Tinten in wit: belichting!

Zoveel wit, zo weinig andere tinten: daar is de lichtmeter van een camera niet op ingesteld. De camera meet reflecterend licht, geen opvallend (op het onderwerp vallend) licht. Sneeuw reflecteert heel erg en is wit: de camera zal dit ‘terug rekeken’ naar de gemiddelde waarde van 18% grijs. Het resultaat: een te donkere foto. De oplossing: de belichtingscompensatie op + 1.3 (in dit geval, want geen zon: met zon zeker + 2).

De foto laat een histogram zien met maar één grote piek, rechts van het midden. Dat is belangrijk: aan de rechterkant van het histogram bevindt zich de belangrijkste informatie.

Eenmaal op het beeldscherm zit er maar weinig contrast in het beeld. Met Lightroom is dat snel opgelost: in het histogram dat LR laat zien trek ik de uitersten wat uit elkaar. Vervolgens pas ik een optie toe die nieuw isvanaf  LR 2.0: de Post-Crop (bij Vignettes). Daarmee is het mogelijk om vignettering te verwijderen of juist aan te brengen: positief of negatief.

Ik heb hier een lichte negatieve Post-Crop aangebracht, waardoor er heel voorzichtig iets grijs in de randen komt. Daardoor komt het wit in het centrum extra naar voren.

Lees ook:Foto met licht – dat er in het histogram níet is
Lees ook:Winterfoto’s maken: zorg voor LICHT!
Lees ook:Tip van de week: witter wit en zwarter zwart
Lees ook:Loire 8: sfeer vastleggen
Lees ook:Tip van de week: zwart en wit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.