Vragen over fotografie? Stel ze via deze site!

De lens is belangrijker dan de camera

Regelmatig krijg ik uiteenlopende vragen over fotografie en fotografiecursussen. Stel ze gerust: ik zal naar vermogen antwoorden.

Vandaag een vraag van iemand die een fotocursus gaat volgen.

Aangezien ik binnenkort aan een fotocursus ga beginnen, zou ik graag willen weten wat ik het beste zou kunnen doen. Het lijkt mij het fijnste om de cursus te beginnen met een eigen nieuwe digitale spiegelreflexcamera, al zal ik na de cursus wel meer weten wat ik nodig heb of wat goed is aan een nieuwe digitale spiegelreflexcamera. Wanneer je natuurlijk met je eigen camera aan de slag kunt gaan, dan leer je daar natuurlijk het beste mee omgaan. Dus wat lijkt u het handigste? Op dit moment heb ik een oude spiegelreflexcamera in mijn bezit. Dit is natuurlijk geen digitale. Ik zit er aan te denken om zelf een nieuwe digitale spiegelreflexcamera te kopen, maar ik weet dus niet goed waar ik op moet letten. Nu heb ik wel een leuke aanbieding gezien en vraag ik me af of dit iets is. Een Canon type: EOS1000D +18/55 en 75/300 mm objectief. Deze camera zou dan inclusief objectief op een bedrag van 560,- euro komen. Mijn vraag is dus eigenlijk wat belangrijk is aan de koop van een nieuwe camera. Zou u mij hiermee kunnen helpen?

Het zijn een paar vragen tegelijk, eigenlijk. Allereerst: ja, je kunt de cursus beter volgen met een digitale spiegelreflex. Of een uitgebreide compact, laten we die niet vergeten. Maar: de spiegelreflex biedt de meeste mogelijkheden en uiteindelijk ook resultaten. Alleen moet je zeker weten dat zo’n camera niet teveel is om altijd mee te nemen.

Goed, een spiegelreflex. Moet dat een nieuwe zijn? Nee hoor, er zijn zoveel mensen die voortdurend het nieuwste willen hebben dat er ook een ruim aanbod aan goede gebruikte is. Een Canon 10D is jaren oud, maar ik gebruik ‘em zelf nog regelmatig. De 30D? Prima camera, maar al weer opgevolgd door 40D en 50D. Dus zijn er 30D’s gebruikt te koop waar helemaal NIETS mis mee is.

Waarom ik dit zeg? Eigenlijk omdat de camera niet zo heel erg belangrijk is. De lens: daar gaat het om. De kitlens die jij bij de EOS1000D kunt ‘krijgen’ is niet geweldig, het is voor de fabrikant de sluitpost om tot een totaalaanbod te komen. Daarom is mijn advies: koop een goede lens en ga op zoek naar een goede, gebruikte camera.
Wat een goede lens is? Dat hangt weer af van je wensen. De één fotografeert graag muggen, de andere olifanten. Beperk je in elk geval tot 3 x zoom maximaal: 17 – 40, 70 – 200, liever dan 18 – 300 mm. Investeer in lichtsterkte: een f/2.8 lens liever dan een f/4.5.

Kortom: het antwoord is nog niet zo eenvoudig. Er is wel een troost: slechte camera’s zijn er eigenlijk niet meer. Mindere lenzen wel…

Lees ook:Stofje? Geen paniek!
Lees ook:De verschillen tussen een spiegelreflex- en een systeemcamera
Lees ook:Autofocusproblemen oplossen
Lees ook:Tip van de week: walkaround lens
Lees ook:Tip van de week: extra lens

38 reacties op “Vragen over fotografie? Stel ze via deze site!

 1. Ruben

  Wellicht nog een kleine aanvulling:
  Overweeg – als je nog weinig tot geen ervaring met fotografie hebt – een uitgebreide digitale compact. Het grote voordeel is de live view en het live histogram, dit maakt het licht meten (en correct belichten) vele malen eenvoudiger dan met een spiegelreflex en heeft een sterk leereffect.

  Daarnaast zijn de camera’s over het algemeen wat goedkoper omdat je geen lens hoeft te kopen. Ook biedt het formaat meer vrijheid. Als laatste doet de kwaliteit van sommige compacts (Canon G-serie bv) nog amper onder voor een gemiddelde spiegelreflex.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Willem Laros

   Ben het hier maar ten dele mee eens. Hoewel er NIETS tegen een goede compact is, overigens. Desondanks ten dele: veel dSLR camera’s (spiegelreflex dus) hebben immers nu ook LiveView.
   De rest klopt allemaal. Ik mag ook graag met een compact op pad gaan. Als slouwen niet prettig is: bij bergwandelen bijvoorbeeld.

