Categorie: "Reclamefotografie"

Photoshop? Virtual reality zul je bedoelen!

Terwijl hele volksstammen (terecht) klagen over een ongebreideld gebruik van de Photoshop-trukendoos, waarmee een vervallen krot tot een villa wordt opgekalefaterd en het doorleefde gezicht van een vijfenzeventigjarige grootmoeder tot de rimpelloze tronie van haar jongste kleindochter, is de discussie – net als bij de kredietcrisis – alweer ingehaald door de werkelijkheid. Bij IKEA komt tegenwoordig een groot deel van de illustraties in de catalogus helemaal tot stand op de computer – zonder tussenkomst van een camera.

Volgens The Wall Street Journal gaat het momenteel al om 12 procent van alle content, en dat moet komend jaar verdubbelen. Niet alleen de bekende klaptafeltjes worden in 3D uit de computer getrokken – zelfs hele keukenblokken en woonkamers zoals op bijgaande foto. Alleen de mensen op sommige sfeerfoto’s schijnen nog lastig te ‘avataren’ te zijn, maar dat kan heel snel veranderen… Fotomodellen van morgen: jullie zijn gewaarschuwd!

De motor en het meisje

Motor en meisje

Het verzoek was eenvoudig: wil je een serie foto’s van mij  maken, samen met de droommotor van mijn vriend? Nou is motorfietsen fotograferen geen probleem voor mij: ik doe haast niet anders tijdens mijn reportages voor Moto73. Mensen fotograferen lukt ook, bijvoorbeeld tijdens de trouwreportages die ik geregeld mag maken. Maar motor en meisje: dat komt niet dagelijks voor. En is daarom extra leuk.

Tips voor betere fotografie | 11/25

Vier scooters - mooi beeld.

11. Blijf kritisch naar het eigen werk kijken. Laat het anderen zien, kijk eens kritisch terug naar eerder werk. Gebruik hulpmiddelen als een lichtbak en een goede loep (voor dia’s), twee L-vormige zwarte stukken karton om een andere kadrering te maken (voor foto’s) en een snijset voor het maken van passepartouts. Kijk ook goed naar hoe de profs het doen (boeken, tijdschriften, kranten, tentoonstellingen, internet).

Digitaal gaat het nog veel gemakkelijker: internet, Flickr, duizenden fotosites. Natuur, architectuur en nog heel veel meer.

Vier scooters op een ferry: zo is er toch een compositie van gemaakt.

Fotomanipulatie… als kunst

Mooie beeldmanipulatie met Photoshop

In deze kolommen heb ik al regelmatig geschreven over fotomanipulaties. Fotofoppen, als woordgrapje naast Photoshoppen. Er zijn fotografen ‘gesneuveld’ omdat ze in een journalistieke foto hadden ‘geknoeid’. (Of een toevallig voorbijkomend neefje had even aan de laptop gezeten.)

Maar: je kunt het Photoshoppen natuurlijk ook tot kunst verheffen, buiten de journalistieke fotografie uiteraard. En daar is helemaal niets op tegen. Sterker: het kan ware kunstwerken opleveren.

Hier een paar mooie voorbeelden van geslaagde beeldmanipulaties. Wie weet geven ze je inspiratie om ook eens op die manier een eigen foto onder handen te nemen.

Nachtmerrie in beeld

Nachtmerrie in beeld en bed

In de reclame speelt fotografie vaak een belangrijke rol. Een beeld kan veelzeggend zijn, en zeker in combinatie met tekst kan een boodschap extra duidelijk worden gecommuniceerd. Beeld en tekst samen vormen vaak een onoverwinnelijk duo!

Neem deze reclame voor een matras. Hoe goed moet een bed zijn als zelfs een nachtmerrie tot rust komt. Maar: vraag een fotograaf maar eens dit in beeld te brengen. Hier is het wel heel ‘letterlijk’ opgepikt: kind en nachtmerrie liggen prinsheerlijk en vol overgave te slapen. Geweldige vondst, nietwaar?

Ook de belichting van de foto doet heel natuurlijk en rustgevend aan: mooi gedaan, zonder twijfel met een flinke dosis Photoshop. Maar daar is in deze context helemaal niets op tegen, wat mij betreft.