Oude camera’s: hoe werken ze, wat zijn ze waard?

Misschien heb je een oude camera gekregen van je tante, geërfd van je oom, of op de kop getikt op een rommelmarkt – analoog of digitaal. Je bent benieuwd hoe oud hij is, hoe-ie werkt en – als het écht een klassieker betreft – misschien ook wat hij waard is. Tot voor kort was Camerapedia the place to go, maar na een commerciële overname is de site in een kwaad daglicht komen te staan. Terecht of niet… zeker is dat je wordt doodgegooid met reclame.

Veel voormalige gebruikers én auteurs zijn overgestapt naar Camera-wiki. Je vindt er summiere informatie over een heleboel (helaas nog lang niet alle – dus aanvullingen zijn welkom!) oudere cameramodellen, vaak compleet met foto’s en handige verwijzingen. Natuurlijk zijn er ook sites gewijd aan specifieke merken of modellen, meestal in het Engels, en soms in het Duits, Frans of zelfs Nederlands. Als je het merk en type weet, kun je uiteraard ook een speurtocht starten via Google.

Lees ook:Harley Weir – Boundaries
Lees ook:Verplichte kost voor (aspirant-) beroepsfotograaf
Lees ook:Professional Imaging 2014 óók voor ‘amateurs’
Lees ook:Bitter Chocolate Stories
Lees ook:Non-Photokina fotonieuws en nieuwtjes

23 reacties op “Oude camera’s: hoe werken ze, wat zijn ze waard?

 1. staat

  Symposium ‘Breekbaar Bezit’, fotografie op glas.
  Dit eenmalige symposium vindt plaats op 28 en 29 november 2013 in het Fotomuseum Antwerpen. INSCHRIJVEN VÓÓR 15 SEPTEMBER.
  Dit veelzijdige symposium is bedoeld om restauratoren, behoudsmedewerkers, collectiebeheerders, registratoren en liefhebbers inzicht te verschaffen in de geschiedenis en techniek van fotografie op, of in combinatie met, glas.

  Aandacht zal worden besteed aan diverse conserveringsaspecten, herkennen en voorkomen van schades en aspecten met betrekking tot transport en digitalisering.

  Naast kennisuitbreiding is ‘Breekbaar Bezit, fotografie op glas’ ook een goede gelegenheid om van elkaar te leren, van gedachten te wisselen, tot nieuwe conclusies te komen, en misschien zelfs de aanleiding om collecties onder de loep te nemen.

  Aarzel dus niet, maar doe er uw voordeel mee en vergroot uw kennis! Leden van Restauratoren Nederland krijgen korting (log dan in op het ledengedeelte).

  Meer informatie: kijk voor alle actuele informatie en het laatste nieuws op de pagina’s Breekbaar Bezit op de website van RESTAURATOREN NEDERLAND. Hier is meer informatie te vinden over het symposium over o.a. locatie, programma, nieuws en contact.

  MOCHT DIT BERICHT VOOR U NIET NUTTIG ZIJN, WILT U HET DAN DOORGEVEN AAN IEMAND DIE MOGELIJK WEL BELANGSTELLING HEEFT. DANK!

    /   Beantwoorden  / 
 2. Ad van Beurden

  Wie weet en waarde van een Nedinsco FK70 luchtfotocamera 13×18 met een 700 mm objectief compleet in org. kist met filters, cassettes enz enz.Tevens documentatie dat het een camera betreft uit de jaren 1920-1930 en gebruikt werd als fotocamera vanuit een balon.
  Graag reactie of tip wie de waarde kan bepalen.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Carel L.Nederlof

   Heel zeldzaam,Nederlands,groot formaat en mogelijk meer waardeverhogende eigenschappen.
   Ik heb een redelijke(50jaar)ervaring met camera verkoop .Deze camera nooit tegen gekomen .De geschatte waarde €900

     /   Beantwoorden  / 
 3. jan van ham

  Ik heb een King Regula Super Automatic met een Quinon 50mm f/1.9 lens !!!
  kan ie wat waaed zijn ?

    /   Beantwoorden  / 
  1. Carel L.Nederlof

   De Regula kleinbeeld camera,s zijn er in tientallen uitvoeringen.Erg populair zijn ze niet bij de collector.€40 zou goed betaald zijn,maar redelijk is €20.

     /   Beantwoorden  / 
 4. E.Binnema

  Ik heb een (film?)camera van WH Brandsma. Wie kan mij er iets over vertellen en ongeveer de waarde? Ik kan later evt foto sturen

    /   Beantwoorden  / 
  1. Carel L.Nederlof

   Ik neem aan dat Brandsma de leverancier is.Dus zal u iets moeten doen aan het gebrek aan informatie.Een filmcamera wordt haast niet verzameld.Mocht u een filmcamera van ca.1890 bezitten dan wordt het interessant.

