Jacob Riis – The Other Half

Bandits’ Roost´, 1887-1888. © Jacob Riis / Museum of the City of New York

Onder de titel The Other Half – The Activist Photography of Jacob Riis presenteert fotografiemuseum Foam binnenkort een selectie uit het werk van deze pionier van de documentaire en sociale fotografie. Jacob Riis (1849-1914) was een Deense immigrant die op z’n eenentwintigste berooid in New York arriveerde. Omdat hij de schrijnende armoede die naast de grote rijkdom bestond in New York met eigen ogen kende, zette hij het nog jonge medium fotografie in om de leefomstandigheden in de slums te helpen verbeteren en hervormingen af te dwingen. Vaak dienden de foto’s ter illustratie van artikelen, boeken en lezingen, het laatste met behulp van een toverlantaarn.

Pas veel later kwamen de foto’s als zodanig in de belangstelling te staan. De tentoonstelling in Foam loopt van 16 februari tot half april. Het is de eerste maal dat Riis’ werk in Nederland wordt geëxposeerd. Het museum aan de Keizersgracht is dagelijks geopend van 10 tot 6, en op donderdag en vrijdag van 10 tot 9.

Lees ook:Flickr Op in Foam
Lees ook:Vivian Maier grote trekpleister Foam
Lees ook:Foam en Fotomuseum Den Haag populair
Lees ook:Winnaar Foam Paul Huf Award exposeert
Lees ook:Foam Verzamelcursus 2009

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.