Lijnen en zwart-wit

De digitale fotograaf heeft op locatie eigenlijk niet zoveel te maken met zwart-wit of kleur. Immers: elk digitaal kleurbeeld is thuis op de PC zó omgezet naar zwart-wit (hoe – daarover later meer). En wie in RAW fotografeert en toch op locatie zwart-wit beelden op zijn camera terug wil kijken, die kan zelfs heel gemakkelijk weer kleur brengen in zijn beelden. Let op: dit geldt níet voor jpg beelden!

Zwart-wit beelden lenen zich vooral goed voor onderwerpen waarbij vormen en lijnen belangrijk zijn. Voor portretten ook, waar een gezichtsuitdrukking vaak het beeldverhaal vertelt. Natuurfotografen fotograferen maar weinig met zwart-wit, omdat bij dit soort beelden de kleur juist weer onmisbaar is. Hoewel hierop best uitzonderingen zijn.

Op de foto geen lavendel in Frankrijk, maar struiken zwarte bessen in Zeeland, gewit door uitsneeuwende mist. Het hek en een enkel boomtakje zorgen voor geheel andere vormen.

Lees ook:Lagen en lijnen in zwart-wit
Lees ook:[Boek] Digitale fotografie zwart wit
Lees ook:Tip van de week: zwart-wit uit de digitale doka
Lees ook:Zwart-wit: tijdloos mooi
Lees ook:Tip van de week: zwart-wit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.