Paal en perk aan portretrecht

Voetballegende Johan Cruijff heeft bij het gerechtshof in Amsterdam een zaak tegen fotograaf Guus de Jong en diens uitgever Tirion verloren. Inzet was het fotoboek Johan Cruijff – De Ajacied, dat over Cruijffs loopbaan als voetballer bij Ajax ging. Cruijff wilde het boek uit de handel laten halen, omdat de foto’s zijn privacy en portretrecht zouden schenden.

Nadat Cruijff een eerdere rechtszaak had verloren, ging hij in hoger beroep. Maar ook ditmaal kreeg hij nul op het rekest. Volgens het gerechtshof bevat het boek uitsluitend foto’s die werden gemaakt toen Cruijff in het openbaar in actie was – op het veld of anderszins. Schending van privacy is dus niet aan de orde. Wat het portretrecht betreft: volgens de rechters geeft dat Cruijff nog niet het recht om te dicteren welke foto’s van hem gepubliceerd worden, tegen welke voorwaarden en waar. Alleen bij in opdracht gemaakte portretten is toestemming voor publicatie nodig. Dat in dit geval commerciële belangen meespelen, doet daaraan in principe niet af. Cruijff heeft géén ‘exclusief exploitatierecht’ op zijn portret.

Dit vonnis is goed nieuws voor celebrityfotografen, en minder goed nieuws voor sterren die menen te mogen bepalen wat voor beeldmateriaal er wel en niet wordt gepubliceerd (met Lady Gaga als extreem voorbeeld). Paparazzi zijn natuurlijk een ander verhaal. Ironisch detail is dat de voetbalgrootheid via een omweg in één opzicht toch z’n zin heeft gekregen. Het bewuste boek is al lang en breed uitverkocht, en dus uit de handel.

Lees ook:Portretrecht: er kan meer dan je denkt
Lees ook:Belgisch voetbalduel: hoe ver reikt portretrecht?
Lees ook:‘Platter en dikker’ versus portretrecht
Lees ook:Johan & Ik in Amsterdam Museum
Lees ook:Eddy de Jongh in Het Uur van de Wolf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.