Luminar 2018: een eerste kennismaking – 2

De praktijk

Het hart van Luminar 2018 zijn als vanouds de Presets. Hierbij valt op dat er niet alleen nieuwe Presets zijn bij gekomen (zoals Tonal Compressor onder Basic), maar dat er ook hier en daar is gewied. ‘Custom Presets’, al dan niet van eigen makelij, uit het oorspronkelijke Luminar werken ook in Luminar 2018.

Bij de Filters valt op dat die nu standaard zijn onderverdeeld in categorieën, wat het geheel een stuk overzichtelijker maakt. De toelichting in woord én beeld is nog altijd erg handig, vooral voor beginnende beeldbewerkers. Een nieuwe aanwinst als LUT Mapping (heel kort door de bocht een optie om de kleuren in een bepaald stramien te krijgen) is heel mooi, maar eigenlijk voer voor specialisten. Je kunt Luminar ook laten samenwerken met andere Macphun/Skylum-software en zelfs met je ‘voormalige’ (als Macphun z’n zin krijgt…) Adobe-plug-ins. De Nik Collection wordt keurig geïnstalleerd en werkt prima, maar een oudere versie van het eigen Tonality uit de opruimingsbak van de Apple App Store wordt niet herkend.

Van z’n gereedschapspalet moet Luminar 2018 het nog steeds niet hebben. Het ‘snelle retoucheerpenseel’ (Erase) is iets gebruiksvriendelijker dan voorheen, maar werkt zo mogelijk nog trager. Bij het bewaren krijg je een reminder dat je het bestand in het eigen Luminar-formaat kunt opslaan via Save As, met alle lagen en desgewenst met de hele bewerkingsgeschiedenis zodat je altijd verder kunt waar je gebleven was of juist terug naar een eerdere versie. De reguliere Export-optie is echter nog altijd erg basic, en bij het opslaan in Photoshop psd-formaat worden alle lagen nog steeds platgemaakt en alle bewerkingen doorgevoerd zonder terugdraaimogelijkheid.

Update: Macphun heeft trouwens tot de 29e diverse Black Friday-deals.

Lees ook:Luminar 2018: een eerste kennismaking – 3
Lees ook:Luminar 2018: een eerste kennismaking
Lees ook:Luminar Neptune past zich nog meer aan gebruiker aan
Lees ook:Tip van de week: Luminar als Photoshop/Lightroom-alternatief
Lees ook:Luminar en Aurora HDR binnenkort ook voor Windows

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.