Na achteraf scherpstellen ook achteraf zoomen


Kun je straks behalve achteraf het gewenste scherpstelpunt ook het gewenste perspectief en de gewenste compositie kiezen? Als het aan onderzoekers van de Universiteit van Californië en NVIDIA ligt wel. Ze hebben een techniek ontwikkeld, Computational Zoom genaamd, waarmee het mogelijk is achteraf opnames met een verschillend perspectief samen te voegen voor een optimaal resultaat. Tot nu toe was het immers kiezen uit twee kwaden als je een persoon tegen de achtergrond van een (stads)landschap wilde fotograferen: óf je gebruikte een groothoeklens voor veel achtergrond in beeld en nam de perspectivische vertekening voor lief, óf je koos een langere brandpuntsafstand om de persoon op de voorgrond natuurgetrouw weer te geven, met als consequentie veel minder achtergrond in beeld.

Net als bij een techniek als Panasonic’s Post Focus is hiervoor een serie foto’s – ditmaal vanaf verschillende opnameafstanden – nodig, die achteraf op maat kunnen worden samengevoegd. Zo kun je zelfs beelden samenstellen die langs de normale weg niet eens mogelijk zouden zijn. Of je daar als fotograaf blij mee moet zijn, is een tweede. Het filmpje geeft meer tekst en uitleg, al vormt het Engels met accent wellicht een hindernis en was de achtergrondmuziek wat mij betreft niet nodig geweest.

Lees ook:Achteraf scherpstellen met Post Focus
Lees ook:Fotografische misverstanden – 3
Lees ook:Tip van de week: achter de tralies
Lees ook:Fotograferen zonder camera…
Lees ook:Tip van de week: kleur en zwart-wit in één foto

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.