Categorie: "Fotoreizen"

Canon Camera Crew zoekt weer versterking voor Noordkaap Challenge

Voor het derde jaar in successie zoekt Canon avonturiers met een passie voor fotografie en video voor de Canon Camera Crew bij de Noordkaap Challenge. Deze jaarlijkse tocht vertrekt dit jaar op 8 december richting de Noordkaap in Noorwegen om geld op te halen voor 3FM Serious Request. Uiteraard moet je, behalve fotografisch je mannetje/vrouwtje staan, niet bang zijn voor extreem weer. Als je je aangesproken voelt, heb je nog t/m 16 november de kans om je aan te melden door je beste werk plus je motivatie via WeTransfer te sturen naar [email protected]. Meer informatie hier.

Met Foam naar Parijs, met Thijs naar Canada

Van 16 tot en met 19 november geeft fotografiemuseum Foam acte de présence in Parijs met de installatie Double Extension Beauty Tubes van de Zwitserse kunstenaars Rico Scagliola en Michael Meier. Deze installatie over het reilen en zeilen van de Facebook-generatie was eerder in Foam 3h te zien, en verhuist nu tijdelijk naar Garage Turenne in het kader van de nofound photo fair en de Mois de la Photo.

Voor reislustige fotoliefhebbers die weggeregend en wel reikhalzend uitzien naar de volgende zomervakantie, biedt de bekende fotograaf Thijs Heslenfeld in samenwerking met reisorganisatie Travelhome een stoere fotoreis door ongerept Canada aan. De expeditie per fourwheeldrive bushcamper vanuit Vancouver duurt van 7 tot en met 20 september; de prijs bedraagt een kleine 3000  euro all-in per persoon (op basis van twee personen). Globetrotter Heslenfeld heeft, naast zijn werk voor onder andere National Geographic, de afgelopen jaren diverse fotoboeken gepubliceerd, waaronder over Antarctica, het Surinaamse oerwoud en recentelijk nog Men at Work. Je zou dus met een knipoog kunnen opmerken dat hij als reisfotograaf van alle markten Thijs is. Klik hier voor meer informatie en adembenemende beeldvoorproefjes.

Wildlifefotografie met oog voor de natuur

Op safari gaan en je tegelijkertijd inzetten voor natuurbehoud? Het kán als je fotografie en vrijwilligerswerk combineert bij het Wildlifefotografieproject van Activity International. Voor zo’n 2000 euro exclusief vliegreis ben je vier weken lang onder de pannen in het Thanda Private Game Reserve in Zuid-Afrika, met olifanten en luipaarden als je buren. Je krijgt een driedaagse fotografiecursus (dus de instapdrempel ligt relatief laag) én doordat je meehelpt aan het opbouwen van een fotodatabase van de lokale fauna, draag je ook je steentje bij aan de natuur. Maar je kunt ook worden ingezet om les over natuurbehoud te geven op scholen of mee te helpen bij de bescherming van dit natuurgebied. Geen reis dus voor verwende vijfsterrentoeristen die de hele dag willen worden gepamperd naast het zwembad, maar voor actieve mensen die graag de handen uit de mouwen steken. En niet alleen in de zomervakantie, want je kunt het hele jaar door minstens één keer per maand op pad. Meer informatie vind je hier.

Workshops stads- en landschapsfotografie in Italië

Begint het vakantiegevoel al een beetje te kriebelen, en wil je graag met een groep andere fotografieliefhebbers op stap? Fotograaf en cameraman Frank Peters biedt deze zomer twee fotografieworkshops ‘Alpen en Venetië’ aan, waarbij zowel liefhebbers van bijzondere architectuur als van berglandschappen aan hun trekken komen.

De eerste workshop is bedoeld voor beginners en vindt plaats van 23 t/m 30 juni. De tweede, van 1 t/m 8 september, is op gevorderde fotografen gericht. Het maximumaantal deelnemers per reis is beperkt tot tien. De prijs van beide workshops bedraagt 699 euro, inclusief volpension in het rustige dorpje Umin (maar exclusief de reis naar Italië). Voor meer informatie over het complete programma, dat onder meer een overnachting in een spectaculair gelegen berghut op bijna 3 kilometer hoogte omvat, en om je in te schrijven kun je hier terecht.

Fotoreis om van te smullen

Net als fotografie is kookkunst hot. Zap maar eens langs alle televisiezenders: de kookprogramma’s in alle soorten en maten zijn niet aan te slepen. Geen wonder dat er zogenaamde culinaire of foodfotografen zijn, die hun vaardigheden in beide disciplines weten te combineren.

