Tip van de week: Adobe or not Adobe?

Adobe or not Adobe, zal menig Photoshop- en vooral Lightroom-gebruiker zich deze dagen afvragen… Met name voor gebruikers van de koopversie van Lightroom is deze vraag actueel, nu vrijwel zeker is dat dit alternatief voor een Creative Cloud-abonnement tot uitsterven is gedoemd (in strijd met eerdere toezeggingen van Adobe). Je zou natuurlijk die oude versie tot in lengte van dagen kunnen gebruiken, want hij is van jou. Maar wanneer Adobe geen updates meer uitbrengt, is de kans groot dat je vastloopt zodra je een nieuwe camera koopt die niet wordt ondersteund. Of een nieuw besturingssysteem in gebruik neemt.

Met oudere software die niet bijgehouden wordt door de leverancier, worden nieuwe camera’s op een gegeven moment niet meer ondersteund.

Concurrenten, zoals Macphun met Luminar, staan te trappelen om teleurgestelde Adobe-klanten een nieuw onderkomen te bieden. En Luminar 2018 lijkt op vele fronten goede papieren te hebben om Lightroom te vervangen, zeker met een Windows-versie erbij plus de nieuwe Digital Asset Manager. Die kopers van versie 1 trouwens al vorig jaar was beloofd, en daar wringt een beetje de schoen, want als je elk jaar tegen betaling moet upgraden, is dat dan ook niet een soort abonnement…? Een ernstiger probleem is dat je wél je foto’s kunt verhuizen, maar de bijbehorende eigen conversie-instellingen vaak niet, want die zijn tot op grote hoogte software-specifiek. De eerste versie van Luminar had geen boodschap aan correcties die bijvoorbeeld in Adobe Camera Raw waren gedaan; zou dat opeens anders worden? De kans is dik dat je weer helemaal overnieuw kunt beginnen.

Macphun zaagt met Luminar 2018 (hier de ‘catalogus’) meer dan ooit aan de poten van Lightroom. Beeld: Macphun

Voor ‘huurders’ van het huidige fotografenabonnement verandert er in principe niet zo veel. Je kunt vooralsnog gewoon je oude programma’s blijven gebruiken voor de oude prijs, inclusief Lightroom Classic CC, dat ten opzichte van z’n voorganger snellere prestaties belooft plus enkele extra mogelijkheden. Je hóéft niet tegen meerprijs met Lightroom CC de cloud in, al is duidelijk dat Adobe dat dolgraag wíl. Ik sluit daarom niet uit dat Lightroom Classic CC op de langere termijn hetzelfde lot is beschoren als de koopversie. De naamgeving (‘Classic CC’ versus ‘CC’) lijkt alvast een teken aan de wand.

Lees ook:Luminar 2018: een eerste kennismaking – 3
Lees ook:Luminar en Aurora HDR binnenkort ook voor Windows
Lees ook:Luminar Neptune past zich nog meer aan gebruiker aan
Lees ook:Macphun kondigt Luminar 2018 (‘Supernova’) aan
Lees ook:Updates voor Lightroom Classic, Bridge en ACR

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.