     /   Beantwoorden  / 
 2. Andrew

  Ik vind Liveview alles behalve belangrijk en werkt helaas bij de meeste camera’s nog teleurstellend ook. Ik zat te dubben tussen een Sony a350 en een Canon EOS 450D en het is de Canon EOS 400D geworden… Waarom? Ik vond de nieuwtjes op de camera’s niet bijsterend en het scheelde mij een behoorlijk bedrag in euro’s. Daardoor kon ik weer een betere lens kopen. Moet wel toegeven dat sommige compact camera’s (superzoom) nauwelijks onderdoen aan een spiegelreflex. Maar ik heb 1 spiegelreflex en 1 compact camera voor de snelle foto’s. Aan de compact camera stel ik dan ook hele andere eisen dan aan mijn spiegelreflex. En ik vind het kopen van een tussenmodel (persoonlijk) zonde omdat je uiteindelijk toch overgaat op een spiegelreflex. Koop dan een goedkope (misschien 2de handse) spiegelreflex ipv een tussen model compact camera die naar een jaar niet meer aan je eisen voldoet.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Willem Laros

  Liveview: het is ‘hot’, maar ik heb het nog niemand erg zien gebruiken op een spiegelreflex. Andrew, jij kiest voor de lens boven een camera vol nieuwtjes en ik ben het helemaal met je eens. En inderdaad: een goede compact kan veel, levert goede beelden, maar je bent soms wat beperkt in het gebruik. Een lange telelens, een mooie groothoek, externe flitser, geen vertraging… Maar: wel grote tas, zwaar, nadrukkelijk als fotograaf herkenbaar.. Ik gebruik soms compact, soms SLR. Net wat handig of noodzakelijk is. Maar een goede lens: dat wil je altijd!

    /   Beantwoorden  / 
 4. Ruben

  Voor een beginner is liveview (op een compact) van groot belang; het leereffect – lichtmeten op verschillende punten – maakt het fotograferen een stuk makkelijker.
  Natuurlijk, een dure compact kost evenveel als een goedkope spiegelreflex, en die laatste zal betere foto’s maken, maar dat is alleen het geval als je al ‘iets’ van fotografie weet. Ik denk niet dat veel mensen zin hebben in zoveel trial-and-error voor ze doorhebben hoe lichtmeten werkt.
  Als je rondkijkt en ziet hoeveel dure camera’s nog op de automaat staan, dan vind ik dat wel zonde. Wellicht ben ik bevooroordeeld omdat ik zelf heb leren fotograferen met een digitale compact.

    /   Beantwoorden  / 
 5. Sophie

  Ik ben van plan een potretlens te kopen. Ik heb zelf een canon 20D. Ik zit te twijfelen tussen een canon 50mm f1.4 en een canon 85mm f1.8. Kan iemand mij verder helpen?

    /   Beantwoorden  / 
  1. cube

   Hallo,

   Even betreft een portretlens (Sophie 24-01-2009).
   Ik heb dus een 85mm f/1,4 (dus zeer lichtsterk)gekocht als portretlens. Ziet er goed uit, maar ik had dus beter een 50mm f/1,4 kunnen kopen , begrijp ik?
   Het merk is Samyang, klinkt goedkoop en gammel, maar kreeg goede reviews en kost minder dan de helft van wat het originele merk zou kosten.

     /   Beantwoorden  / 
 6. Willem Laros

  Sophie,
  Geen twijfel mogelijk: de 50 mm f/1.4. Toplensje, precies de goede portretlens (want 77 mm op jouw 20D), lichtsterk voor mooie scherptediepte en: alleszins betaalbaar! Nog goedkoper: de f/1.8. Eigenlijk ook niets op aan te merken!
  Succes met je beslissing… en vergelijk prijzen, want ook daar valt ‘winst’te behalen.

