spiegelreflexcamera, wordt de smartphonecamera steeds populairder. Daarom zetten wij graag op een rijtje waar je op moet letten bij de aanschaf van een nieuwe smartphone.

Naakte feiten | boek van Peter Blok

© Peter Blok | Omslag boek Naakte Feiten

© Peter Blok | Omslag boek Naakte Feiten

Van fotograaf Peter Blok, bekend voor zijn vele reportages in publicaties als Nieuwe Revu, Stern, NRC, Panorama, die Zeit en vele andere is een intrigerend boek verschenen.

Naakte Feiten gaat over naaktheid – en aan naaktheid gerelateerde onderwerpen als liefde, erotiek en seks. De beelden in dit boek zijn een bundeling van een kwart eeuw tijdschriftjournalistiek.

De markt: altijd fotogeniek

Vissen op de markt

Vissen op de markt

Vrijdagmorgen, Breda. Geweldig leuke stad, zeker ook als het markt is. De zon schijnt. Verse vis, wat zijn er veel soorten! Ze zijn fotogeniek: met de 24 mm ga ik er dicht op. Beetje overbelichten: +0,7, want de vis reflecteert veel wit, het ijs ook nog.

Fotograferen op de markt: daar krijg ik nou nooit genoeg van.

Fotografie: dat is kunst

De fotografie heeft nu een plek in de kunst.

De fotografie heeft nu een plek in de kunst.

Steeds nadrukkelijker geldt fotografie ook als een vorm van kunst. Zo wordt er in mijn woonplaats een Kunstkalender uitgegeven, waarin ook ruimte is voor fotografie – in 2010 mag ik dit invullen.

Ook in ‘algemene’ musea zien we de fotografie oprukken, en daarnaast is er een groeiende belangstelling voor fotomusea (Rotterdam, Amsterdam, Den Haag). Een terechte ontwikkeling!

FOTO van de dag: zonder geluk…

WL-091010-140

The New Forest, een schitterend natuurgebied in het zuiden van Engeland. Geweldige historie, geweldig gebied. Ik ben er voor een toeristische reportage in een motorblad. Daarom is het prettig als er af en toe een motorfiets in beeld is. Stilstaand, maar mooier nog rijdend.

Vroeg op, mooi licht. Het lot van een fotograaf. Prachtig rode lucht, mistflarden: Engelser kan het eigenlijk niet. En wat hoor ik daar in de verte? Zou het echt waar zijn? Met de 70-200 in de aanslag wacht ik op de dingen die gebeuren. Waarachtig, een motorfiets, in mijn richting. Met ISO200 neem ik ‘em met 1/500s en f/7.1, op de volle 200mm. Het resultaat: een heerlijke motorplaat, toch?

Ondergaande zon accentueren

Witbalans op bewolkt!

Het is en blijft één de meest gefotografeerde onderwerpen: de ondergaande zon. Daarom hier een tip, die ondergaande zonnen (zijn er méér zonnen…?) nog mooier maken. Het is de truc van de witbalans.

Voor de hand ligt het om de witbalans in dit geval op zon te zetten. Immers, je fotografeert de zon zelden directer dan bij een ondergaande zon.

Toch stel ik voor om hier eens flink van af te wijken en de witbalans van de camera op BEWOLKT te zetten. Want: bewolkt levert meer verzadigde, levendige en kleurrijkere foto’s op. Precies wat we willen, met zo’n ‘Nederlands’ gekleurde lucht!

Recent was ik aan het IJ in Amsterdam. Ik zag het al aankomen en was op tijd buiten. Met de 70 – 200 f/4 IS USM L van Canon op de camera was het even genieten. Kranen netjes aan de kant in het beeld, wachtend op het ultieme moment… Bingo!

Zwart-wit: tijdloos mooi

Ooit was er een tijd dat er uitsluitend zwart-wit foto’s werden gemaakt. Later zijn we kleurenfoto’s (en dia’s) mooi gaan vinden, nu is het haast alles digitale kleurenfotografie wat de klok slaat. Al kennen heel wat digitale camera’s de mogelijkheid om een foto direct in zwart-wit te nemen.

Vragen over fotografie? Stel ze via deze site!

De lens is belangrijker dan de camera

Regelmatig krijg ik uiteenlopende vragen over fotografie en fotografiecursussen. Stel ze gerust: ik zal naar vermogen antwoorden.

Vandaag een vraag van iemand die een fotocursus gaat volgen.

Aangezien ik binnenkort aan een fotocursus ga beginnen, zou ik graag willen weten wat ik het beste zou kunnen doen. Het lijkt mij het fijnste om de cursus te beginnen met een eigen nieuwe digitale spiegelreflexcamera, al zal ik na de cursus wel meer weten wat ik nodig heb of wat goed is aan een nieuwe digitale spiegelreflexcamera. Wanneer je natuurlijk met je eigen camera aan de slag kunt gaan, dan leer je daar natuurlijk het beste mee omgaan. Dus wat lijkt u het handigste? Op dit moment heb ik een oude spiegelreflexcamera in mijn bezit. Dit is natuurlijk geen digitale. Ik zit er aan te denken om zelf een nieuwe digitale spiegelreflexcamera te kopen, maar ik weet dus niet goed waar ik op moet letten. Nu heb ik wel een leuke aanbieding gezien en vraag ik me af of dit iets is. Een Canon type: EOS1000D +18/55 en 75/300 mm objectief. Deze camera zou dan inclusief objectief op een bedrag van 560,- euro komen. Mijn vraag is dus eigenlijk wat belangrijk is aan de koop van een nieuwe camera. Zou u mij hiermee kunnen helpen?

‘Flitsende’ beweging

Flitsen en een lange sluitertijd

In Trouw stond eens een foto van een Palestijnse man die een jongetje naar het ziekenhuis in Gaza draagt. Althans, dat meldt het bijschrift. (Voor hetzelfde geld doen vaders hier een wedstrijdje zoons verplaatsen: het bijschrift geeft hier extra lading aan de foto!). Maar: daar gaat het mij nu niet om.