Grijsverloopfilter: onmisbaar hulpmiddel

Grijsverloopfilter: onmisbaar!

Mijn grijsverloopfilter is een stukje plastic, dat voor de helft neutraal (maar transparant) grijs is en voor de helft volledig kleurloos transparant. De overgang in het midden is soft, dus geen harde lijn. Als er tussen boven- en ondergrond in beeld meer contrast is dan de camera aan kan, dan gebruik ik deze filter – gewoon door deze los in de hand voor de lens te houden (zonnekap moet er dan af).

Met dit hulpmiddel verklein ik dus de contrastomvang. Zoals op de foto, waar de zon door de mist begint te schijnen. Zonder de grijsverloop had ik hier of een te lichte lucht of een te donkere ondergrond gekregen. Nu heb ik ‘het beste van twee werelden’. Niet duur, wel onmisbaar. Kopen, zo’n grijsverloop!

Ja, ook in de software kun je dit doen. Als je handig genoeg bent. Je kunt ook twee anders belichte foto’s over elkaar leggen en dan van beide foto’s de ‘goede delen’ bewaren. HDR, ik weet het. Maar gelijk op locatie de (technisch) best denkbare foto maken: wat is daar nou op tegen?

Lees ook:Stofje? Geen paniek!
Lees ook:Landschap in Zuid-Afrika
Lees ook:Analoog op z’n digitaal
Lees ook:Tip van de week: grijsverloopfilters
Lees ook:De beste camera’s van 2013…

Eén reactie op “Grijsverloopfilter: onmisbaar hulpmiddel

  1. Elja Trum

    Ik heb nog eregens een Cokin grijsverloopfilter in mijn tas zitten, maar eigenlijk komt ie er bijna nooit uit. Denk er gewoon niet op het juiste moment aan en dan wordt het dus toch weer achteraf in Photoshop herstellen.

    Niet zo handig dus. :)

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.