D3400: een verrassende opvolger in de instaplijn

1569_D3400_frontDe D3000-serie van Nikon gaat terug tot de zomer van 2009 en heeft dus al een ruime geschiedenis achter zich. Als we terug in de tijd gaan, zien we een camera met een CCD-sensor, 10 megapixel foto’s, ISO 1600 en minder dan een opname per seconde. Zet daar de D3400 tegenover en we hebben het over een spiegelreflexcamera met een CMOS-sensor, 24 megapixel foto’s, ISO 25.600 en vijf opnames per seconde.

Toch is de D3400 een trendbreuk in een succesvolle reeks. Tot en met de D3300 kreeg de opvolger steeds een upgrade ten opzichte van de voorganger en werden nieuwe features toegevoegd. Ook de D3400 is zeker een verbetering te noemen ten opzichte van zijn voorganger, maar wel op een andere manier.

Nikon richtte zich met de D3000-serie al op de amateurfotograaf en zet dit met de nieuwe telg verder door. Dé kenmerken van de Nikon D3400 zijn de instapprijs, gebruiksgemak en goede prestaties. De stofverwijderfunctie en de microfooninput verdwenen en de flitser kreeg minder vermogen, maar hier staat tegenover dat er nu 1200 foto’s op één acculading zijn te maken.

Zo krijgt de beginner een echte Nikon spiegelreflexcamera met alle voordelen van dien zoals verwisselbare lenzen en prachtige 24 megapixel foto’s zonder dat dit ten koste gaat van de prijs of het gebruiksgemak.

Wat zeker nog genoemd moet worden is de bluetooth-functie Snapbridge die Nikon met de D3400 voor het eerst in een DSLR plaatst. Snapbridge geeft de mogelijkheid om een continue verbinding met een smart device te onderhouden en bestanden daardoor direct te kunnen delen. Hiermee wordt nog eens extra benadrukt op welke markt de focus ligt. Foto’s maken en delen met de snelheid van een smartphone, maar dan in spiegelreflexkwaliteit: het kan met de Nikon D3400.