Steelprint maakt leus ‘Haarscherp op metaal’ waar

Iedereen kent inmiddels de alomtegenwoordige prints op canvas. Een paar geleden kwam Timberprint met iets nieuws: foto’s op hout. Dat werd een groot succes, onder meer bekroond met de Thuiswinkel Award voor beste startende webwinkel. Onlangs kreeg Timberprint er een nieuw broertje bij: Steelprint, gespecialiseerd in afdrukken op aluminium en zink.

Afdrukken op canvas en hout moeten het meer hebben van hun uitstraling dan van hun technische kwaliteiten. Door de onregelmatige structuur van het materiaal kunnen de kleurweergave en de scherpte nooit tippen aan die van een print op glanzend fotopapier. De slogan van Steelprint is ‘Haarscherp op metaal’. We kregen het aanbod om een keer op hun kosten de proef op de som te nemen. Het werd uiteindelijk een hoogglanzende foto op HD Metal (aluminium). Er is ook een Canvas-uitvoering, waarbij het beeld doorloopt over de dikke rand. Je kunt ook kiezen voor matte varianten die niet spiegelen, of voor zink, dat een satijnglans heeft en wordt aanbevolen voor zwart-wit. Hier vind je een overzicht. Alle uitvoeringen worden geleverd inclusief ophangsysteem, en de aluminiumplaten zijn krasvast, waterbestendig, bestand tegen uv-licht en geschikt voor buitengebruik (in tegenstelling tot het meer gangbare dibond, waarbij een reguliere afdruk op aluminium is geplakt). Acht kleuren inkt moeten garant staan voor zowel natuurgetrouwe als krachtige kleuren. Mocht dit allemaal nogal milieuonvriendelijk klinken: de prints zijn volledig recyclebaar, mede dankzij het gebruik van ecologische inkt.

De print wordt verschrikkelijk goed verpakt thuisbezorgd.

Dat het niet om een afdrukje bij de supermarkt gaat, blijkt niet alleen uit de prijslijst (daarover later meer), maar ook uit het bestelproces. Je kunt het formaat in stappen van 10 centimeter bepalen, van briefkaartformaat tot een paar vierkante meter. Aanlevering bij voorkeur in AdobeRGB voor het grootste kleurbereik, en desgewenst in tiff-formaat voor de hoogste kwaliteit. Een kwaliteitsindicator houdt in de gaten of de resolutie van het beeld hoog genoeg is voor het gekozen formaat. Je krijgt ook advies over het te verwachten beeldverlies bij het snijden en op de eventuele bedrukte randen, zodat je daar bij de aanlevering rekening mee kunt houden.

Het resultaat, hier met de zelfklevende beschermfolie half afgepeld, mag er wezen!

De eerste indruk nadat de foto een klein weekje later bezorgd werd, was meteen goed. De print bleek verpakt in een stevige kartonnen doos met de opdruk ‘voorzichtig: breekbaar’. De inhoud werd beschermd door dichtgetapet noppenfolie en extra ‘stootblokjes’ voor de hoeken, plus nog eens beschermfolie over de foto zelf. Ook die viel allesbehalve tegen. De kleuren stemmen goed overeen met die op mijn (min of meer) gekalibreerde beeldscherm, en met ‘haarscherp’ is geen woord te veel gezegd! Het heeft door de extra ‘vertaalslag’ weinig zin om een macro-opname van een uitsnede ter illustratie te maken, maar je ziet letterlijk alle haren scherp afgetekend, zonder dat (zoals bij canvas) de structuur van het afdrukmateriaal roet in het eten gooit. Ook het contrast is dik in orde. De schaduwen lopen net iets sneller dicht dan op het scherm, maar dat is eigen aan het verschil tussen een schermbeeld en een print. De glanzende uitvoering spiegelt behoorlijk, maar niet meer dan glas, en je hebt minder gauw vingerafdrukken. Bovendien veeg je die zo weer weg. Als we een cijfer moeten geven: een 9+.

Afhankelijk van de lichtval kan het beeld spiegelen. Als dat een bezwaar is, kun je ook kiezen voor de matte variant.

Eigenlijk het enige kritiekpuntje dat we kunnen bedenken, is de pittige prijs. De door mij geteste 30/40 HD Metal kost 70 euro, al is dat all-in – dus inclusief ophangsysteem en verzendkosten. Voor een 40/60 tel je 100 euro neer, voor een 50/70 115 euro. De Canvas-variant is iets duurder, de Zink Canvas-print wat goedkoper, maar het blijft van een andere orde dan een vergroting uit het lab van de drogist. Het is dus echt iets voor je topfoto’s, maar dan haal je ook topkwaliteit in huis voor vele jaren kijkplezier. En je hoeft natuurlijk geen aparte lijsten meer aan te schaffen, want zo’n lijst kost óók geld.

Lees ook:Fotowedstrijd: win je mooiste natuurfoto op hout!
Lees ook:5 redenen waarom een foto op canvas zo gaaf is
Lees ook:Poll: wie print er nu nog..?
Lees ook:Jouw foto op canvas? 10% provisie!
Lees ook:Ander nieuws van de week

2 reacties op “Steelprint maakt leus ‘Haarscherp op metaal’ waar

  1. Nicolas

    Voor het printen van op metaal moet het metaal ook gesneden worden. Doet Steelprint dat ook zelf of zijn daar extra kosten aan verbonden? Welke snijtechniek gebruiken ze, autogeen snijden?

      /   Beantwoorden  / 
  2. Raymond Harper

    Ik heb zelf eerlijk gezegd geen idee hoe ze het precies doen, maar de prints worden zonder meerkosten keurig op maat gesneden geleverd.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.