Zwart-wit: tijdloos mooi

Ooit was er een tijd dat er uitsluitend zwart-wit foto’s werden gemaakt. Later zijn we kleurenfoto’s (en dia’s) mooi gaan vinden, nu is het haast alles digitale kleurenfotografie wat de klok slaat. Al kennen heel wat digitale camera’s de mogelijkheid om een foto direct in zwart-wit te nemen.

Deze foto is in kleur gemaakt. Ergens in Engeland. De galg diende lang – en gelukkig lang geleden – als een afschrikwekkend symbool om mensen ervan te weerhouden het verkeerde pad te kiezen. Twee grote ‘voorwerpen’ die het beeld bepalen. In zwart-wit wordt dit beeld nog sterker: dan zorgen de kleuren niet voor de minste afleiding, maar draait alles om mens en galg.

Van kleur naar zwart-wit kun je het beste op de computer doen. Stel dat je in jpg fotografeert en dat je later spijt krijgt van je zwart-wit idee. De raw-fotografen hebben hiervan geen last: een in zwart-wit geschoten beeld laat zich in raw thuis op de PC weer eenvoudig naar een kleurenfoto omzetten. Wéér een reden om ernstig over het fotograferen in raw na te denken….

Vooruitgang: dat is positief. Maar zwart-wit is toch gewoon tijdloos mooi.

Lees ook:Tip van de week: dramatiek in zwart-wit
Lees ook:[Boek] Digitale fotografie zwart wit
Lees ook:Tip van de week: negatief
Lees ook:Lijnen en zwart-wit
Lees ook:Lagen en lijnen in zwart-wit

2 reacties op “Zwart-wit: tijdloos mooi

 1. Simon

  Goeiedag,

  Ik heb net wat zwart-wit-beelden in RAW-formaat geschoten, en deze verschijnen op mijn computer in kleur, het is te zeggen, de icoontjes zijn zwart en wit, doch wanneer ik de foto aanklik, verandert hij in een kleurenfoto. Is dit normaal?

    /   Beantwoorden  / 
 2. Rob

  Naar mijn weten zijn RAW foto’s altijd in kleur aangezien ze beschikken over “alle” informatie.

  Voor kwalitatieve zwart-wit foto’s is het altijd aan te raden ze in kleur te schieten en pas in de nabewerking om te zetten naar zwart-wit (wanneer je in JPG schiet).

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.