Simpel onderwerp selecteren in Photoshop

Photoshop CC heeft weer een nieuwe functie: Selecteren > Onderwerp. Nou zijn we over die nieuwe functies niet altijd even enthousiast. Maar we hebben deze sinds de betreffende update zich vanochtend aandiende even uitgeprobeerd, en we moeten zeggen dat we best onder de indruk zijn. Natuurlijk werkt het niet even goed bij elke foto. Maar deze fuut was in één keer vrijwel helemaal raak. Bijna onvermijdelijke rafelrandjes (bij de hals) kun je met de hand bijwerken. Vaak zal dat overigens niet zo veel om het lijf hebben.

Hoe het werkt? Gewoon Selecteren > Onderwerp kiezen en dan gaat Photoshop aan de slag, met een voortgangsbalkje ter indicatie. In de meeste gevallen gaat het nog behoorlijk vlot ook. Alleen bij landschapsfoto’s en dergelijke zonder duidelijk hoofdonderwerp kan Photoshop het spoor bijster raken.

Om te laten zien hoe goed de nieuwe functie werkt, hierbij nog het resultaat van een eerste poging bij dezelfde foto met Selecteren > Scherpstellingsgebied in een eerdere versie van Photoshop. Ditmaal wordt een groot deel van de waterpartij, die immers ook min of meer binnen de scherptezone ligt, meegenomen. De vleugeltoppen, door bewegingsonscherpte, weer niet. Petje af, Adobe!

Lees ook:Photoshop CC 2014 in de praktijk – I
Lees ook:Tip van de week: Photoshoppen met lagen VI
Lees ook:Tip van de week: snelle onderwerpen bijbenen
Lees ook:Slimme flitser en supersnelle geheugenkaart
Lees ook:[Boek] Lightroom ontmaskerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.