Pentax KP: een nadere kennismaking

Pentax hield vandaag een bijeenkomst om de nieuwe KP spiegelreflex nader te introduceren. Na de bloeitijd in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw heeft het merk, dat begin jaren vijftig z’n eerste kleinbeeldreflex lanceerde, moeilijke tijden gekend. Maar na de overname door Ricoh ziet men de toekomst weer vol vertrouwen tegemoet. Enerzijds door de trouwe klantengroep van spiegelreflexfotografen te blijven bedienen (de DSLR heeft veel minder te lijden onder de opmars van de smartphone dan de compactcamera), en anderzijds door te investeren in nieuwe technieken, zoals 360 graden fotografie en video.

Europees marketingtopman Thijs Ekelschot legde uit dat Pentax met de full-frame K-1 “een fantastische camera” in huis heeft, “die alles in z’n prijsklasse én daarboven overtreft”. Of de KP dat huzarenstukje gaat herhalen, is naar mijn persoonlijke mening nog een open vraag. In het assortiment is de KP boven het voormalige APS-C-topmodel de K-3 II gepositioneerd. Het nieuwe model heeft weliswaar wifi aan boord en naar verluidt fantastische hoge-ISO-prestaties, maar moet het doen met één kaartsleuf, een AF-systeem dat ondanks alle verbeteringen op papier nog steeds wat primitief aandoet, en een accu met een allesbehalve professionele capaciteit. Dan lijkt 1300 euro toch wel een hoop geld, want zowel bij Pentax als bij de concurrentie haal je voor veel minder geld een spatwaterdichte spiegelreflexbody in huis. Dat je voor die prijs drie verschillende handgrepen (van klein naar groot – om de handligging helemaal aan je eigen behoefte aan te kunnen passen) krijgt meegeleverd, is een schrale troost. Natuur- en reisfotograaf Mike Muizebelt liet met een indrukwekkende serie foto’s zien dat je het relatief kleine Pentax in elk geval niet links hoeft te laten liggen vanwege de mogelijkheden of de beeldkwaliteit.

Lees ook:Nieuwe Pentax krijgt vriendelijker prijskaartje
Lees ook:Oude wijn in nieuwe zakken?
Lees ook:Nikon D7500: D500 krijgt kleiner broertje
Lees ook:Pentax gps-unit ook voor sterrenkijkers
Lees ook:Fotograferen voor een bescheiden budget – 9

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.