In Egypte / Reizigers en fotografen, 1850-1900

Bonfils, Sfinx en piramides van Gizeh, ca. 1870 – ca. 1898. Collectie Rijksmuseum, RP-F-F00992-A

Al lang voordat Egypte een populaire vakantiebestemming werd – waar afgelopen jaren weer de klad in kwam door politieke instabiliteit en terrorisme -, oefende het land een grote fascinatie uit op de westerse wereld. Niet in de laatste plaats vanwege zijn oeroude beschaving: toen de grote piramides werden gebouwd, leefden wij letterlijk en figuurlijk nog in het Stenen Tijdperk. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Egypte al kort na de uitvinding van de min of meer draagbare camera fotograferende ontdekkingsreizigers in alle soorten en maten aantrok.

Dit voorjaar wijdt Huis Marseille in Amsterdam een grote expositie aan de negentiende-eeuwse fotografen van Egypte. Een tijd waarin zowel de fotografie als de archeologie nog in de kinderschoenen stond, en bijvoorbeeld het graf van Toetanchamon nog niet eens was ontdekt. De tentoonstelling, die een gevarieerd beeld geeft van het toenmalige Egyptische heden en verleden, is geheel samengesteld uit Nederlandse collecties, en Nederlandse fotografen – wier namen grotendeels zijn vergeten – spelen dan ook een centrale rol. Behalve foto’s zijn ook albums en geïllustreerde boeken te zien. In Egypte / Reizigers en fotografen is van 11 maart tot en met 4 juni te bezichtigen in het museum aan de Keizersgracht, dat dagelijks behalve op maandag geopend is van 11 tot 6.

Lees ook:Nederland schreeuwt, fotografen schreeuwen mee
Lees ook:Nederlandse portretfotografie in Zwolle
Lees ook:Natuur in beeld
Lees ook:Tweede Wereldoorlog in beeld in Kamp Vught
Lees ook:World Press Photo-expositie naar fotostad Naarden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.