Categorie: "FOTOtip"

Je mooiste foto’s aan de muur

Je huis kan nog zo strak vormgegeven of sfeervol ingericht zijn, foto’s geven karakter aan een interieur. In de vorm van fotolijstjes op een dressoir, maar zeer zeker ook  aan de muur. De ideale manier om je inrichting een persoonlijke touch te geven en tegelijkertijd een mooie herinnering te koesteren. Of je nu een huwelijksportret kiest of een vakantiefoto uitvergroot, door deze toevoeging aan je interieur sta je bewust of onbewust telkens keer op keer weer bij dat gelukkige moment stil, bovendien kan je visite ervan mee genieten. Canvas bedrukken is één van de meest eenvoudige manier om je persoonlijke foto’s, die anders voorgoed op die harde schijf verstopt zouden blijven, weer tot leven te laten komen. Hang je hele muur vol met kleine canvasdoekjes, met op iedere canvas een detail van een foto. Hang portretten op van het hele gezin, iedereen in een ander formaat. Of wat dacht je van een prachtige drieluik, met 3 foto’s van die geweldige, verre reis? Dat kan met of zonder baklijst en ook kun je kiezen uit  een standaard 2 cm frame, het dikkere 4 cm frame of zelfs een flatscreen frame, zodat de afbeelding vrijstaand van de muur lijkt te hangen. Het enige dat je hoeft te doen, is een geschikte foto aanleveren en eventueel kiezen voor een zwart-wit/sepia effect of het laten verwijderen van rode ogen. Een kind kan vervolgens de was doen, want een canvas wordt altijd geleverd inclusief ophangsysteem. De canvas doeken van Reclameland kunnen tegen de zon en zijn eenvoudig schoon te houden met een vochtige doek. Nu alleen nog één of meerder foto’s kiezen die een aanvulling vormen op je interieur en je hebt binnen een week een volledig aangeklede wand.

Feliciteer met een foto!

FotokaartViert je bff, je high school sweetheart of je favoriete neef binnenkort zijn of haar verjaardag? Zorg voor een memorabele felicitatie. Raak dit keer niet ondergesneeuwd tussen de Whatsappberichten en Facebook messages, maar steel de show met een customized kaart.

Niets leuker dan op je verjaardag een stapel échte kaarten uit de brievenbus vissen. Bovendien wordt zowel een verjaardagskaart sturen als er één ontvangen nu nóg leuker. Hallmark biedt namelijk een keur aan fotokaarten, waarmee je jouw felicitatie extra persoonlijk maakt.

Nikon helpt aspirant-partyfotografen op weg

Gratis advies van celebrityfotograaf Jeff Kravitz

Volgens Nikon is de nieuwe Coolpix S9100 compactcamera ideaal voor partyfotografie, met zijn indrukwekkende 18x zoomobjectief, beeldstabilisatie, bewegingsdetectie en ruisarme ‘backlit’ CMOS-sensor met 12 megapixels. Als je een en ander zelf eens in de praktijk wilt uitproberen, kom je beslagen ten ijs met de tips van de Amerikaanse celebrityfotograaf Jeff Kravitz voor de beste zomerse party- en festivalfoto’s. Met zijn ruim 25 jaar ervaring in het fotograferen van celebrityparty’s en Hollywood-prijsuitreikingen weet hij als geen ander hoe je de beste plaatjes krijgt. Van de voorbereiding tot de finishing touch.

Benieuwd naar het advies van de meester? De complete lijst met tips kun je downloaden door op Top tips van Jeff Kravitz te klikken.

Tips voor telefoonfoto’s

Elke twee  jaar loopt mijn telefoonabonnement af en kan ik een nieuwe telefoon kiezen. Er zijn nog wel mobiele telefoons zonder camera, maar die bieden niet de communicatie-faciliteiten die ik wil. Kortom: ook ik heb nu permanent ‘een camera’ bij me. En als die er toch in zit, dan zal ik ‘em gebruiken ook. Een paar tips voor de telefooncamera vandaag.