    /   Beantwoorden  / 
 7. Jan Verschuur

  IK HEB EEN VRAAG
  Ik wil een nieuwe digitale camera kopen ,en de keuze zal [denk ik ] een Sony DSC-W300 worden???
  Wat denken jullie daar van.
  13,6 megapixels,optiche zoom 3 x,ISO waarde-6400,Carl Zeiss Vario Tessar lens,vijf beelden per seconde,HDTV weergave
  WAT DENKEN JULLIE–DOEN OF IS ER IETS BETERS
  Kosten van het toestel v.a. €220.-
  Groetjes Jan

    /   Beantwoorden  / 
 8. Willem Laros

  Ja,

  Gisteren was ik op de laptop al bezig met een antwoord, maar toen kwam mijn leverancier de gerepareerde PC afleveren. Sorry voor de vertraging.
  Het antwoord is niet eenvoudig, want het hangt zo sterk af van wat je wilt (gaan) fotograferen. Technisch gezien is er niets op deze camera aan te merken, maar voor sommige onderwerpen is-tie meer geschikt dan voor andere. Sport, snelle onderwerpen, natuur en landschap: dat is meer het terrein voor de spiegelreflex. Veel huis-tuin-keuken opnamen (niks mis mee!) gaan prima hiermee. Schiet je graag in RAW? Hoe gevorderd ben je? Kortom: een camera is ook maatwerk.
  Maar op deze Sony is verder niets aan te merken. Heb je ook op de website DPREVIEW.com gekeken?

  Als je nog meer vragen hebt – of een reactie op dit – schroom niet!

  Willem Laros

    /   Beantwoorden  / 
 9. A.W. Tellier-Laan

  Hallo, ik ben vrijwilliger bij Het Zwanenwater en tel vlinders en libellen en voor het Sovon vogels. Ik zoek dus een lens die zowel een goede zoom heeft als een macro-functie. De kwaliteit moet zo zijn dat ik op de computer de foto zeer dichtbij kan halen en scherp kan bekijken voor determinatie. Ik dacht dat misschien de Canon Eos 500D 18-55 een idee was, maar ik wil geen miskoop doen, daar is het te kostbaar voor. Als u mij kunt adviseren,
  alvast bedankt voor uw reactie.

  Alma Laan

    /   Beantwoorden  / 
 10. Willem Laros

  De camera 500D: niets op aan te merken. Maar de goedkopere 1000D is voor dit doel eveneens geschikt – blijft er meer geld over voor het objectief.
  En zoom (dus tele) en macro. Best moeilijke combinatie. Tamron heeft een 70-200 f/2.8 Di LD iF Macro, voor EUR 589 te koop. Dat is wel een op maat gesneden keuze. Ietsje duurder maar de Sigma 70-200 f/2.8 II EX DG APO Macro HSM. Drie jaar garantie. EUR 619. Beide objectieven zijn hun aanschaf voor dit doel waard!

    /   Beantwoorden  / 
 11. natascha

  Ik vroeg me af of digitale foto’s die ontwikkeld worden bij een fotozaak verkleuren in een fotolijst? We hebben dit namelijk een aantal jaar geleden laten doen en het lijkt er op dat dit zo is.

    /   Beantwoorden  / 
  1. johan

   hallo natascha
   na een aantal jaren kunnen de kleuren rood woden of velbleken
   als dit in een fotozaak gebeurt is terug gaan naar de fotozaak die kunnen ook goeie kwaliteit leveren
   en anders de foto”s opnieuw laten afdrukken

     /   Beantwoorden  / 
 12. Steven

  ik citeer: “De lens is belangrijker dan de camera”
  => Dit is volgens mij zelfs in dezelfde mate als de grootte van de lens tov die van de camera in de foto hierboven ;-)

    /   Beantwoorden  / 
 13. Susan

  Hoi,

  Wat fijn dat ik hier een vraag kan stellen!
  Mijn vraag gaat over het afdrukken van posterformaat.
  Mijn huidige camera, objectieven, flitser is daar niet geschikt voor of ik doe iets fout.

  Nikkon D50
  18×55
  70×300
  flits: Metz 36AF-4N

  Wat zou jij adviseren om anders te doen?
  Instelling? andere flister? lens? RAW???
  Enorm bedankt alvast

  groetjes susan

    /   Beantwoorden  / 
 14. Raymond Harper

  Beste Susan,
  Het hangt er maar net van af hoe hoog je de lat legt, en wat je precies onder ‘posterformaat’ verstaat. De camerabody is de voornaamste beperkende factor. A4-formaat kan met een camera als de Nikon D50 prima. Voor A3 of groter zijn zes megapixels wat krap, zeker als je nog een stukje van het beeld afsnijdt. Raw of jpeg maakt in dit verband weinig uit. Stel wel altijd het grootste formaat en de hoogste kwaliteit in als je vergrotingen wilt (laten) maken.
  Succes! Raymond

    /   Beantwoorden  / 
 15. Willem Laros

  Software kan pixels bijrekenen. Photoshop doet dat heel mooi. Er zijn twee methoden: telkens +10% of in één keer verdubbelen. Werkt uitstekend!

