Categorie: "Fotocursussen en -workshops"

Hands-on tijdens de Nikon D850 Road Tour

Een van de meest spraakmakende nieuwe camera’s van het afgelopen jaar was toch zeker de Nikon D850. Tijdens de Nikon D850 Road Tour krijgt iedereen de kans om deze nieuwe full-frame DSLR uit te proberen. De gratis workshops gevolgd door een Touch & Try worden verzorgd door diverse trainers van de Nikon School en verschillende Nikon-ambassadeurs, onder wie Gemmy Woud-Binnendijk en Nico Alsemgeest. De D850 Road Tour loopt van 17 december tot en met 24 februari, en met maar liefst 17 workshops op verschillende locaties is er altijd wel een goede gelegenheid. Aanmelden kan hier.

Photofacts Academy bestaat drie jaar…

… en geeft drie gratis jaarlidmaatschappen weg

Na Photofacts, dat dit jaar z’n tiende verjaardag vierde, is ook Photofacts Academy jarig. Het geesteskind van Elja Trum en Piet Van den Eynde telt na drie jaar inmiddels ruim 3700 leden. Ter gelegenheid van z’n derde verjaardag geeft Photofacts Academy drie gratis jaarlidmaatschappen weg. Ook bestaande leden kunnen meedoen: dan is de eerstvolgende verlenging voor rekening van het huis. Om mee te dingen, hoef je alleen vandaag (!) een reactie op de betreffende pagina achter te laten, liefst met een suggestie hoe het voortaan nóg beter kan.

Amsterdam Vertelt, in woord én in beeld

Kunst en literatuur krijgen vaak het verwijt elitair te zijn. Om dergelijke kritiek de pas af te snijden, gaan fotografiemuseum Foam en de Openbare Bibliotheek Amsterdam – niet voor het eerst overigens – letterlijk de wijken in onder de noemer Amsterdam Vertelt. Een tweejarig project waarin buurtbewoners onder begeleiding van professionele fotografen en schrijvers samen aan de slag gaan met verhalen in woord én in beeld. Ook fotografie kan namelijk een manier zijn om een verhaal te vertellen. En zo’n project kan natuurlijk bevorderlijk zijn voor de sociale samenhang in de wijk.

Na de aftrap in de Centrale Bibliotheek doen het project en de tentoonstelling OBA & Foam: Lezen van Beeld de vestigingen in Reigersbos, Banne, Slotermeer en Buitenveldert aan. Klik op het logo voor meer informatie.

Thijs Heslenfeld helpt vluchtelingen in regio

… en heeft nog plaats voor deelnemers aan workshops op locatie

Die Thijs… Terwijl andere fotografen steen en been klagen dat er geen eerlijke boterham meer valt te verdienen, heeft Thijs Heslenfeld zojuist 25 mille gegireerd aan de UNHCR in Jordanië voor vluchtelingenopvang in de regio (de UNHCR is minder hebberig dan andere hulporganisaties en sommige staatslieden). Er zijn namelijk dik 4000 exemplaren verkocht van zijn (foto)boek Anything out of nothing, en per exemplaar ging vijf euro naar het goede doel. Met dank aan alle kopers, aan diverse bedrijven en overheidsinstanties die dit initiatief zagen als een mooi verantwoord relatiegeschenk, én aan de Triodos Foundation die het ingezamelde bedrag uit eigen zak naar boven afrondde. Je kunt het boek trouwens nog steeds bestellen, via deze link.

Omdat we vinden dat iemand die zoiets voor elkaar krijgt wat extra aandacht verdient, verklappen we alvast dat Thijs dit najaar een paar workshops op locatie organiseert voor fotografieliefhebbers die niet in de veronderstelling verkeren dat alles draait om techniek. De reisbestemmingen zijn deze keer Marrakech en, voor iets minder avontuurlijk aangelegden, de Bourgogne.

Cursus portretfotografie in Foam

Fotografiemuseum Foam heeft al een tipje van de sluier opgelicht omtrent het najaarsprogramma. Met weer een aantal spraakmakende tentoonstellingen, waaronder van hedendaagse Chinese fotografie, en een overzichtsexpositie van Francesca Woodman: de raadselachtige ‘zelfportretfotografe’ die op tweeëntwintigjarige leeftijd zelfmoord pleegde.

Maar Foam wil méér zijn dan een museum. Daarom staan ook fotografiecursussen op het programma. In oktober vindt op vier zaterdagen vanaf 10 oktober een cursus portretfotografie plaats. Onder begeleiding van een deskundige docent krijg je niet alleen inspirerende voorbeelden te zien, maar duik je ook de studio in en voer je opdrachten uit, zodat je na afloop aardig wegwijs bent in deze materie.

Deelname kost € 185,50; supporters van Foam en CJP-houders krijgen korting. Schrijf je tijdig in want het aantal plaatsen is beperkt. Meer informatie vind je hier. Klik hier voor het volledige cursus- en workshopaanbod.