Vuurwerkfoto’s: mooi en … moeilijk

Vuurwerk fotograferen vereist lange sluiterijden

Oudejaarsavond nadert al weer. Dat betekent vuurwerk en heel veel mensen proberen dat vuurwerk vast te leggen met hun digitale camera. Maar: dat valt waarachtig niet mee. Daarom is dit het moment voor een paar tips. Want een geslaagde vuurwerkfoto is een lust voor het oog – en totaal ongevaarlijk bovendien.

Zelf heb ik het eerlijk gezegd niet zo op vuurwerk. Lawaai, stank en de angst voor afzwaaiende pijlen in mijn nek weerhouden mij nogal van het genieten van kleuren en vormen.

Lijnen en zwart-wit

De digitale fotograaf heeft op locatie eigenlijk niet zoveel te maken met zwart-wit of kleur. Immers: elk digitaal kleurbeeld is thuis op de PC zó omgezet naar zwart-wit (hoe – daarover later meer). En wie in RAW fotografeert en toch op locatie zwart-wit beelden op zijn camera terug wil kijken, die kan zelfs heel gemakkelijk weer kleur brengen in zijn beelden. Let op: dit geldt níet voor jpg beelden!

Tinten in wit: belichting!

Zoveel wit, zo weinig andere tinten: daar is de lichtmeter van een camera niet op ingesteld. De camera meet reflecterend licht, geen opvallend (op het onderwerp vallend) licht. Sneeuw reflecteert heel erg en is wit: de camera zal dit ‘terug rekeken’ naar de gemiddelde waarde van 18% grijs. Het resultaat: een te donkere foto. De oplossing: de belichtingscompensatie op + 1.3 (in dit geval, want geen zon: met zon zeker + 2).

Alles helemaal? Maak keuze!

Canon 30D/70-200 f/4 IS USM L op 127 mm/ 1/125s met F/4, ISO 200

Veel mensen hebben de aanhoudende drang om hun onderwerp helemaal in beeld te brengen. Die hele boom, die hele molen, dat hele gezicht, de hele olifant. Maar fotograferen is onder andere juist zo leukomdat je keuzes kunt maken. Door maar een deel van het geheel te fotograferen.

Grijsverloopfilter: onmisbaar hulpmiddel

Grijsverloopfilter: onmisbaar!

Mijn grijsverloopfilter is een stukje plastic, dat voor de helft neutraal (maar transparant) grijs is en voor de helft volledig kleurloos transparant. De overgang in het midden is soft, dus geen harde lijn. Als er tussen boven- en ondergrond in beeld meer contrast is dan de camera aan kan, dan gebruik ik deze filter – gewoon door deze los in de hand voor de lens te houden (zonnekap moet er dan af).

Ondergaande zon accentueren

Witbalans op bewolkt!

Het is en blijft één de meest gefotografeerde onderwerpen: de ondergaande zon. Daarom hier een tip, die ondergaande zonnen (zijn er méér zonnen…?) nog mooier maken. Het is de truc van de witbalans.

Voor de hand ligt het om de witbalans in dit geval op zon te zetten. Immers, je fotografeert de zon zelden directer dan bij een ondergaande zon.

Toch stel ik voor om hier eens flink van af te wijken en de witbalans van de camera op BEWOLKT te zetten. Want: bewolkt levert meer verzadigde, levendige en kleurrijkere foto’s op. Precies wat we willen, met zo’n ‘Nederlands’ gekleurde lucht!

Recent was ik aan het IJ in Amsterdam. Ik zag het al aankomen en was op tijd buiten. Met de 70 – 200 f/4 IS USM L van Canon op de camera was het even genieten. Kranen netjes aan de kant in het beeld, wachtend op het ultieme moment… Bingo!