  Willem Laros

    /   Beantwoorden  / 
 16. aishat

  hallo ik heb een vraagje, ik zoek een goedkope maar toch een camera met goede kwaliteit en omdat ik pas interesse heb gekregen in fotografie weet ik ook niet of vb een flits echt nodig is voor mooie foto’s kan iemand mij helpen?

    /   Beantwoorden  / 
 17. Raymond Harper

  Beste Aishat,
  Ik denk dat we je beter kunnen adviseren als je iets specifieker kunt zijn over wat je wilt fotograferen en je budget. Op die flitser hoeft het niet te hangen: bijna elke camera heeft tegenwoordig een ingebouwde flitser (al is die eerlijk gezegd vooral handig voor ‘noodgevallen’).
  Als je echt goede beeldkwaliteit wilt, ontkom je bijna niet aan een spiegelreflex of een systeemcamera. Dan moet je wel denken aan een uitgave van minimaal 400, 500 euro, al kun je een stuk goedkoper uit zijn met een uitlopend model of een occasion. Als je bereid bent om wat beeldkwaliteit in te leveren voor meer zoombereik en een lagere prijs, zou je ook een zogenaamde ‘bridgecamera’ (met een niet verwisselbaar zoomobjectief en een elektronische zoeker) kunnen overwegen. Je hebt al een behoorlijk toestel voor 150 tot 200 euro: ideaal om mee te experimenteren.

    /   Beantwoorden  / 
 18. tea

  Soortgelijk als eerder bericht. maar wat voor (portret)lens raden jullie aan voor een Nikon D50 >> 50mm f/1.4 of een 85mm?

  Hoe werkt dat eigenlijk, die convergentie van een 50mm die voor bepaalde camera’s een 85mm wordt?

  Bedankt eenieder die antwoord kan /wil geven!

  Groetjes

    /   Beantwoorden  / 
 19. Anoniem

  Kun je ook je propedeuse halen in de fotografie? En zo ja hoe?

    /   Beantwoorden  / 
 20. Joeri

  Hallo ik heb een vraag:
  Een vriend van mij had een compachte onderwater camera gekocht.
  Daar is vervolgens zand in gekomen en heeft het iets langer dan de 2 weken vakantie uit gehouden.
  Is het nouw zo dat een compachte onderwater camera sneller kapot gaat dan een gewone compachte camera?
  En hoe kan dat:de compachte camera is water dicht maar er is toch zand in gekomen en vervolgens kapot gegaan,terwijl zand veel grover dan water is dus zo naar mijn mening zand niet in de camera mogen komen aangezien de camera water dicht is.

  zou iemand mij kunnen helpen?
  Groetjes Joeri.

    /   Beantwoorden  / 
 21. Raymond Harper

  Da’s een lastige… Allereerst is geen enkele onderwatercamera of gooi-en-smijtcamera onkwetsbaar. Ook al moet-ie meer kunnen hebben dan een gewoon toestel, hij kan altijd kapot.

  Eerste praktische vraag is: hoe oud was die camera toen dit gebeurde? Als je vriend ‘m pas had gekocht, valt dit waarschijnlijk nog onder de (omruil-) garantie. Check wel de kleine lettertjes!

  Met oudere camera’s is het vaak zo dat de water- en stofdichte pakkingen en ringetjes op den duur slijten, en dan vervangen moeten worden. Desondanks zou een onderwatercamera zeker niet bang mogen zijn voor een beetje zand. Veel succes – en als lezers nog tips hebben voor Joeri, graag!

    /   Beantwoorden  / 
 22. Joeri

  Ik heb een vraag:
  Ik zoek een compachte camera voor de vakantie.
  Ik zad zelf aan de nikon 1 j1 met de 10 mm pancake lens te denken.
  Maar die heeft geen flits knop en daar kan ik niet mee in het water fotograveren of filmen.

  Mij vraag is welke camera is compacht kan onderwater en komt kwa kwaliteit in de buurt van de nikon 1 j1 (het liefts ook met foto Slimme fotoselectie en Razendsnelle continu-opnamen)?

  Gr Joeri.

    /   Beantwoorden  / 
 23. Raymond Harper

  Beste Joeri,

  Als het zo compact mogelijk moet zijn en niet al te gek duur, kun je het beste een waterdichte compactcamera kopen. Elk merk heeft er wel één of meer in het assortiment. Met de duurdere uitvoeringen kun je tot zo’n tien meter diep.