Fotografieworkshop ‘Wiki Takes Dudok’

Clock tower of the City Hall in Hilversum, Netherlands. Foto: Ron Pieket / Wikimedia Commons

Komende maand gaat ‘s werelds grootste fotowedstrijd, Wiki Loves Monuments, weer van start. In de aanloop ernaartoe zet Wikimedia Nederland de architect en stedenbouwkundige Willem Dudok (1884-1974) in het zonnetje. In samenwerking met Museum Hilversum wordt aldaar op zaterdag 19 september een architectuurfotografie-workshop Wiki Takes Dudok gehouden, onder leiding van beroepsfotograaf Hans Peter Föllmi. Hilversum is namelijk rijk aan Dudok-monumenten, waarvan het Raadhuis waarschijnlijk wel het bekendste is.

Deelname is gratis, en je maakt met je foto’s kans op de prijs voor de beste Dudok-foto én een prijs in de Wiki Loves Monuments-wedstrijd. Maar je moet je wel van tevoren aanmelden en het aantal plaatsen is beperkt. Hier vind je meer informatie en kun je je aanmelden.

Foodfotografie voor culinaire fotografen in spe

Of werkelijk iedereen kan koken, zoals het in de film Ratatouille heet, is een voorwerp van discussie. Zeker is dat zelf in de keuken staan populairder is dan ooit. Op televisie struikel je over de kookprogramma’s, en zo bezien is het verwonderlijk dat foodfotografie niet méér in de belangstelling staat. Immers: die prachtige plaatjes in kookboeken en tijdschriften komen niet vanzelf tot stand.

In het in eigen beheer uitgegeven boek Foodfotografie gunt Martijn Smit je letterlijk een kijkje in de keuken. Martijn (1968) is zowel een specialist op het gebied van de haute cuisine als op dat van de culinaire fotografie, en die combinatie is natuurlijk een succesrecept. Naast werk in opdracht onder de vlag van zijn bedrijf Culishots verzorgt hij ook workshops. Zijn uiteraard rijk geïllustreerde boek Foodfotografie gaat in op alle ins en outs, zodat je al gauw ook zulke zintuigstrelende plaatjes kunt produceren. Het boek kost € 34,95 inclusief verzendkosten en is te bestellen via de Culishots-website.

Gratis online cursus ‘Fotoliegen’

Een foto liegt niet, luidt het gezegde. Maar al lang voor het Photoshop-tijdperk wisten we wel beter. Tegenwoordig is iedere modefoto bij voorbaat verdacht, en zelfs persfoto’s zijn niet boven verdenking verheven.

Studio-opname van kamperend gezin, 1967. Nationaal Archief / Spaarnestad Photo / Henk Hilterman

Om te laten zien dat iedere foto eigenlijk altijd een beetje liegt, al is het maar door de keuze van het standpunt of een bepaalde kadrering, organiseert ‘fotosoof’ Else Kramer in samenwerking met het Nationaal Archief een online cursus Fotoliegen. Vanaf 26 januari ontvang je drie weken lang wekelijks een opdracht rond dit thema. Een selectie van de cursusopdrachten zal te zien zijn tijdens de expositie Blikvangers, vanaf 20 februari in het Nationaal Archief in Den Haag. Iedereen met een camera of smartphone en een gezonde dosis nieuwsgierigheid is welkom. Meedoen is gratis, en je kunt je hier opgeven.

Cursus Photoshop op Photofacts Academy

Met gepaste trots lanceert Photofacts Academy de cursus Photoshop voor Fotografen, gepresenteerd door Adobe-goeroe Piet Van den Eynde die ook de cursussen Lightroom voor zijn rekening nam. De cursus Photoshop omvat 27 nieuwe cursusvideo’s met een kleine 7 uur aan materiaal. Onderwerpen als raw-formaat, HDR, lagen, retoucheren, plug-ins en architectuurfilters passeren de revue. Hier kun je een voorproefje bekijken om te zien of een abonnement iets voor jou is. Voor 69 euro per jaar heb je onbeperkt toegang tot het steeds grotere cursusaanbod.

Filmen met je fotocamera

Bij nieuwe camera’s – met name systeemcamera’s en spiegelreflexen – spelen de filmfuncties een steeds prominentere rol. Er zijn zelfs al consumentencamera’s te koop waarmee je in 4K kunt filmen: een viermaal zo hoge resolutie als Full HD. Veel traditionele fotografen voelen zich echter als een kat in een vreemd pakhuis, en anderen halen misschien niet het onderste uit de kan.

Zowel beginners als gevorderden kunnen hun voordeel doen met het handboek Filmen met je fotocamera, zojuist verschenen bij Focus Publishing. Auteur Patrick van Weeren is in het dagelijks leven freelance cameraman, onder andere bij autosport en Discovery Channel. Verder verzorgt hij workshops. In dit handboek komen alle aspecten van het filmen met je fotocamera aan bod, van de cameratechniek tot en met de montage. Filmen met je fotocamera kost € 34,95 en is hier te bestellen.

Door persoonlijke omstandigheden heeft de Tip van de week vertraging opgelopen – daarvoor excuus.