     /   Beantwoorden  / 
   1. E.Binnema

    Meneer W A Brandsma was de maker van deze camera.
    En meneer W A Brandsma was een bekende in de fotografiewereld in die tijd.
    Hij heeft verschillende octrooien op zijn naam staan .
    Het gaat over een vouw camera begin 1900

    Vr gr E Binnema

      /   Beantwoorden  / 
 5. Janine

  Ik heb een camera van mijn grootvader op zolder liggen die sterk lijkt op de Kodak No. 2A Folding Autographic Brownie. Ik zou een foto kunnen sturen. Weet iemand de waarde ongeveer?

    /   Beantwoorden  / 
 6. Raymond Harper

  Het model zegt me niet direct iets – ik ken wel een F2 en een F3A -, maar ik ben geen echte expert. Er waren allerlei variaties, maar het gaat in alle gevallen om camera’s van ongeveer 100 jaar oud. Kodak verkocht er echter zo veel van dat ze niet echt zeldzaam zijn, en dus ook niet erg kostbaar.
  Ik begrijp echter dat het niet om een ‘echt’ Kodak Autographic-model gaat, maar om een camera die daar sterk op lijkt. In dat geval kunnen merk en type van camera en objectief, plus eventueel serienummer en indien bekend bouwjaar, meer duidelijkheid geven.

    /   Beantwoorden  / 
   1. Janine

    en vond uiteindelijk ook het serienummer: 11892

      /   Beantwoorden  / 
 7. Raymond Harper

  Graag gedaan! Het blijft jammer dat ik geen echte kenner ben, maar enig googelen wees wel uit dat de Kodak Flush-Back wat ouder en ook zeldzamer is dan de 2 en 3A. Het enige merkwaardige is dat dat model B volgens diverse catalogi (waaronder http://www.emtus.ch/kodak-flush-back-no–3–model-b-.html) pas in productie ging in 1908… Voor een reguliere Flush-Back bedraagt de richtprijs voor een mooi model pakweg 100, misschien 150 euro, maar als dit iets anders/zeldzamers is, zou dat wel eens meer kunnen zijn. Iemand anders een suggestie?

    /   Beantwoorden  / 
  1. Janine

   Leuk die link naar emtus.ch Het plaatje klopt precies, alleen is bij mijn camera zwart wat daar rood is (het uitschuifmateriaal). Verder klopt wel alles, ook de bausch & lomb rapid rectilinear. het jaartal op de mijne is echt 1902. En serienummer 11892.

     /   Beantwoorden  / 
 8. Raymond Harper

  Interessant! Gezien het vroege jaartal en het relatief hoge serienummer weet ik het echt niet meer. Andere lezers ideeën?

    /   Beantwoorden  / 
 9. Theo

  Inzichtelijk artikel. Ik heb ca. 90 camera’s en/of lenzen, waaronder een aantal historische exemplaren. Naar jullie advies; waar te starten voor waardebepaling / inschatting? met als doel een deel te koop aanbieden?

  Dank,

    /   Beantwoorden  / 
 10. Raymond Harper

  Lastig met zo veel camera’s… Vroeger was McKeown’s gids een leidraad, maar een nieuwe editie is al een eeuwigheid in de maak (zie http://www.mckcamera.com). Ik zou eerst de meest bijzondere en/of oudste exemplaren googelen. Laten veilen kan altijd, bijvoorbeeld via https://veiling.catawiki.nl. Als het om echt bijzonder spul gaat, moet er misschien een taxateur aan te pas komen, maar dat kost weer extra geld.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Theo

   Veel dank Raymond, dit helpt me zeker een stap verder.

     /   Beantwoorden  / 
 11. Verwaest Paul

  Ik wil een oude Rolleiflex camera verkopen, model 2.8 C
  Serienummer 1433459, lens Schneider-Kreuznach, Xenotar 1 : 2,8/80
  Samen met zonnekap, enkele kleurfilters en twee lenzen voor dichtbij fotografie.
  Hoe hoog schatten jullie de waarde in?
  Dank voor je antwoord.

    /   Beantwoorden  / 
 12. San

  Ik heb een konica C35, pen-ee 544712 en een samsung af-slim.. Weet iemand hier de prijzen van ?? Alvast bedankt, gr san

    /   Beantwoorden  / 
 13. Kelly

  Ik heb een oud fototoestel filmor met hoesje is dit iets waard?
  Mvg

    /   Beantwoorden  / 
 14. Marloes

  Ik heb een grote antieke camera collectie met zeer waardevolle modellen wie weet een ingang deze te verkopen

    /   Beantwoorden  / 
 15. Bob Segers

  ik ben op zoek naar contacten of een mogelijkheid om waarde van drie oude fotocamera’s te schatten

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.