Vuurwerkfoto’s: mooi en … moeilijk

Vuurwerk fotograferen vereist lange sluiterijden

Oudejaarsavond nadert al weer. Dat betekent vuurwerk en heel veel mensen proberen dat vuurwerk vast te leggen met hun digitale camera. Maar: dat valt waarachtig niet mee. Daarom is dit het moment voor een paar tips. Want een geslaagde vuurwerkfoto is een lust voor het oog – en totaal ongevaarlijk bovendien.

Zelf heb ik het eerlijk gezegd niet zo op vuurwerk. Lawaai, stank en de angst voor afzwaaiende pijlen in mijn nek weerhouden mij nogal van het genieten van kleuren en vormen.

Een goede vuurwerkfoto vergt enige voorbereiding. Allereerst let je op de plek waar je je camera tijdig opstelt. Liefst doe je dit op een locatie waar je een vrij zicht hebt op het vuurwerk, liefst zonder al te veel storende elementen in de achtergrond (lantaarnpalen, auto’s, huizen). Het zal op Oudejaarsavond niet meevallen, maar een plek waar je enigszins uit de rook staat is wel aangenaam, ook al omdat de rook het zicht verslechtert.

Een statief is onontbeerlijk. Je zult met sluitertijden werken tot wel twintig seconden. Sluit een draadontspanner of afstandbediening op de camera aan om elke beweging te voorkomen. Stel je diafragma in op één of twee stops boven de grootste opening die je lens heeft. Is de grootste opening f/4, gebruik dan f/5.6.

Maak veel opnamen. Bekijk de eerste resultaten goed – ook het histogram – en stel eventueel de sluitertijd bij – korter of langer. Probeer er ook eens een paar creatief te maken zonder statief, met een meebewegende camera. En o ja, de compact-gebruikers: zet de flitser uit! Flitsen met vuurwerk is zinloos.

Een prettige oudejaarsavond alvast!

Lees ook:Tip van de week: vuurwerkfotografie
Lees ook:Tip van de week: gebruik die filmknop
Lees ook:Vermijd de uiterste f/ standen
Lees ook:Scherptediepte: helemaal niet moeilijk
Lees ook:Loire 19: de wijnkelder met 1/6 seconde

0 reacties op “Vuurwerkfoto’s: mooi en … moeilijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.