Bij Erika Ottens van Studio Keistad in Amersfoort kun je letterlijk een kijkje in de keuken nemen tijdens haar workshops culinaire en foodfotografie. Voor mensen die nog intenser in de materie willen duiken, vindt dit najaar een compleet verzorgde culinaire fotografiereis naar Marrakech plaats, waarbij je de Marokkaanse keuken van binnen en buiten leert kennen. Tijdig reserveren is raadzaam, want het aantal plaatsen is beperkt. Meer informatie vind je hier.

Uitwaaien in het Gooi

Nu de pannen van het dak waaien, zijn fototripjes in de buitenlucht misschien niet het eerste waar je aan denkt. Maar als het wat mooier weer is, is een tochtje naar Hilversum of Laren een aanrader voor liefhebbers van architectuur. Dudok, ontwerper van het hiernaast afgebeelde monumentale raadhuis, heeft op veel plaatsen zijn stempel gedrukt. Maar ook de boerderijen en de villa’s zijn een foto waard.

Gooise Uitjes organiseert stadswandelingen en fietstochten door de omgeving. Ideaal voor een uitstapje in groepsverband, bijvoorbeeld met de fotoclub! En wie weet loop je onderweg nog een paar Gooische Vrouwen tegen het lijf…

Wildlife fotografie in Zuid-Afrika met begeleiding fotograaf

Een neushoorn in de zoeker...

Net als in de afgelopen jaren organiseer ik in 2010 weer een aantal wildlife fotosafari’s in Zuid-Afrika. Combineer een onvergetelijke vakantie met adembenemende fotografie dankzij de begeleiding van reportagefotograaf Willem Laros (ja, dat ben ik…).  Er zijn twee weken vastgelegd: één in het voorjaar, de ander in het najaar. Plaats van handeling en ‘uitvalsbasis’ is steeds Kololo Game Reserve, Nederlandse leiding en gelegen in het malariavrije Waterberggebied (Unesco biosfeer).

Loire 2: dorpje in het groen

De Loire: kastelen, wijn, landschappen – Frankrijk op z’n mooist.
Reportage voor Moto73, het grootste motorblad van Nederland.

Deel uit landschap isoleren

Frankrijk heeft een vereniging van mooie dorpjes. Sinds haar oprichting maakt de  vereniging De Mooiste Dorpen van Frankrijk zich sterk voor het behoud en versterken van de kwaliteit van het erfgoed van de aangesloten dorpen. Daarnaast bevordert de vereniging van 151 dorpjes het toerisme. Eén van die dorpjes is Gargilesse-Dampièrre, waar je alleen voor de naam al langs zou willen rijden. Vanaf een afstand zie je het dorpje, komend uit het oosten, laag in het dal liggen. Een groot massief gebouw, een kerktoren en daar omheen woningen. Alsof de tijd heeft stil gestaan.

Reportagefoto 22: hop is bier

België en de taalgrens: reportage Moto73

Zwart-wit benadrukt lijnen

België staat voor het betere levensgenieten. Lekker eten, lekker drinken. België heeft ontelbare bierbrouwerijen en brouwerijtjes. En om bier te maken heb je hop nodig. Dat op veel plaatsen groeit, zoals hier. Geen België-reportage zonder hop in beeld, vooral door de unieke wijze waarop men dat laat groeien.

Voor het motorblad is het goed als ook regelmatig de motor in beeld komt. Maar de hop, daar gaat het hier om. De staken en de motor hangen beide naar dezelfde kant: dat vind ik hier wel grappig. Alle lijnen gaan naar hetzelfde ‘verdwijnpunt’.

Reportagefoto 18: oog voor detail

Oog voor detail: ook belangrijk

We hebben zo vaak de neiging en de wens om veel in beeld te brengen. Te vaak te veel, zou ik zeggen.

Mijn advies is om toch ook vooral aandacht te schenken aan de details, waar je ook bent. Die kunnen zou kenmerkend en verhalend zijn voor je totale (vakantie)reportage. Neem dit. Al eerder liet ik een beeld zien uit Shrewsbury, Engeland, waar Charles Darwin opgroeide. Standbeeld voor de bibliotheek, groot en voornaam, prachtig. Maar: is dit niet een mooi detail aan de voet van dit standbeeld?

Ik ben er met de 24mm van Canon heel dicht op gaan zitten. Wilde weinig scherptediepte, dus koos voor een diafragma iets boven de maximale opening. Die mijd ik liever: in uiterste standen is niet één objectief op zijn best. 1/160s op f/1.6, ISO 100. In Lightroom, mijn grootste vriend in het nabewerken van foto’s (en voor inlezen, oslaan en archiveren), gaf ik de foto een ‘historisch kleurtje’ met één van de voorinstellingen.