Foto’s maken met je smartphone: welke specificaties zijn belangrijk?

Smartphonefotografie. Je hoort het steeds vaker. De smartphones van nu worden voorzien van de nieuwste cameraspecificaties. En hoewel foto’s geschoten met een telefoon kwalitatief gezien bij lange na niet in de buurt komen van foto’s gemaakt met een spiegelreflexcamera, wordt de smartphonecamera steeds populairder. Daarom zetten wij graag op een rijtje waar je op moet letten bij de aanschaf van een nieuwe smartphone.

Megapixels

Er wordt vaak ten onrechte gedacht dat het aantal megapixels de kwaliteit van een foto bepaalt. Het kan echter dat een 8 megapixel-camera scherpere foto’s schiet dan een 16 megapixel-camera. Het draait namelijk niet om het aantal megapixels, maar de kwaliteit daarvan. Daarnaast zijn megapixels vooral van belang bij het afdrukken van foto’s, iets wat steeds minder vaak gebeurd. Toch graag printen? Een 5 megapixel-foto is scherp genoeg om op A4 formaat af te kunnen drukken.

Sensor en diafragma

Wat daarentegen wel doorslaggevende aspecten kunnen zijn, zijn de sensor en het diafragma. De sensor van een camera zorgt ervoor dat het licht dat binnenkomt via elektronische signalen om wordt gezet naar een afbeelding. Hoe groter de sensor, hoe beter de foto. Ter vergelijking: de beeldsensor van de nieuwste Galaxy edge (24,7mm) is bijna 1,5 keer zo groot als die van de iPhone 5s (17,3mm).

Het diafragma zorgt voor de hoeveelheid licht die binnenkomt. Hoe groter de opening, hoe meer licht er opgevangen kan worden. Hier geldt echter, hoe lager het diafragmagetal, hoe beter. Een f/6.3 vangt dus minder licht op dan een f/2.0. Bij een kleinere opening – en dus een hoger diafragmagetal – kun je wel beter het scherptediepte-effect creëren.

Beeldstabilisatie

Een andere specificatie die daadwerkelijk het verschil kan maken is optische beeldstabilisatie. Optische beeldstabilisatie minimaliseert namelijk het effect van schokken of bewegingen tijdens het maken van de foto, waardoor deze scherper wordt. Wanneer een smartphone is voorzien van digitale beeldstabilisatie wil dit zeggen dat de foto achteraf pas wordt aangepast. Met het origineel gebeurt niks. Je voorkeur zou dus uit moeten gaan naar optische beeldstabilisatie.

Natuurlijk is de kwaliteit van je foto niet alleen afhankelijk van de specificaties van je smartphone, maar ook van je eigen kunnen. Je kunt nog zo’n goede camera hebben, als je zelf niet de goede hoek of achtergrond neemt, zal het lastig zijn om mooie kiekjes te schieten. Neem dus de tijd en maak eventueel gebruik van handige gadgets, zoals een statief. Good luck :)