  Systeemcamera’s zoals de Nikon 1 hebben een grotere sensor, dus een betere beeldkwaliteit, en verwisselbare lenzen. Maar die zijn hooguit spatwaterbestendig. Als je ze wel onder water wilt gebruiken, zit je vast aan een speciaal onderwaterhuis. Die zijn niet voor elke camera leverbaar, en kosten al gauw vele honderden euro’s.

    /   Beantwoorden  / 
 24. Joeri

  Ik heb een vraag:
  Ik twijwel tussen 2 cammera,s
  nikon j1 met 10 mm pancakelens en de nikon coolpix p300.
  welke maakt overdag en snachts of in een discotheek de beste foto,s?(en kijk even niet naar het prijs verschil maar puur naar kwaliteit)

  welke van de 2 raden jullie me aan? (en kijk naar gebruiksgemak foto kwaliteit video kwaliteit) maar kijk even niet naar het prijsverschil maar naar kwaliteit.

  Gr Joeri.

    /   Beantwoorden  / 
 25. Raymond Harper

  Als het puur om de beeldkwaliteit gaat, met name bij weinig licht, levert een grotere sensor betere prestaties. De sensor in de Nikon J1 is groter dan die in een compactcamera zoals de P300.

    /   Beantwoorden  / 
 26. Joeri

  Hallo,
  Ik heb een vraag: ik heb de camera nikon coolpix p300 op het oog.Die heeft een maximaal diafragma bij groothoeklens van 1.8

  is 1.8 nouw groot genoeg of goed genoeg voor een groothoeklens?

  Gr Joeri.

    /   Beantwoorden  / 
 27. Raymond Harper

  Voor een groothoekobjectief in een compactcamera is F 1,8 een heel mooi grootste diafragma. Aan de andere kant bedraagt het grootste diafragma in de telestand slechts F 4,9. Dat scheelt plusminus drie stops, wat in de praktijk het verschil betekent tussen 1/125 seconde en 1/15 seconde.

    /   Beantwoorden  / 
 28. Diana

  Hai,
  Ik heb een nikon d80 en heb het idee dat mijn foto`s niet helemaal de juiste kleuren hebben.(het lijkt of er een rose laag op ligt) Met een foto programma kan ik dat wel verhelpen, maar zou graag willen weten of ik het ook kan voorkomen met mijn camera zelf ( hellup, wat doe ik verkeerd?)
  Groetjes, Diana

    /   Beantwoorden  / 
 29. Raymond Harper

  Het probleem zou ook bij je beeldscherm kunnen liggen. Die kans is vooral groot indien je prints (of je foto’s op iemand anders z’n beeldscherm) er wél normaal uitzien.
  Zo niet, dan zal het waarschijnlijk aan de kleurinstellingen in de camera liggen – met name de witbalans. Check even of die niet op een verkeerde preset staat, en of de kleurweergave niet is aangepast binnen die preset (bij sommige camera’s kan dat namelijk ook). Verder hebben veel Nikon-camera’s drie aparte kleurruimtes (http://fotografie.blog.nl/tip-van-de-week/2010/08/19/tip-van-de-week-kleurruimte) – AdobeRGB en twee verschillende sRGB-instellingen. Eén van die twee geeft nogal rode huidtinten, dus het kan de moeite waard zijn om de andere instellingen uit te proberen.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Diana

   Dank je wel voor de snelle reactie!!

     /   Beantwoorden  / 
 30. Raymond Harper

  Geen dank: ik hoop dat het helpt! Zo niet, geef dan vooral een seintje, dan proberen we wat anders.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Diana

   Hai,
   Heb even weer gespeeld met mijn camera en het lag inderdaad aan de witbalans (had het niet goed ingesteld), ik had wel zelf een pre ingesteld, maar niet juist. Bedankt!!
   Groetjes, Diana

     /   Beantwoorden  / 
 31. Joeri

  Hallo,
  Dit weekend lied iemand mij een compact camera zien van het merk olympus.
  Dit merk blijkt een grote groot hoeklens te hebben.
  Kan iemand mij misschien wat meer over dit merk vertellen (of het een goed of slecht merk is enz.)

  Of weet iemand een bepaald type of model van een compact camera van dit merk die heel goed is?
  Het gaat mij vooral om kwaliteit.

  Gr Joeri.

    /   Beantwoorden  / 
 32. Mark

  Ik had een vraagje als ik een foto maak met flits in het donker van mezelf zie ik mondhoek rimpel zo erg die langs me neus loopt hoe komt dat want als ik in de spiegel kijk zie ik het niet of overdag als ik een foto maak

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.