‘Flitsende’ beweging

Flitsen en een lange sluitertijd

In Trouw stond eens een foto van een Palestijnse man die een jongetje naar het ziekenhuis in Gaza draagt. Althans, dat meldt het bijschrift. (Voor hetzelfde geld doen vaders hier een wedstrijdje zoons verplaatsen: het bijschrift geeft hier extra lading aan de foto!). Maar: daar gaat het mij nu niet om.
Vaak krijg ik de vraag voorgelegd hoe dit dynamische effect in de foto wordt bereikt. Met die scherpe hoofdpersonen en die wazige achtegrond. Nee, niks Photoshoppen! Het antwoord luidt: flitsen!

Door hier met een – ik neem aan: krachtige externe – flitser te werken en een langzame sluitertijd (1/15s misschien wel) en door tijdens de opname de camera mee te trekken, zo ontstaat dit beeld. Ondanks de lange sluitertijd is er maar een fractie van een seconde tijd voor de camera om een beeld goed te belichten: de tijd van de flits namelijk. Ook in minder dramatische omstandigheden een fantastische, fotografische werkwijze voor dynamiek in je foto’s. Vooral reportagefotografen maken hier veelvuldig gebruik van.

Lees ook:Trucje met flitser
Lees ook:Tips voor betere fotografie | 16/25
Lees ook:Tip van de Week: flitsen op maat
Lees ook:Laatste digitale spiegelreflexcamera ontwikkelingen
Lees ook:Flitsend flitsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.